Dla zdrowia!
Moda na zdrowe odżywianie wkradła się już do większości kuchni. Wydaje się, że nie jest to jedynie chwilowy trend, a świadomość odnośnie do tego, co jeść, a czego unikać, wciąż rośnie. Niektórzy nadal uważają jednak, że zbilansowana dieta wiążę się z rezygnacją ze wszystkiego, co dobre. Nic bardziej mylnego! Zachowując umiar i włączając do swojego jadłospisu nowe, często nieznane wcześniej produkty, możemy wyczarować całą gamę ciekawych oraz pysznych posiłków.
Jednym ze składników, który wykazuje cały szereg prozdrowotnych właściwości, jest właśnie seler naciowy. Zawiera on potas, odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni, a także za utrzymanie ciśnienia krwi na odpowiednim poziomie. Co więcej, seler naciowy jest sprzymierzeńcem wszystkich osób odchudzających się. W 100 g tego warzywa znajduję się jedynie 16 kcal! Brzmi idealnie, prawda? Lubisz przekąski? Sięgnij po seler naciowy! Wyrzuty sumienia? Nie w tym wypadku!
powrót do góryZainspiruj się!
Ze względu na swój nieco pikantny smak, seler naciowy idealnie komponuje się z innymi składnikami, dodając im przy tym wyrazistości i charakteru. Urozmaici każdą sałatkę, a także wydobędzie z niej to, co najlepsze! Tęsknisz już za smakiem lata? Nic straconego! Już dziś przygotuj w swoim domu sałatkę z selera i ananasa. Słodko-gorzkie połączenie pobudzi Twoje kubki smakowe i rozpieści podniebienie! Na tym nie koniec, czas na kolejną inspirację! Co powiesz na aromatyczną sałatkę z selera naciowego z czosnkiem? Jeśli szukasz czegoś bardziej sycącego, sięgnij po sałatkę makaronową z selerem naciowym. Ten przepis nie może Ci umknąć! Seler naciowy może być także idealnym dodatkiem do różnego rodzaju sosów. Znudziło Ci się już klasyczne spaghetti? Pora na urozmaicenie! Ziołowe spaghetti bolognese z soczewicą to jedna z tych propozycji, którą polubisz już od pierwszego kęsa! Dla prawdziwych mięsożerców też się coś znajdzie. Czas na schab w pięciu smakach! Jeśli szukasz inspiracji na dania z wykorzystaniem ryby, sięgnij po sprawdzoną recepturę na łososia zapiekanego w warzywach. Palce lizać! A na zakończenie dnia rozgrzewająca, francuska zupa serowa z pieczarkami. Ten kremowy smak nie da o sobie zapomnieć na długo!
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Właściwości selera naciowego znane były już w starożytności. Zaliczany jest do najstarszych warzyw świata! Egipcjanie wykorzystywali go jako Grecy z użyciem liści oraz łodyg przyozdabiali swoich sportowców, a u Rzymian nać selera pojawiała się jako symbol na jednej z monet.
- Podobnie jak korzeń czy łodyga, liście selera naciowego to cenne źródło witamin i składników odżywczych. Pamiętaj o tym, aby kolejnym razem ich nie marnować!
- Warto przygotowywać sok z wykorzystaniem selera naciowego i jabłka – dzięki swoim składnikom ma korzystny wpływ na skórę , a smakuje wybornie!
Jak się za to zabrać?
Seler bywa chwilami kapryśny, a to wszystko ze względu na fakt, że do uprawy potrzebuje specjalnych warunków. Wymaga ciągłej wilgoci, a przebywanie w wysokich temperaturach zdecydowanie mu nie służy. Lubuje się w nieco chłodniejszym klimacie i dopiero wtedy rośnie w całej okazałości. Kupując seler naciowy w sklepie, warto sięgać po ten pochodzący z upraw ekologicznych. Dzięki temu mamy pewność, że roślina nie została spryskana żadnym środkiem chemicznym, a w swoim składzie nie zawiera śladów pestycydów. Zastanawiasz się jaki seler naciowy wybrać? Śpieszymy z pomocą! Po pierwsze, należy upewnić się, czy łodygi rośliny nie są zbyt wiotkie. Im twardszy okaz, tym lepiej. Warzywo najlepiej przechowywać w lodówce maksymalnie przez 5-7 dni.
powrót do góryZ czym to się je?
Jeśli choć raz miałeś w ręku selera naciowego i nie wiedziałeś co z niego przyrządzić, to znak, że jesteś w dobrym miejscu. Pora na dawkę inspiracji! To intensywnie zielone warzywo nadaje się zarówno do blanszowania, gotowania, jak i smażenia. Jeszcze jedną z opcji jest gotowanie na parze, które pomaga zachować najwięcej środków odżywczych produktu. Spożywany na surowo, stał się jedną z modniejszych przekąsek, a to wszystko wynika ze wzmożonej świadomości dotyczącej zdrowego trybu życia i racjonalnego odżywiania się. Będąc w tej tematyce, warto wspomnieć, że seler naciowy to idealny składnik sałatek, smoothie, koktajli czy soków. Skusisz się? To samo zdrowie!
powrót do góry
Komentarze (0)