Sałatka z jajek i pieczonych buraków w sosie włoskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z jajek i pieczonych buraków w sosie włoskim

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości (ok 1 godz). Studzimy.

Krok 2

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy.

Krok 3

Sos włoski rozrabiamy z wodą i oliwą.

Krok 4

Buraki obieramy i kroimy w słupki.

Krok 5

Jajka obieramy i kroimy w ćwiartki.

Krok 6

Sałatkę układamy na talerzach, polewamy sosem i posypujemy posiekaną natką kopru włoskiego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z jajek i pieczonych buraków w sosie włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z jajek i pieczonych buraków w sosie włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z jajek i pieczonych buraków w sosie włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z jajek i pieczonych buraków w sosie włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z jajek i pieczonych buraków w sosie włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z jajek i pieczonych buraków w sosie włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z jajek i pieczonych buraków w sosie włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z jajek i pieczonych buraków w sosie włoskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej