Dla zdrowia
Choć z wyglądu niepozorna, jej zawartość jest naprawdę imponująca! Znana jest bowiem pod pseudonimem „bomby witaminowej”. Nie wierzysz? Przekonaj się! Natka pietruszki to źródło całej gamy witamin: A, E, K, C i tych z grupy B (ryboflawiny i kwasu foliowego). To naturalny suplement! Co więcej, zawiera cenny kwas foliowy i cały wachlarz składników mineralnych takich jak: żelazo, potas, magnez czy wapń. Nie obce są jej także antyoksydanty. Spożywanie natki pietruszki i dodawanie jej do potraw powinno stać się naszym nawykiem.
powrót do góryZainspiruj się
Natka pietruszki to produkt szeroko dostępny, a przede wszystkim tani. Co więcej, bez problemu możesz uprawiać ją w doniczce, w zaciszu swojego domu. Dzięki temu będziesz mieć ją zawsze pod ręką! Wystarczy odpowiednio nasłonecznione miejsce i regularne podlewanie. To proste!
Natka pietruszki posłuży nie tylko jako element dekoracji kuchni, ale także jako zdrowy dodatek do przygotowywanych potraw. To co, gotujemy? Do dzieła! Dzień rozpocznij od dodającego energii zdrowego koktajlu pietruszkowego! To prawdziwa bomba witaminowa! Postawi Cię na nogi! Jeśli szukasz pomysłu na lekki lunch, też mamy coś dla Ciebie. Sałatka z cukinią z dodatkiem aromatycznej natki pietruszki to danie, obok którego nie przejdziesz obojętnie. A co na obiad? Co powiesz na smażonego dorsza z aromatycznymi ziemniakami lub pyszne krewetki z pietruszką? To prawdziwa uczta smaków! A dla osób będących na diecie wegetariańskiej – pulpety z soczewicy. Które danie wybierasz? Już dziś sięgnij po przepisy z natką pietruszki w roli głównej i przygotuj dla swojej rodziny pysznie dania w kolorach wiosny! Smacznego!
powrót do góryCzy wiesz, że
Natka pietruszki zawiera więcej witaminy C niż kapusta czy pomarańcza. Zaskoczony?
Jej wpływ na ludzki organizm jest porównywany, według tradycyjnego użycia, do działania takich warzyw jak: czosnek, cebula czy por.
Liście natki pietruszki mogą być poddane zarówno procesowi zamrażania, jak i suszenia. Warto wiedzieć, że roślina nie traci przy tym dużej ilości wartości odżywczych.
powrót do góryZ czym to się je?
Pietruszka zwyczajna pochodzi z rodziny roślin selerowatych. W Polsce traktowana jest jako gatunek jednoroczny, złożony z rosnącego pod ziemią jadalnego korzenia i osiągającej wysokość kilkudziesięciu centymetrów natki. Zastanawiasz się, jak wykorzystać te aromatyczne, intensywnie zielone listki? To proste! Natka pietruszki to jeden z popularniejszych dodatków do dań. Od pokoleń stanowi nieodłączny element domowej kuchni. Ciężko wyobrazić sobie babciny rosół bez dodatku zieleniny – w tym właśnie natki pietruszki! Można nią doprawić także inne zupy: pomidorową, jarzynową, krupnik – bez ograniczeń. Wybór należy do Ciebie! Świetnie sprawdzi się także jako główny składnik kremu czy pesto. W połączeniu z rybą nada jej świeżości i niezwykłego aromatu. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, często wykorzystuje się ją jako element zielonych, orzeźwiających koktajli. Co więcej, podkreśli smak niemal każdego mięsa, a także świetnie skomponuje się z innymi dodatkami oraz przyprawami. Jeśli do tej pory używałeś natki pietruszki tylko jako dekoracji, czas to zmienić! Dołącz ją do swojego codziennego jadłospisu!
powrót do góry
Komentarze (0)