Hummus serwują najmodniejsze lokale, łatwo znaleźć go na sklepowych półkach. Nic jednak nie może konkurować z samodzielnie przygotowaną potrawą. Z nami dowiesz się, jak zrobić hummus w domu.

O hummusie słów kilka

Wiele krajów do dziś spiera się o to, który z nich jest ojczyzną hummusu. Jedno jest pewne – pochodzi z rejonów Bliskiego Wschodu i tam jest spożywany w największych ilościach. Ze względu na uniwersalny smak z łatwością odnalazł się na stołach w innych regionach światach. Na stałe zagościł w wegetariańskich i wegańskich jadłospisach. Zajada się go jako osobną przekąskę, może być częścią składową innych potraw – falafeli, wrapów albo mięsnych marynat. Wszystko zależy od upodobań kucharza. Aby rozpocząć przygodę ze specjałem z Bliskiego Wschodu, poznaj nasz sposób na to, jak zrobić hummus z ciecierzycy w wersji podstawowej.

Składniki:

- Ciecierzyca - hummus to najprostsza metoda, by na stałe wprowadzić ją do menu. Ciecierzycę należy namaczać w zimnej, przegotowanej wodzie przez całą noc, a następnego dnia gotować do miękkości. Mniej cierpliwi szefowie kuchni mogą wybrać cieciorkę z puszki, która od razu jest gotowa do użycia.

- Tahini, czyli pasta z ziaren sezamu. W kulinariach Bliskiego Wschodu ziarna są delikatnie podprażane. Dzięki temu pasta zyskuje intensywny aromat.

- Czosnek – drobno posiekany idealnie równoważy lekko orzechowy smak ciecierzycy oraz nadaje delikatnej pikanterii.

- Sok z cytryny znakomicie współgra z orientalnym charakterem potrawy, zapewniając kubkom smakowy nutę orzeźwienia.

- Oliwa jest niezbędna dla połączenia produktów w gładką, apetyczną masę.

- Kmin rzymski nadający całości smaku i aromatu.

Przygotowanie:

Gdy składniki są już gotowe, wystarczy umieścić je w jednym naczyniu i zmiksować. Odstawienie całości do lodówki pozwoli wszystkim smakom „przegryźć się” i połączyć w smakowitą całość. Prawda, że proste? Skoro wiesz już, jak zrobić hummus z cieciorki, poznaj nasze patenty na jego apetyczną prezentację.

Hummus niejedno ma imię

Nikt nie oprze się hummusowi na picie z migdałami. Ten rodzaj chrupiącego chlebka to jeden z tradycyjnych sposobów na degustację bliskowschodniego przysmaku. Doskonały pomysł na imprezową przekąskę dla wszystkich, którym znudziły się klasyczne koreczki. Hummus czyli pastę z ciecierzycy potraktuj jako dip do pokrojonych w słupki warzyw – marchewki, ogórka, rzodkiewki albo selera naciowego. Oto przekąski, dzięki którym długie maratony filmowe nie będą wymagały jeszcze dłuższych treningów na siłowni. Lubisz eksperymentować ze smakami i kolorami? Znajdź na stole miejsce dla hummusu z zielonym groszkiem. Czy może spełnić się w roli konkretniejszych posiłków? Jasne, że tak! Na lunch poleca się sałatka z bulgurem i hummusem, wzbogacona oliwkami, kaparami, orzeszkami, suszonymi pomidorami… W sam raz dla wszystkich, którzy narzekają na monotonię w kuchni! Uważasz, że pizza nie jest daniem, od którego powinno zaczynać się dzień? Widocznie nie próbowałeś izraelskiej „pizzy” na śniadanie, która pozwoli zdrowo uzupełnić zapasy energii na cały poranek. Myślisz już o obiedzie? Nie zapomnij o aromatycznych wrapach z hummusem i awokado, które przygotujesz w mniej niż pół godziny. Nie masz do dyspozycji ciecierzycy i zastanawiasz się jak zrobić hummus z soczewicy? Ugotuj ją i kieruj się tymi samymi wskazówkami, co do tej pory. Pyszne smarowidło do chleba najlepiej wykonać z soczewicy czerwonej lub zielonej.