Makaron penne z dynią i pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron penne z dynią i pomarańczą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
112 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

110 gramów

1 sztuka

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron penne ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

W tym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę, marchew zetrzyj na tarce, a dynię pokrój w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i cytryny.

Krok 3

Wszystkie warzywa podsmaż na oliwie przez ok. 5 minut. W tym czasie dodaj do smażenia rozmaryn i liść laurowy Knorr.

Krok 4

Teraz dodaj do warzyw odcedzony makaron oraz otartą skórkę z pomarańczy i cytryny.

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej do makaronu. Całość dokładnie wymieszaj, zagotuj i natychmiast podawaj.

Krok 6

Przed podaniem usuń rozmaryn i liść laurowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron penne z dynią i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron penne z dynią i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron penne z dynią i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron penne z dynią i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron penne z dynią i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron penne z dynią i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron penne z dynią i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron penne z dynią i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron penne z dynią i pomarańcząMakaron penne z dynią i pomarańczą

Wszyscy kochamy makarony! Jadamy je na różne sposoby, rzadko jednak wychodzimy poza utarte schematy. Czy zdarzyło Ci się próbować makaronu penne z dynią i pomarańczą? Cytrusowy aromat fantastycznie podkręca smak dania. Co więcej, to łatwy sposób na wykorzystanie dyni. Same plusy. Koniecznie spróbuj!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią szybkie dania z makaronem. Penne z dynią to smaczna odskocznia od tradycyjnych przepisów.

Na jaką okazję?

Makaron penne z dynią i pomarańczą przygotujesz w pół godziny, więc to idealne rozwiązania na codzienny obiad. Gdy nie masz czasu na długie gotowanie, wybierz to danie!

Czy wiesz, że?

Penne to typowy dla kuchni włoskiej makaron w kształcie rurek. Świetnie pasuje do wielu potraw, szczególnie tych smażonych i zapiekanych.

Dla urozmaicenia:

Zamiast oliwy z oliwek do podsmażenia warzyw możesz użyć oleju rzepakowego.