Ryż inaczej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż inaczej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

640 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

176 osób wydrukowało

Pobierz pdf

360 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Podsmaż ryż w garnku (na oleju), do momentu, kiedy będzie szklisty.

Ryż inaczej - Krok 1

Krok 2

Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 1 litrze wrzątku, a następnie dodaj przyprawy.

Ryż inaczej - Krok 2

Krok 3

Zalej podsmażony ryż gorącym wywarem i gotuj na małym ogniu do czasu, gdy całkowicie wchłonie wodę. Przygotowany w ten sposób ryż jest sypki i możesz go podawać bez dodatków.

Ryż inaczej - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Martyna  pach

    Martyna pach , 11.11.2019

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż inaczejRyż inaczej

Ryżu w kuchni używamy najczęściej jako dodatku do mięs, ryb lub zup. Tym razem to on gra w daniu rolę główną. Niecodzienne przygotowanie ryżu to ciekawa odmiana dla naszego podniebienia – przyzwyczailiśmy się, że ryż nie jest zbyt wyrazisty w smaku. Dlatego warto spróbować czegoś nowego i podsmażyć ryż na oleju w garnku, a później zalać go wywarem z kostki rosołowej. Potem wystarczy tylko gotować ryż i cierpliwie czekać, aż całkowicie wchłonie przygotowany wywar. I tak naprawdę to wszystko – reszta dodatków zależy wyłącznie od ciebie. Warto doprawić danie świeżymi ziołami lub tymi suszonymi, z torebki, żeby miało intensywny smak. Dodając nitki szafranu zabarwisz ryż na piękny, żółty kolor, co daje wrażenie, jakby była to po prostu inna odmiana ryżu. Danie przygotowane w ten sposób można podawać bez dodatków w postaci mięs czy sałatek. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad jak i kolację.