Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią
łatwe
18 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
4 łyżki
2 łyżeczki
2 łyżki
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
75 gramów
40 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zagotuj 600ml wody z kostką Knorr. Pokrój w drobną kostkę cebulę i podsmaż na oleju. Następnie wsyp ryż do risotto i postępuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu, używając przygotowanego bulionu.
Krok 2
Pod koniec gotowania risotto, jak ryż będzie miękki, dodaj łyżkę masła, starty ser oraz pestki z dyni i lekko wymieszaj.
Krok 3
Prażoną komosę ryżową wymieszaj z papryką Knorr oraz miękkim masłem.
Krok 4
Pokrój dynię w małą kostkę (1 na 1 cm i podsmaż aż zmięknie. Przełóż do miski. Posiekaj natkę pietruszki oraz czosnek, zetrzyj skórkę z cytryny. Oliwę połącz z sosem sałatkowym Knorr i wymieszaj z dynią, cytryną, pietruszką praz czosnkiem tworząc sałatkę.
Krok 5
Teraz obsmaż łososia od strony skóry i przełóż na blaszkę z piekarnika. Na wierzchu obłóż mieszanką komosy i piecz przez ok. 8-10 minut. Łososia podawaj na risotto z sałatką dyniową.

Dobra rada:
Do dania możesz dodatkowo przygotować sos jogurtowo-ziołowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią
Reputacja łososia w przeciągu kilku ostatnich lat zmieniła się diametralnie. Początkowo kojarzony był jako produkt ekskluzywny, lecz obecnie większość kucharzy-amatorów sięga po niego coraz śmielej. Nawet bez szczególnej okazji! Mimo to nadal może być gwoździem programu w czasie odświętnego posiłku. Wszystko zależy od wyboru niebanalnych dodatków. A co powiecie na smażonego łososia z komosą, risotto i dynią?
Dla kogo?
Wielbicieli ryb nie trzeba przekonywać do wypróbowania tego przepisu na smażonego łososia. Powinny zainteresować się nim także te osoby, którym z rybami nie było do tej pory po drodze. Właściwie przyprawiony łosoś okaże się kulinarnym strzałem w dziesiątkę.
Na jaką okazję?
Choć łosoś jest już powszechnie dostępny, nadal może być ukoronowaniem ważnej uroczystości. Niedzielny obiad, przyjęcie z okazji rocznicy ślubu, a może romantyczny posiłek tylko we dwoje? Zestaw z prażoną komosą, risotto i dyniową sałatką sprawdzi się celująco.
Czy wiesz, że?
Wyróżnia się ponad 3 tysiące odmian komosy ryżowej. Do najpopularniejszych należą: biała, czerwona i czarna.
Dla urozmaicenia:
Nie martwcie się, jeśli zabrakło Wam ryżu arborio. Danie smakuje wyśmienicie z makaronem tagliatelle.