Oliwki w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

127 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

ciasto:

100 gramów

2 sztuki

1 szczypta

pozostałe:

300 gramów

10 sztuk

1 sztuka

5 sztuk

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, jajek i soli zrób ciasto. Posiekaj oliwki, czosnek oraz cebulę i dodaj do ciasta.

Oliwki w cieście - Krok 1

Krok 2

Pomidory pokrój w kostkę i wraz z przyprawami oraz przyprawą w mini kostkach Knorr dodaj do ciasta.

Oliwki w cieście - Krok 2

Krok 3

Połowę pęczka bazylii umyj, drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników.

Oliwki w cieście - Krok 3

Krok 4

We frytkownicy lub odpowiednim garnku rozgrzej olej lub inny tłuszcz do około 160 stopni - nie wyżej.

Oliwki w cieście - Krok 4

Krok 5

Łyżeczką uformuj z masy małe kluski. Smaż partiami przez pięć minut na kolor złotobrązowy. Podawaj na ciepło.

Oliwki w cieście - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Oliwki w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Oliwki w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Oliwki w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Oliwki w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Oliwki w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Oliwki w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Oliwki w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej