Ryż inaczej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

611 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

163 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

297 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmaż ryż w garnku (na oleju), do momentu, kiedy będzie szklisty.

Ryż inaczej - Krok 1

Krok 2

Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 1 litrze wrzątku, a następnie dodaj przyprawy.

Ryż inaczej - Krok 2

Krok 3

Zalej podsmażony ryż gorącym wywarem i gotuj na małym ogniu do czasu, gdy całkowicie wchłonie wodę. Przygotowany w ten sposób ryż jest sypki i możesz go podawać bez dodatków.

Ryż inaczej - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Martyna  pach

    Martyna pach , 11.11.2019

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż inaczejRyż inaczej

Ryżu w kuchni używamy najczęściej jako dodatku do mięs, ryb lub zup. Tym razem to on gra w daniu rolę główną. Niecodzienne przygotowanie ryżu to ciekawa odmiana dla naszego podniebienia – przyzwyczailiśmy się, że ryż nie jest zbyt wyrazisty w smaku. Dlatego warto spróbować czegoś nowego i podsmażyć ryż na oleju w garnku, a później zalać go wywarem z kostki rosołowej. Potem wystarczy tylko gotować ryż i cierpliwie czekać, aż całkowicie wchłonie przygotowany wywar. I tak naprawdę to wszystko – reszta dodatków zależy wyłącznie od ciebie. Warto doprawić danie świeżymi ziołami lub tymi suszonymi, z torebki, żeby miało intensywny smak. Dodając nitki szafranu zabarwisz ryż na piękny, żółty kolor, co daje wrażenie, jakby była to po prostu inna odmiana ryżu. Danie przygotowane w ten sposób można podawać bez dodatków w postaci mięs czy sałatek. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad jak i kolację.