Makaron penne z dynią i pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron penne z dynią i pomarańczą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
113 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

110 gramów

1 sztuka

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron penne ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

W tym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę, marchew zetrzyj na tarce, a dynię pokrój w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i cytryny.

Krok 3

Wszystkie warzywa podsmaż na oliwie przez ok. 5 minut. W tym czasie dodaj do smażenia rozmaryn i liść laurowy Knorr.

Krok 4

Teraz dodaj do warzyw odcedzony makaron oraz otartą skórkę z pomarańczy i cytryny.

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej do makaronu. Całość dokładnie wymieszaj, zagotuj i natychmiast podawaj.

Krok 6

Przed podaniem usuń rozmaryn i liść laurowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron penne z dynią i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron penne z dynią i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron penne z dynią i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron penne z dynią i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron penne z dynią i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron penne z dynią i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron penne z dynią i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron penne z dynią i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chińskie Fondue
czas przygotowania
55 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron penne z dynią i pomarańcząMakaron penne z dynią i pomarańczą

Wszyscy kochamy makarony! Jadamy je na różne sposoby, rzadko jednak wychodzimy poza utarte schematy. Czy zdarzyło Ci się próbować makaronu penne z dynią i pomarańczą? Cytrusowy aromat fantastycznie podkręca smak dania. Co więcej, to łatwy sposób na wykorzystanie dyni. Same plusy. Koniecznie spróbuj!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią szybkie dania z makaronem. Penne z dynią to smaczna odskocznia od tradycyjnych przepisów.

Na jaką okazję?

Makaron penne z dynią i pomarańczą przygotujesz w pół godziny, więc to idealne rozwiązania na codzienny obiad. Gdy nie masz czasu na długie gotowanie, wybierz to danie!

Czy wiesz, że?

Penne to typowy dla kuchni włoskiej makaron w kształcie rurek. Świetnie pasuje do wielu potraw, szczególnie tych smażonych i zapiekanych.

Dla urozmaicenia:

Zamiast oliwy z oliwek do podsmażenia warzyw możesz użyć oleju rzepakowego.