Rurki z ciasta francuskiego na słono z pastą jajeczną

z ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

109 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

252 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

608 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

1 łyżeczka

10 sztuk

4 łyżki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto francuskie potnij w kwadraty 6 na 6 cm.

Rurki z ciasta francuskiego na słono z pastą jajeczną - Krok 1

Krok 2

Rozkłóć jedno jajko. Owiń kwadraty ciasta na foremce do rurek i sklej za pomocą odrobiny jajka.

Rurki z ciasta francuskiego na słono z pastą jajeczną - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz rurki przez ok 15 minut.

Rurki z ciasta francuskiego na słono z pastą jajeczną - Krok 3

Krok 4

Jak będę rumiane wyjmij je ostrożnie z pieca, posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp rozmarynem oraz cebulą Knorr. Wstaw do pieca jeszcze na 1 minutę i następnie odstaw do ostygnięcia.

Rurki z ciasta francuskiego na słono z pastą jajeczną - Krok 4

Krok 5

W tym czasie ugotuj jaja na twardo. Następnie obierz z skorupki i zmiksuj jaja z majonezem na gładką pastę doprawiając ją szczyptą soli.

Rurki z ciasta francuskiego na słono z pastą jajeczną - Krok 5

Krok 6

Do pasty dodaj posiekane świeże zioła i nadziewaj pastą upieczone rurki. Podawaj jako małą przekąskę.

Rurki z ciasta francuskiego na słono z pastą jajeczną - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Pasta jajeczna może stanowić bazę do wielu innych smaków. Możesz np. dodać czosnek i chilli, lub tuńczyka z puszki. Spróbuj zrobić rurki z różnymi nadzieniami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rurki z ciasta francuskiego na słono z pastą jajeczną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rurki z ciasta francuskiego na słono z pastą jajeczną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rurki z ciasta francuskiego na słono z pastą jajeczną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rurki z ciasta francuskiego na słono z pastą jajeczną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rurki z ciasta francuskiego na słono z pastą jajeczną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rurki z ciasta francuskiego na słono z pastą jajeczną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rurki z ciasta francuskiego na słono z pastą jajeczną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rurki z ciasta francuskiego na słono z pastą jajecznąRurki z ciasta francuskiego na słono z pastą jajeczną

Rurek z ciasta francuskiego z bitą śmietaną trudno nie lubić. To słodka przekąska, której nikt się nie oprze! Jednak takie rurki można przygotować nie tylko na słodko. Słona wersja z pastą jajeczną to świetna przekąska na imprezę. Spróbuj koniecznie przepisu na rurki z ciasta francuskiego na słono z pastą jajeczną. Będzie pysznie!

Dla kogo?

Dla fanów oryginalnych przekąsek. Słone rurki z pastą jajeczną powinny wszystkim przypaść do gustu!

Na jaką okazję?

Rurki z ciasta francuskiego na słono z pastą jajeczną to idealna przekąska na każdą imprezę. Goście będą zachwyceni!

Czy wiesz, że?

Do przygotowania rurek potrzebna jest specjalna foremka. Warto się w nią zaopatrzyć, bo posłuży nam nieraz np. do rurek na słodko.

Dla urozmaicenia

Do pasty jajecznej możesz dodać tuńczyka z puszki lub czosnek i chili. Wiele smaków się tu sprawdzi.