Hummus z bobu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hummus z bobu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
198 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

50 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę otrzyj ze skóry wyciśnij z niej sok.

Hummus z bobu - Krok 1

Krok 2

Świeży bób wrzuć do gotującej się wody z odrobiną soli, gotuj około 10 minut, po tym czasie odlej wrzątek i zalej bób zimną wodą. Jeśli używasz mrożonego bobu zalej go tylko ciepła wodą. Bób obierz ze skóry.

Hummus z bobu - Krok 2

Krok 3

Bób i orzechy umieść w kielichu miksera, dodaj posiekane chili, czosnek, oliwę, kmin rzymski, odrobinę soli, skórkę z cytryny oraz sok, połowę mięty i kolendry. Całość dokładnie zmiksuj na gładka pastę. Podawaj z posiekaną pozostałą połową mięty i kolendry.

Hummus z bobu - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Bób w tej recepturze możesz zastąpić mrożonym zielonym groszkiem.

1

Opinie o przepisie

  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 03.06.2020

    wspaniałe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hummus z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hummus z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hummus z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hummus z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hummus z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hummus z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hummus z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hummus z bobu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hummus z bobuHummus z bobu

Hummus, w swojej oryginalnej recepturze, przygotowywany jest głównie z ciecierzycy. Powstało jednak wiele wariacji na temat tej bliskowschodniej potrawy – a jedną z nich jest nasza propozycja, czyli hummus z bobu! Jeśli, tak jak my, jesteś ogromnym fanem tej strączkowej rośliny, nie przejdziesz obok naszej receptury obojętnie.

Dla kogo?

Dla wegan i wegetarian, ale przecież nie tylko! Hummus z bobu może przypaść do gustu również mięsożercom.

Na jaką okazję?

Na dzień dobry! Pasta z bobu, zjedzona z pieczywem lub np. marchewką czy selerem, to sposób na smaczne śniadanie.

Czy wiesz, że?

W Libanie, w maju 2010 roku, został pobity rekord Guinnessa na największą przygotowaną porcję hummusu. Przyrządziło ją 300 kucharzy i ważyła aż 10 452 kg!

Dla urozmaicenia:

Hummus z bobu podawać możesz z turecką pitą lub pełnoziarnistą tortillą. W takim towarzystwie czuje się doskonale!