Oliwki w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Oliwki w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
134 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

ciasto:

100 gramów

2 sztuki

1 szczypta

pozostałe:

300 gramów

10 sztuk

1 sztuka

5 sztuk

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, jajek i soli zrób ciasto. Posiekaj oliwki, czosnek oraz cebulę i dodaj do ciasta.

Oliwki w cieście - Krok 1

Krok 2

Pomidory pokrój w kostkę i wraz z przyprawami oraz przyprawą w mini kostkach Knorr dodaj do ciasta.

Oliwki w cieście - Krok 2

Krok 3

Połowę pęczka bazylii umyj, drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników.

Oliwki w cieście - Krok 3

Krok 4

We frytkownicy lub odpowiednim garnku rozgrzej olej lub inny tłuszcz do około 160 stopni - nie wyżej.

Oliwki w cieście - Krok 4

Krok 5

Łyżeczką uformuj z masy małe kluski. Smaż partiami przez pięć minut na kolor złotobrązowy. Podawaj na ciepło.

Oliwki w cieście - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Oliwki w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Oliwki w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Oliwki w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Oliwki w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Oliwki w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Oliwki w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Oliwki w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Oliwki w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kuleczki porowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Oliwki w cieścieOliwki w cieście

Z mąki, jajek i soli zrób ciasto. Posiekaj oliwki, czosnek oraz cebulę i dodaj do ciasta.