Ryż smażony z kurczakiem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż smażony z kurczakiem i warzywami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

2 sztuki

0.2 sztuki

0.25 sztuki

1 szczypta

6 łyżek

0.5 szklanki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj aby był sypki. Mieszankę warzyw odstaw na sicie aby się rozmroziła.

Krok 2

Mięso pokrój w cienkie paski. Podobnie kapustę pekińską i paprykę.

Krok 3

W woku rozgrzej olej . Wrzuć mięso i smaż aż się zrumieni. Następnie dodaj mieszankę warzywną kilka minut, oraz kapustę i paprykę.

Krok 4

Do warzyw wsyp ryż. Fix Knorr wymieszaj z połową szklanki wody.

Krok 5

Wlej płyn na ryżu z warzywami. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Krok 6

Na końcu wbij do potrawy jajka. Smaż na dużym ogniu cały czas mieszając, aż jajka się zetną i powstaną „strzępy”. Podawaj w miseczkach posypany drobno pokrojonym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej