Rezygnujemy z masła z różnych powodów: ograniczamy ilość produktów odzwierzęcych w diecie albo po prostu chcemy nieco urozmaić swój jadłospis. Nie zawsze jest to jednak proste – zwłaszcza gdy mowa o ciastach i kanapkach. Czym zastąpić masło w tych potrawach? Mamy dla Was kilka inspiracji.
Bułka z masłem? Niekoniecznie! Co zamiast masła?
Pieczywo i masło w opinii wielu osób stanowią duet doskonały. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem taka kompozycja zwykle kojarzy nam się z dzieciństwem i ciepłem rodzinnego domu. Jednak kanapki wcale nie stracą na jakości, jeśli zdecydujemy się zrezygnować ze śmietankowego smarowidła. Czym smarować chleb zamiast masła? Możliwości jest mnóstwo!
- Świetną alternatywą dla masła będzie pasta z awokado. Do jej wykonania najlepiej wybrać dojrzały miękki owoc, z którego łatwo będzie usunąć pestkę. Po wydrążeniu miąższu rozgniatamy go widelcem, dodajemy ulubione dodatki i gotowe. Pomysły na pastę z awokado, która świetnie sprawdzi się w roli dodatku do kanapek i warzyw znajdziecie tutaj.
- Jeśli zastanawiacie się, czym zastąpić masło, koniecznie sprawdźcie też przepisy na hummus, które zebraliśmy tutaj. Pasta z ugotowanych nasion ciecierzycy to idealny dodatek do pieczywa, który świetnie smakuje nie tylko z pieczywem, ale także jako dodatek do sałatek i wielu innych dań.
- Pyszną pastę do pieczywa można przygotować też z innych warzyw – nie tylko ciecierzycy. Fasola, groch, dynia, papryka, suszone pomidory, a nawet warzywa z rosołu – wszystkie te produkty to świetna baza dla roślinnych past i pasztetów i jednocześnie doskonały zamiennik masła.
- Świetnym zamiennikiem masła będzie pasta orzechowa (peanut butter) – przy wyborze pasty orzechowej warto zwrócić uwagę na zawartość orzechów i wybrać, to z największym ich udziałem.
Czym zastąpić masło w cieście?
Masło to ważny składnik wielu wypieków, jednak nie oznacza to, że jest niezastąpione w przygotowaniu domowych ciast. Istnieją sposoby na zastąpienie tego składnika.
Niezawodną metodą na przygotowanie deseru bez użycia masła, jest zastąpienie kremowej kostki oliwą lub olejem (na przykład rzepakowym lub z pestek winogron). Proporcje pozostają takie same, jak w przypadku kostki śmietankowej. Utrzymać zwartą konsystencję pomoże łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Aby ciasto pozostało lekko wilgotne, warto również dodać do niego owocowe puree. Do jego przygotowania najlepiej sprawdzą się słodkie i wilgotne banany. Wystarczy je rozgnieść widelcem lub zmiksować w blenderze i dodać do ciasta. Decydując się na takie rozwiązanie, możemy dodać mniej cukru niż jest to zalecane w przepisie, bowiem banany są jego naturalnym źródłem. Koniecznie dodajmy też do masy odrobinę oleju lub oliwy z oliwek.
Wiele osób zastanawia się też, czy masło można zastąpić margaryną. W zdecydowanej większości przypadków jest to możliwe – margaryna sprawdza się zarówno jako składnik pieczonych ciast, jak i kremów. Przed zakupem warto jednak przyjrzeć się jej składowi.
Komentarze (0)