Pijane krewetki z szafranem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pijane krewetki z szafranem

Autor: I love food

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 pęczek

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

1 gram

20 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy dwa, rozgniecione ząbki czosnku i usuwamy je (nie przypal ich!). Siekamy szalotkę i wrzucamy na czosnkową oliwę, by ją zeszklić.

Krok 2

Umyte krewetki wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy ( 1 minuta wystarczy). W małej miseczce zalewamy szafran 3 łyżkami gorącej wody.

Krok 3

Do krewetek wlewamy wino, wszystko lekko dusimy przez 3 minuty i dodajemy szafran wraz z wodą. By zagęścić sos dodajemy serek, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy aż sos zredukuje się przynajmniej w 1/3. Dodaj na koniec posiekaną pietruszkę.

Krok 4

Podajemy z spaghetti, albo solo z grzankami.

I love food

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Kornelia Hirsz

    Kornelia Hirsz , 28.04.2016

    Też kiedyś robiłam to danie, bardzo mi smakowało :) Ogólnie potrawy z serem kozim chavroux są bardzo dobre bo sam ser pochodzenia francuskiego jest pyszny i bardzo zdrowy. Zrobiony na bazie koziego mleka:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Mering

    Waldemar Mering , 21.04.2016

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Mering

    Waldemar Mering , 21.04.2016

    Apetycznie wygląda:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej