Sałatka z jajek i pieczonych buraków w sosie włoskim
łatwe
15 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości (ok 1 godz). Studzimy.
Krok 2
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy.
Krok 3
Sos włoski rozrabiamy z wodą i oliwą.
Krok 4
Buraki obieramy i kroimy w słupki.
Krok 5
Jajka obieramy i kroimy w ćwiartki.
Krok 6
Sałatkę układamy na talerzach, polewamy sosem i posypujemy posiekaną natką kopru włoskiego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej