Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią
łatwe
2 osoby zapisały
Składniki
4 sztuki
4 łyżki
2 łyżeczki
2 łyżki
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
75 gramów
40 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zagotuj 600ml wody z kostką Knorr. Pokrój w drobną kostkę cebulę i podsmaż na oleju. Następnie wsyp ryż do risotto i postępuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu, używając przygotowanego bulionu.
Krok 2
Pod koniec gotowania risotto, jak ryż będzie miękki, dodaj łyżkę masła, starty ser oraz pestki z dyni i lekko wymieszaj.
Krok 3
Prażoną komosę ryżową wymieszaj z papryką Knorr oraz miękkim masłem.
Krok 4
Pokrój dynię w małą kostkę (1 na 1 cm i podsmaż aż zmięknie. Przełóż do miski. Posiekaj natkę pietruszki oraz czosnek, zetrzyj skórkę z cytryny. Oliwę połącz z sosem sałatkowym Knorr i wymieszaj z dynią, cytryną, pietruszką praz czosnkiem tworząc sałatkę.
Krok 5
Teraz obsmaż łososia od strony skóry i przełóż na blaszkę z piekarnika. Na wierzchu obłóż mieszanką komosy i piecz przez ok. 8-10 minut. Łososia podawaj na risotto z sałatką dyniową.
Dobra rada:
Do dania możesz dodatkowo przygotować sos jogurtowo-ziołowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią
Reputacja łososia w przeciągu kilku ostatnich lat zmieniła się diametralnie. Początkowo kojarzony był jako produkt ekskluzywny, lecz obecnie większość kucharzy-amatorów sięga po niego coraz śmielej. Nawet bez szczególnej okazji! Mimo to nadal może być gwoździem programu w czasie odświętnego posiłku. Wszystko zależy od wyboru niebanalnych dodatków. A co powiecie na smażonego łososia z komosą, risotto i dynią?
Dla kogo?
Wielbicieli ryb nie trzeba przekonywać do wypróbowania tego przepisu na smażonego łososia. Powinny zainteresować się nim także te osoby, którym z rybami nie było do tej pory po drodze. Właściwie przyprawiony łosoś okaże się kulinarnym strzałem w dziesiątkę.
Na jaką okazję?
Choć łosoś jest już powszechnie dostępny, nadal może być ukoronowaniem ważnej uroczystości. Niedzielny obiad, przyjęcie z okazji rocznicy ślubu, a może romantyczny posiłek tylko we dwoje? Zestaw z prażoną komosą, risotto i dyniową sałatką sprawdzi się celująco.
Czy wiesz, że?
Wyróżnia się ponad 3 tysiące odmian komosy ryżowej. Do najpopularniejszych należą: biała, czerwona i czarna.
Dla urozmaicenia:
Nie martwcie się, jeśli zabrakło Wam ryżu arborio. Danie smakuje wyśmienicie z makaronem tagliatelle.