Seler jest sezonowym warzywem, dlatego nie możemy cieszyć się jego smakiem przez cały rok. A co, jeśli powiemy Wam, że jednak jest to możliwe? Wszystko dzięki mrożeniu warzyw, które jest doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich fanów sezonowych produktów. Jak przechowywać liście selera w zimie? Zostańcie z nami i poznajcie odpowiedź na to pytanie. Zapraszamy!

Liście selera – co zrobić, żeby pozostały świeże?

Seler to sezonowe warzywo, dlatego każdy, kto chce cieszyć się jego smakiem podczas chłodnych dni, musi podjąć specjalne działania. Opcje są dwie, możecie zdecydować się na mrożenie lub suszenie tego produktu. Pierwsza metoda z pewnością zajmie Wam mniej czasu, dlatego polecamy ją dla osób, które lubią szybkie i łatwe rozwiązania.

Suszenie selera

Jak suszyć liście selera? Zacznijcie od przygotowania świeżego warzywa, możecie kupić je w sklepie albo zerwać z własnego ogródka. Seler powinien być zielony i jędrny, jeżeli znajdziecie na nim ślady pleśni, to produkt będzie nadawał się jedynie do kosza. Świeże liście opłuczcie w zimnej wodzie, a następnie dokładnie wysuszcie. Rozłóżcie seler na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Co dalej? Suszcie seler w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni Celsjusza. Gotowe liście selera na zimę możecie przechowywać w szczelnych słoikach. Zalecamy spożycie warzywa do roku od procesu suszenia.

Mrożenie liści selera

Mrożenie to łatwy i skuteczny sposób w przypadku selera. Zacznijcie od dokładnego umycia i wysuszenia listków. Możecie włożyć seler do foliowych torebek lub opakowań, a następnie przenieście go do zamrażarki. Gotowe! Seler powinien spędzić w zamrażarce maksymalnie 7 miesięcy. Po upływie tego czasu warzywo może nie nadawać się już do spożycia, dlatego pilnujcie tego terminu! Liście selera suszyć czy mrozić? Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie. Obie metody są skuteczne, dlatego sami zadecydujcie, który sposób jest dla Was bardziej odpowiedni.

Jak przechować liście selera na zimę? Nasze wskazówki

  • Przed zamrożeniem produktu sprawdźcie, czy warzywo jest dokładnie osuszone. Jeżeli na selerze będą znajdować się kropelki wody, to w zamrażarce może zrobić się z tego bryła lodu, której ciężko będzie się pozbyć. Ręcznik papierowy będzie bardzo przydatny do wysuszenia liści warzywa.
  • Jeżeli raz odmrozicie warzywa, to nie będziecie mogli ich ponownie włożyć do zamrażarki.
  • Dokładnie zakręćcie słoik, do którego włożycie suszony seler. Inaczej do warzywa może dostać się wilgoć i nie będzie nadawało się do spożycia

Seler w kuchni – nasze przepisy

Zima nie jest Wam już straszna! Wiecie, jak zamrozić liście selera i je ususzyć. Czas, by wykorzystać zdobytą wiedzę w kuchni. Sprawdźcie, jakie propozycje dla Was przygotowaliśmy!

Szukacie pomysłu na szybką przekąskę? Frytki z selera sprawdzą się doskonale! To świetna alternatywa dla ziemniaków. Możecie podać je solo lub jako dodatek do mięs.

Surówka z selera to obiadowy niezbędnik. Przygotujecie ją w 15 minut! To idealna propozycja dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.

Czy są z nami fani aromatycznych zup? Przygotowaliśmy dla Was coś naprawdę pysznego. Krem z selera spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych. Polecamy!

A na podwieczorek idealnie sprawdzi się pasztet z selera. To pyszna przekąska, która doskonale smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!