
Składniki
2 szklanki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Podsmaż ryż w garnku (na oleju), do momentu, kiedy będzie szklisty.

Krok 2
Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 1 litrze wrzątku, a następnie dodaj przyprawy.

Krok 3
Zalej podsmażony ryż gorącym wywarem i gotuj na małym ogniu do czasu, gdy całkowicie wchłonie wodę. Przygotowany w ten sposób ryż jest sypki i możesz go podawać bez dodatków.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż inaczej
Ryżu w kuchni używamy najczęściej jako dodatku do mięs, ryb lub zup. Tym razem to on gra w daniu rolę główną, więc serwuj ryż inaczej niż zazwyczaj! Niecodzienne przygotowanie ryżu to ciekawa odmiana dla naszego podniebienia – przyzwyczailiśmy się, że produkt ten nie jest zbyt wyrazisty w smaku. Dlatego warto spróbować czegoś nowego i podsmażyć ryż na oleju w garnku, a później zalać go wywarem z kostki rosołowej. Potem wystarczy tylko gotować ryż i cierpliwie czekać, aż całkowicie wchłonie przygotowany wywar. I tak naprawdę to wszystko – reszta dodatków do ryżu podanego inaczej zależy wyłącznie od ciebie.
Dla kogo?
Ryż gotowany inaczej przypadnie do gustu kucharzom, którzy wciąż szukają nietuzinkowych receptur, a ich apetyt na nowości jest nieustannie niezaspokojony.
Na jaką okazję?
Danie przygotowane w ten sposób można podawać bez dodatków w postaci mięs czy sałatek. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad jak i kolację. Ryż podany inaczej zrobi duże wrażenie na bliskich, którzy przyzwyczaili się do tego produktu w tradycyjnej formie. Zrób im smaczną niespodziankę bez konkretnego pretekstu.
Czy wiesz, że?
Dodając nitki szafranu, zabarwisz ryż na piękny, żółty kolor, co daje wrażenie, jakby była to po prostu inna odmiana ryżu.
Dla urozmaicenia:
Warto doprawić danie świeżymi ziołami lub tymi suszonymi, z torebki, żeby miało intensywny smak. Co jeszcze dodać do ryżu inaczej? Przepis wzbogać ostrą papryczką, jeśli lubisz pikantne specjały.