Risotto z dynią
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
128 osób zapisało

Składniki
700 gramów
25 mililitrów
1 litr
1 sztuka
80 gramów
60 gramów
2 sztuki
150 gramów
150 gramów
75 gramów
50 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę orkiszową ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
Krok 2
Dynię obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Cebulę oraz selera naciowego pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Orzechy pokrusz na mniejsze kawałki, a parmezan zetrzyj. Rukiew wodną umyj i osusz.
Krok 3
Dynię upiecz w temperaturze 220 stopni aż będzie rumiana i miękka, ok. 15 minut.
Krok 4
W dużym rondlu podgrzej oliwę i podsmaż cebulę, selera oraz czosnek. Dodaj ryż i smaż całość aż zrobi się szklista – ok. 2 minut.
Krok 5
Wlej wodę, dodaj kostki Knorr i duś powoli mieszając od czasu do czasu ok 15 minut aż ryż wchłonie bulion.
Krok 6
Wsyp wcześniej ugotowaną kaszę orkiszową i gotuj razem jeszcze 5 minut.
Krok 7
Na końcu dodaj dynię oraz starty ser. Zdejmij z ognia i wymieszaj aż składniki się połączą. Risotto podawaj posypane orzechami i rukwią wodną.

Dobra rada:
Rukiew wodną możesz zastąpić rukolą lub młodymi listkami szpinaku. Dopraw risotto sokiem z cytryny.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z dynią
Z dumą prezentujemy wegetariańską patelnię rozmaitości. Wielobarwny obiad, który z powodzeniem można podać nawet podczas dużych uroczystości, wcale nie musi zawierać mięsa. Risotto z dynią piżmową i rukwią wodną to propozycja, która zawsze prezentuje się elegancko, a smakuje? O tym najlepiej przekonać się na własnym podniebieniu.
Dla kogo?
Przepis na risotto z dynią piżmową i rukwią wodną w swoim notatniku powinni mieć wszyscy wielbiciele ryżowych potraw.
Na jaką okazję?
Chcecie udowodnić bliskim, że Wasza nauka gotowania daje wyśmienite efekty? Zaproście ich na obiad z warzywnym risotto w roli głównej. Jest na tyle nieskomplikowane w przygotowaniu, że z pewnością wystarczy czasu na zrobienie popisowego deseru.
Czy wiesz, że?
Najprostszym sposobem na oczyszczenie wnętrza dyni piżmowej jest przekrojenie jej na pół i wyjęcie wszystkich pestek za pomocą łyżki.
Dla urozmaicenia:
W charakterze smacznej dekoracji risotto z dynią warto wykorzystać płatki migdałowe.