Pijane krewetki z szafranem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pijane krewetki z szafranem

Autor: I love food

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 pęczek

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

1 gram

20 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy dwa, rozgniecione ząbki czosnku i usuwamy je (nie przypal ich!). Siekamy szalotkę i wrzucamy na czosnkową oliwę, by ją zeszklić.

Krok 2

Umyte krewetki wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy ( 1 minuta wystarczy). W małej miseczce zalewamy szafran 3 łyżkami gorącej wody.

Krok 3

Do krewetek wlewamy wino, wszystko lekko dusimy przez 3 minuty i dodajemy szafran wraz z wodą. By zagęścić sos dodajemy serek, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy aż sos zredukuje się przynajmniej w 1/3. Dodaj na koniec posiekaną pietruszkę.

Krok 4

Podajemy z spaghetti, albo solo z grzankami.

I love food

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Kornelia Hirsz

    Kornelia Hirsz , 28.04.2016

    Też kiedyś robiłam to danie, bardzo mi smakowało :) Ogólnie potrawy z serem kozim chavroux są bardzo dobre bo sam ser pochodzenia francuskiego jest pyszny i bardzo zdrowy. Zrobiony na bazie koziego mleka:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Mering

    Waldemar Mering , 21.04.2016

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Mering

    Waldemar Mering , 21.04.2016

    Apetycznie wygląda:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej