Nalewka z malin przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nalewka z malin

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

300 gramów

0.5 litra

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Maliny delikatnie myjemy i czyścimy z szypułek. Przekładamy pierwszą porcję do słoika.

Nalewka z malin - Krok 1

Krok 2

Następnie wsypujemy cukier.

Nalewka z malin - Krok 2

Krok 3

Po chwili wsypujemy kolejną porcję malin oraz cukru. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

Nalewka z malin - Krok 3

Krok 4

Po chwili wlewamy wodę.

Nalewka z malin - Krok 4

Krok 5

Następnie wlewamy spirytus. Słoik zakręcamy i delikatnie kołyszemy. Zostawiamy na 4 tyg. Po tym czasie nalewkę odcedzamy i zlewamy do butelek. Odstawiamy w ciemne miejsce. 

Nalewka z malin - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nalewka z malin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nalewka z malin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nalewka z malin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nalewka z malin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nalewka z malin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nalewka z malin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nalewka z malin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nalewka z malin - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przepis z alkoholem

Czy masz ukończone 18 lat?

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nalewka z malinNalewka z malin

Pamiętasz czasy spędzone w ogrodzie babci, kiedy zajadałeś się malinami, a twoje palce były zabarwione ich sokiem? Możesz znów po nie sięgnąć i przypomnieć sobie wspaniały zapach tych owoców – wystarczy, że skosztujesz staropolskiej nalewki z malin zasypanych cukrem. Zachwyci cię ona przejrzystością, lejącą się konsystencją, a przede wszystkim soczyście czerwonym kolorem.

Dla kogo?

Nalewka z malin na spirytusie to zamknięte w butelce wspomnienie lata. Polecamy ją dla tych, którzy chcą przypomnieć sobie ciepłe dni: rozgrzaną słońcem ziemię, ciężkie od owoców gałęzie malinowego krzewu i dźwięki wydawane przez latające dokoła niego pszczoły. Ależ się rozmarzyliśmy!

Na jaką okazję?

Nalewka z malin ma właściwości rozgrzewające, co oznacza, że świetnie sprawdzi się w mroźne wieczory. Tradycyjna nalewka z malin ma szansę stać się hitem wszelkich spotkań w gronie najbliższych. Podaj ją gościom i pochwal się własnoręcznie zrobionym alkoholem.

Czy wiesz, że?

Dla urozmaicenia:

Masz ochotę na zimową herbatę? Dolej do niej odrobinę nalewki z malin na spirytusie. Przepis ma nie tylko walory smakowe – taki napar z prądem …. gdy wrócić do domu z mrozu.