Zapiekanki z ryżu to mój sposób na zużycie niewykorzystanego ryżu z obiadu. Jeśli ryż chcecie zużyć tego samego dnia, przykryjcie folią spożywczą miskę z ugotowanym, ostudzonym ryżem. Jeśli chcecie ryż przechować do następnego dnia, ostudźcie go, przełóżcie do miski, przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki. Niektóre zapiekanki są jednak tak dobre, że warto przygotować ryż tylko po to aby móc je zrobić.
Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem:
- ryż biały - 250 gramów
- śmietana 36% - 50 mililitrów
- Sos serowy Knorr - 1 opakowanie
- szczypiorek - 1 pęczek
- woda - 300 mililitrów
- oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
- tuńczyk z puszki w oleju - 2 opakowania
- starty ser cheddar lub inny żółty ser - 50 gramów
- cebula - 1 sztuka
Ryż ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Zawartość opakowania Sosu Serowego Knorr wymieszaj z 300 ml wody i 50 ml śmietany. Zagotuj. Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kawałki tuńczyka a następnie połącz z sosem.
Naczynie żaroodporne natłuść i wypełnij ryżem. Całość zalej serowym sosem z tuńczykiem, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika na 20 minut. Danie podawaj posypane szczypiorkiem.
Pamiętajcie, że ugotowany ryż nie powinien spędzić w piecu za dużo czasu, bo po pierwsze - jeśli będzie miał dużo płynu, rozgotuje się. A po drugie - jeśli będzie miał tego płynu za mało, długi czas pieczenia sprawi, że ryż się wysuszy, przypali i będzie niesmaczny (choć tu wystarczy na czas pieczenia przykryć zapiekankę folią aluminiową, a zdjąć ją na końcowym etapie, jeśli chcemy, żeby z wierzchu była zrumieniona).
Oczywiście zapiekanki ryżowe przygotowuję też z surowego ryżu. Jedną z bardziej popularnych receptur na zapiekanki z ryżem w serwisie przepisy.pl jest zapiekanka z parówkami. Czy już ją znacie?
https://www.przepisy.pl/przepis/zapiekanka-rodzinna
Zachęcam do spróbowania i komponowania własnych zapiekanek! Jestem ciekawy, co Wy dodajecie do zapiekanek z ryżem. Zapraszam do komentowania!
Komentarze (0)