Składniki
2 szklanki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Podsmaż ryż w garnku (na oleju), do momentu, kiedy będzie szklisty.
Krok 2
Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 1 litrze wrzątku, a następnie dodaj przyprawy.
Krok 3
Zalej podsmażony ryż gorącym wywarem i gotuj na małym ogniu do czasu, gdy całkowicie wchłonie wodę. Przygotowany w ten sposób ryż jest sypki i możesz go podawać bez dodatków.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż inaczej
Ryżu w kuchni używamy najczęściej jako dodatku do mięs, ryb lub zup. Tym razem to on gra w daniu rolę główną. Niecodzienne przygotowanie ryżu to ciekawa odmiana dla naszego podniebienia – przyzwyczailiśmy się, że ryż nie jest zbyt wyrazisty w smaku. Dlatego warto spróbować czegoś nowego i podsmażyć ryż na oleju w garnku, a później zalać go wywarem z kostki rosołowej. Potem wystarczy tylko gotować ryż i cierpliwie czekać, aż całkowicie wchłonie przygotowany wywar. I tak naprawdę to wszystko – reszta dodatków zależy wyłącznie od ciebie. Warto doprawić danie świeżymi ziołami lub tymi suszonymi, z torebki, żeby miało intensywny smak. Dodając nitki szafranu zabarwisz ryż na piękny, żółty kolor, co daje wrażenie, jakby była to po prostu inna odmiana ryżu. Danie przygotowane w ten sposób można podawać bez dodatków w postaci mięs czy sałatek. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad jak i kolację.