Miska makaronu z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miska makaronu z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

sos:

1 sztuka

1 sztuka

0.5 opakowania

500 mililitrów

1 sztuka

pozostałe składniki:

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

200 gramów

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania sosu. Podsmaż posiekaną cebulę i imbir. Dodaj przyprawę curry Knorr. Smaż 1 minutę.

Krok 2

Wlej mleko kokosowe, dodaj kostkę Knorr i gotuj całość 10 minut.

Krok 3

Teraz zajmij się pozostałymi składnikami. Pierś z kurczaka zamarynuj w przyprawie Knorr i usmaż, aż będzie rumiana i dobra. Po smażeniu, jak mięso lekko ostygnie, pokrój je w plastry.

Krok 4

Cebulę, marchewkę, kapustę pekińską oraz czerwoną pokrój w cienkie paski i podsmaż szybko na dobrze rozgrzanej patelni.

Krok 5

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 6

W dużej misce podaj sos. Na wierzchu układaj makaron, warzywa i plastry mięsa.

przepisy.pl

Dobra rada:

Danie dopraw sokiem z limonki. Podawaj z prażonymi orzechami nerkowca i świeżą kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miska makaronu z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miska makaronu z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miska makaronu z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miska makaronu z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miska makaronu z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miska makaronu z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miska makaronu z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miska makaronu z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miska makaronu z kurczakiemMiska makaronu z kurczakiem

Wszyscy uwielbiamy makarony, ale najczęściej ograniczamy się jedynie do tych tradycyjnych, powstałych ze zwykłej mąki. A przecież w sklepach znajdziemy wiele rodzajów makaronu z przeróżnych składników. Dzisiaj polecamy zaserwować makaron gryczany. Ma przyjemny smak, a z kurczakiem i warzywami smakuje naprawdę dobrze. Warto się przekonać!

Dla kogo?

Dla miłośników makaronu i kurczaka. W tym daniu występują z oryginalnym sosem oraz warzywami, a smak jest wart spróbowania!

Na jaką okazję?

Miska makaronu z kurczakiem sprawdzi się jako danie obiadowe. Ten smak polubi cała rodzina!

Czy wiesz, że?

Imbir to jedna z najważniejszych przypraw w kuchniach azjatyckich. Ma silny, lekko słodki aromat i palący smak. Podkręci dania mięsno-warzywne, a herbacie nada wspaniały aromat. Warto mieć go zawsze pod ręką.

Dla urozmaicenia:

Makaron z kurczakiem świetnie smakuje również z prażonymi orzechami nerkowca i świeżą kolendrą. Możesz też doprawić go sokiem z limonki.