Sałatka z selera i buraczków z jabłkiem
łatwe
736 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
3 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przetrzyj jedno jajko przez sitko. Połącz je z 3 łyżkami oliwy, 3 łyżkami wody i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 2
Obierz seler i zetrzyj na tarce. Obgotuj przez około 30 sekund w osolonym wrzątku.
Krok 3
Ugotuj buraczki w łupinach, obierz i pokrój je w plastry.
Krok 4
Obierz jabłko ze skórki, pokrój w paski i skrop sokiem z cytryny.
Krok 5
Wymieszaj przygotowane składniki z sosem sałatkowym, orzechami oraz natką.
Krok 6
Przełóż do salaterki i udekoruj cząstkami jajka oraz sałatą. Podawaj.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z selera i buraczków z jabłkiem
Sałatka z selera i buraczków z jabłkiem to propozycja dla wszystkich, którzy lubią połączenia warzywno-owocowe. W tym przepisie charakterystyczny smak selera zostaje zestawiony ze słodkim burakiem oraz jabłkiem. Delikatności nadaje sałatce drobno przetarte przez sito, ugotowane na twardo jajko. Gotowe danie nie tylko doskonale smakuje, ale też efektownie się prezentuje – intensywna czerwień buraka kontrastuje z jasnym selerem, jabłkiem i sałatą. Całość warto ozdobić orzechami włoskimi oraz pietruszką. W sałatce możesz dodatkowo umieścić kiełki warzyw oraz ziarna słonecznika czy dyni. Jest ona doskonałą inspiracją na obiad, możesz też zabrać ją do pracy na drugie śniadanie. Gotową podawaj z opiekanym pieczywem albo bagietką czosnkową. Sprawdzi się również jako dodatek do różnych dań obiadowych – zestaw ją na przykład z kotletami drobiowymi i opiekanymi w piekarniku ziemniakami. Koniecznie sprawdź nasz prosty przepis na smaczną sałatkę. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu.