Hummus na picie z migdałami

- Krok 1Posiekaj kolendrę, wyciśnij sok z cytryny, a mrożone maliny pokrusz (trzymając je zamrożone).
- Krok 2Miód podgrzej w mikrofalówce, aby był płynny, wymieszaj w nim migdały i paprykę chili. Wszystko razem rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 190° C piekarniku przez 10 minut, aż miód się z skarmelizuje. Migdały odstaw do wystudzenia, a następnie delikatnie przesiekaj nożem.
- Krok 3Ciecierzycę ugotuj do miękkości, wystudź, zmiksuj w kielichu blendera razem z czosnkiem, pastą tahini i pastą chili. Wszystko razem miksuj do uzyskania jednolitej masy. Całość dopraw do smaku kminem, kolendrą, malinami i sokiem z cytryny.
- Krok 4Pitę posmaruj margaryną z obu stron, obsmaż na patelni. Na gorące jeszcze placki nałóż humus i udekoruj migdałami. Pitę pokrój w mniejsze trójkąty.

Kanapki możesz udekorować pokrojonymi w cienkie paseczki listkami mięty.

Hummus to pasta z ciecierzycy, tahini (pasty sezamowej), doprawiona czosnkiem, sokiem z cytryny oraz oliwą. To bardzo prosta przekąska, podawana z cienkim pieczywem albo warzywami, popularna na Bliskim Wschodzie, a obecnie także coraz bardziej w Polsce. Jej smak często urozmaicany jest różnorodnymi dodatkami, np. papryką czy pomidorami. Spróbuj naszego sposobu na hummus: podawany na chlebku pita i posypany migdałami. Do ciecierzycy dodaj pastę z chili, czyli Harissę, czosnek i zioła. Jej smak przełam słodkimi, mrożonymi malinami – w sezonie wykorzystaj świeże. To połączenie dość oryginalne, jednak bardzo dobrze smakuje i pasuje do pozostałych składników dania, jakimi są karmelizowane w miodzie migdały. Miód, chili, maliny, hummus – całość stanowić będzie idealny dodatek do chleba pita, a także chlebka naan, podpłomyków, krakersów czy grzanek. Tak przygotowane kanapki urozmaicą imprezowe menu, a także sprawdzą się jako przekąska do wieczornego filmu. Zainspiruj się naszym przepisem na hummus na picie z migdałami i poznaj nowe smaki!