
Składniki
2 szklanki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Podsmaż ryż w garnku (na oleju), do momentu, kiedy będzie szklisty.

Krok 2
Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 1 litrze wrzątku, a następnie dodaj przyprawy.

Krok 3
Zalej podsmażony ryż gorącym wywarem i gotuj na małym ogniu do czasu, gdy całkowicie wchłonie wodę. Przygotowany w ten sposób ryż jest sypki i możesz go podawać bez dodatków.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż inaczej
Ryżu w kuchni używamy najczęściej jako dodatku do mięs, ryb lub zup. Tym razem to on gra w daniu rolę główną, więc serwuj ryż inaczej niż zazwyczaj! Niecodzienne przygotowanie ryżu to ciekawa odmiana dla naszego podniebienia – przyzwyczailiśmy się, że produkt ten nie jest zbyt wyrazisty w smaku. Dlatego warto spróbować czegoś nowego i podsmażyć ryż na oleju w garnku, a później zalać go wywarem z kostki rosołowej. Potem wystarczy tylko gotować ryż i cierpliwie czekać, aż całkowicie wchłonie przygotowany wywar. I tak naprawdę to wszystko – reszta dodatków do ryżu podanego inaczej zależy wyłącznie od ciebie.
Dla kogo?
Ryż gotowany inaczej przypadnie do gustu kucharzom, którzy wciąż szukają nietuzinkowych receptur, a ich apetyt na nowości jest nieustannie niezaspokojony.
Na jaką okazję?
Danie przygotowane w ten sposób można podawać bez dodatków w postaci mięs czy sałatek. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad jak i kolację. Ryż podany inaczej zrobi duże wrażenie na bliskich, którzy przyzwyczaili się do tego produktu w tradycyjnej formie. Zrób im smaczną niespodziankę bez konkretnego pretekstu.
Czy wiesz, że?
Dodając nitki szafranu, zabarwisz ryż na piękny, żółty kolor, co daje wrażenie, jakby była to po prostu inna odmiana ryżu.
Dla urozmaicenia:
Warto doprawić danie świeżymi ziołami lub tymi suszonymi, z torebki, żeby miało intensywny smak. Co jeszcze dodać do ryżu inaczej? Przepis wzbogać ostrą papryczką, jeśli lubisz pikantne specjały.

































