Risotto z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z dynią

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

25 mililitrów

1 litr

1 sztuka

80 gramów

60 gramów

2 sztuki

150 gramów

150 gramów

75 gramów

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Cebulę oraz selera naciowego pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Orzechy pokrusz na mniejsze kawałki, a parmezan zetrzyj. Rukiew wodną umyj i osusz.

Krok 2

Kaszę orkiszową ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 3

Dynię upiecz w temperaturze 220 stopni aż będzie rumiana i miękka, ok. 15 minut.

Krok 4

W dużym rondlu podgrzej oliwę i podsmaż cebulę, selera oraz czosnek. Dodaj ryż i smaż całość aż zrobi się szklista – ok. 2 minut.

Krok 5

Wlej wodę, dodaj kostki Knorr i duś powoli mieszając od czasu do czasu ok 15 minut aż ryż wchłonie bulion.

Krok 6

Wsyp wcześniej ugotowaną kaszę orkiszową i gotuj razem jeszcze 5 minut.

Krok 7

Na końcu dodaj dynię oraz starty ser. Zdejmij z ognia i wymieszaj aż składniki się połączą. Risotto podawaj posypane orzechami i rukwią wodną.

przepisy.pl

Dobra rada:

Rukiew wodną możesz zastąpić rukolą lub młodymi listkami szpinaku. Dopraw risotto sokiem z cytryny.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z dyniąRisotto z dynią

Z dumą prezentujemy wegetariańską patelnię rozmaitości. Wielobarwny obiad, który z powodzeniem można podać nawet podczas dużych uroczystości, wcale nie musi zawierać mięsa. Risotto z dynią piżmową i rukwią wodną to propozycja, która zawsze prezentuje się elegancko, a smakuje? O tym najlepiej przekonać się na własnym podniebieniu. 

Dla kogo?

Przepis na risotto z dynią piżmową i rukwią wodną w swoim notatniku powinni mieć wszyscy wielbiciele ryżowych potraw.

Na jaką okazję?

Chcecie udowodnić bliskim, że Wasza nauka gotowania daje wyśmienite efekty? Zaproście ich na obiad z warzywnym risotto w roli głównej. Jest na tyle nieskomplikowane w przygotowaniu, że z pewnością wystarczy czasu na zrobienie popisowego deseru.

Czy wiesz, że?

Najprostszym sposobem na oczyszczenie wnętrza dyni piżmowej jest przekrojenie jej na pół i wyjęcie wszystkich pestek za pomocą łyżki.

Dla urozmaicenia:

W charakterze smacznej dekoracji risotto z dynią warto wykorzystać płatki migdałowe.