Hummus na picie z migdałami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

54 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

200 gramów

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 pęczek

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj kolendrę, wyciśnij sok z cytryny, a mrożone maliny pokrusz (trzymając je zamrożone).

Hummus na picie z migdałami - Krok 1

Krok 2

Miód podgrzej w mikrofalówce, aby był płynny, wymieszaj w nim migdały i paprykę chili. Wszystko razem rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 190° C piekarniku przez 10 minut, aż miód się z skarmelizuje. Migdały odstaw do wystudzenia, a następnie delikatnie przesiekaj nożem.

Hummus na picie z migdałami - Krok 2

Krok 3

Ciecierzycę ugotuj do miękkości, wystudź, zmiksuj w kielichu blendera razem z czosnkiem, pastą tahini i pastą chili. Wszystko razem miksuj do uzyskania jednolitej masy. Całość dopraw do smaku kminem, kolendrą, malinami i sokiem z cytryny.

Hummus na picie z migdałami - Krok 3

Krok 4

Pitę posmaruj margaryną z obu stron, obsmaż na patelni. Na gorące jeszcze placki nałóż humus i udekoruj migdałami. Pitę pokrój w mniejsze trójkąty.

Hummus na picie z migdałami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Kanapki możesz udekorować pokrojonymi w cienkie paseczki listkami mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hummus na picie z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hummus na picie z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hummus na picie z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hummus na picie z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hummus na picie z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hummus na picie z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hummus na picie z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hummus na picie z migdałamiHummus na picie z migdałami

Hummus to pasta z ciecierzycy, tahini (pasty sezamowej), doprawiona czosnkiem, sokiem z cytryny oraz oliwą. To bardzo prosta przekąska, podawana z cienkim pieczywem albo warzywami, popularna na Bliskim Wschodzie, a obecnie także coraz bardziej w Polsce. Jej smak często urozmaicany jest różnorodnymi dodatkami, np. papryką czy pomidorami. Spróbuj naszego sposobu na hummus: podawany na chlebku pita i posypany migdałami. Do ciecierzycy dodaj pastę z chili, czyli Harissę, czosnek i zioła. Jej smak przełam słodkimi, mrożonymi malinami – w sezonie wykorzystaj świeże. To połączenie dość oryginalne, jednak bardzo dobrze smakuje i pasuje do pozostałych składników dania, jakimi są karmelizowane w miodzie migdały. Miód, chili, maliny, hummus – całość stanowić będzie idealny dodatek do chleba pita, a także chlebka naan, podpłomyków, krakersów czy grzanek. Tak przygotowane kanapki urozmaicą imprezowe menu, a także sprawdzą się jako przekąska do wieczornego filmu. Zainspiruj się naszym przepisem na hummus na picie z migdałami i poznaj nowe smaki!