Ryż do obiadu inaczej – przepis do ryby lub mięsa | Przepisy.pl pixel

Ryż inaczej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
675 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

257 osób wydrukowało

Pobierz pdf

506 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Podsmaż ryż w garnku (na oleju), do momentu, kiedy będzie szklisty.

Ryż inaczej - Krok 1

Krok 2

Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 1 litrze wrzątku, a następnie dodaj przyprawy.

Ryż inaczej - Krok 2

Krok 3

Zalej podsmażony ryż gorącym wywarem i gotuj na małym ogniu do czasu, gdy całkowicie wchłonie wodę. Przygotowany w ten sposób ryż jest sypki i możesz go podawać bez dodatków.

Ryż inaczej - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Martyna  pach

    Martyna pach , 11.11.2019

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kofta z ryżem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż inaczejRyż inaczej

Ryżu w kuchni używamy najczęściej jako dodatku do mięs, ryb lub zup. Tym razem to on gra w daniu rolę główną, więc serwuj ryż inaczej niż zazwyczaj! Niecodzienne przygotowanie ryżu to ciekawa odmiana dla naszego podniebienia – przyzwyczailiśmy się, że produkt ten nie jest zbyt wyrazisty w smaku. Dlatego warto spróbować czegoś nowego i podsmażyć ryż na oleju w garnku, a później zalać go wywarem z kostki rosołowej. Potem wystarczy tylko gotować ryż i cierpliwie czekać, aż całkowicie wchłonie przygotowany wywar. I tak naprawdę to wszystko – reszta dodatków do ryżu podanego inaczej zależy wyłącznie od ciebie.

Dla kogo?

Ryż gotowany inaczej przypadnie do gustu kucharzom, którzy wciąż szukają nietuzinkowych receptur, a ich apetyt na nowości jest nieustannie niezaspokojony.

Na jaką okazję?

Danie przygotowane w ten sposób można podawać bez dodatków w postaci mięs czy sałatek. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad jak i kolację. Ryż podany inaczej zrobi duże wrażenie na bliskich, którzy przyzwyczaili się do tego produktu w tradycyjnej formie. Zrób im smaczną niespodziankę bez konkretnego pretekstu.

Czy wiesz, że?

Dodając nitki szafranu, zabarwisz ryż na piękny, żółty kolor, co daje wrażenie, jakby była to po prostu inna odmiana ryżu.

Dla urozmaicenia:

Warto doprawić danie świeżymi ziołami lub tymi suszonymi, z torebki, żeby miało intensywny smak. Co jeszcze dodać do ryżu inaczej? Przepis wzbogać ostrą papryczką, jeśli lubisz pikantne specjały.