Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

75 gramów

40 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zagotuj 600ml wody z kostką Knorr. Pokrój w drobną kostkę cebulę i podsmaż na oleju. Następnie wsyp ryż do risotto i postępuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu, używając przygotowanego bulionu.

Krok 2

Pod koniec gotowania risotto, jak ryż będzie miękki, dodaj łyżkę masła, starty ser oraz pestki z dyni i lekko wymieszaj.

Krok 3

Prażoną komosę ryżową wymieszaj z papryką Knorr oraz miękkim masłem.

Krok 4

Pokrój dynię w małą kostkę (1 na 1 cm i podsmaż aż zmięknie. Przełóż do miski. Posiekaj natkę pietruszki oraz czosnek, zetrzyj skórkę z cytryny. Oliwę połącz z sosem sałatkowym Knorr i wymieszaj z dynią, cytryną, pietruszką praz czosnkiem tworząc sałatkę.

Krok 5

Teraz obsmaż łososia od strony skóry i przełóż na blaszkę z piekarnika. Na wierzchu obłóż mieszanką komosy i piecz przez ok. 8-10 minut. Łososia podawaj na risotto z sałatką dyniową.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania możesz dodatkowo przygotować sos jogurtowo-ziołowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dyniąSmażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią

Reputacja łososia w przeciągu kilku ostatnich lat zmieniła się diametralnie. Początkowo kojarzony był jako produkt ekskluzywny, lecz obecnie większość kucharzy-amatorów sięga po niego coraz śmielej. Nawet bez szczególnej okazji! Mimo to nadal może być gwoździem programu w czasie odświętnego posiłku. Wszystko zależy od wyboru niebanalnych dodatków. A co powiecie na smażonego łososia z komosą, risotto i dynią?

Dla kogo?

Wielbicieli ryb nie trzeba przekonywać do wypróbowania tego przepisu na smażonego łososia. Powinny zainteresować się nim także te osoby, którym z rybami nie było do tej pory po drodze. Właściwie przyprawiony łosoś okaże się kulinarnym strzałem w dziesiątkę.

Na jaką okazję?

Choć łosoś jest już powszechnie dostępny, nadal może być ukoronowaniem ważnej uroczystości. Niedzielny obiad, przyjęcie z okazji rocznicy ślubu, a może romantyczny posiłek tylko we dwoje? Zestaw z prażoną komosą, risotto i dyniową sałatką sprawdzi się celująco.

Czy wiesz, że?

Wyróżnia się ponad 3 tysiące odmian komosy ryżowej. Do najpopularniejszych należą: biała, czerwona i czarna.

Dla urozmaicenia:

Nie martwcie się, jeśli zabrakło Wam ryżu arborio. Danie smakuje wyśmienicie z makaronem tagliatelle.