Pijane krewetki z szafranem

Autor: food

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

1 gram

20 sztuk

1 łyżeczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy dwa, rozgniecione ząbki czosnku i usuwamy je (nie przypal ich!). Siekamy szalotkę i wrzucamy na czosnkową oliwę, by ją zeszklić.

Krok 2

Umyte krewetki wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy ( 1 minuta wystarczy). W małej miseczce zalewamy szafran 3 łyżkami gorącej wody.

Krok 3

Do krewetek wlewamy wino, wszystko lekko dusimy przez 3 minuty i dodajemy szafran wraz z wodą. By zagęścić sos dodajemy serek, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy aż sos zredukuje się przynajmniej w 1/3. Dodaj na koniec posiekaną pietruszkę.

Krok 4

Podajemy z spaghetti, albo solo z grzankami.

3

Opinie o przepisie

  • Kornelia Hirsz

    Kornelia Hirsz

    Też kiedyś robiłam to danie, bardzo mi smakowało :) Ogólnie potrawy z serem kozim chavroux są bardzo dobre bo sam ser pochodzenia francuskiego jest pyszny i bardzo zdrowy. Zrobiony na bazie koziego mleka:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Mering

    Waldemar Mering

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Mering

    Waldemar Mering

    Apetycznie wygląda:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej