Pijane krewetki z szafranem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pijane krewetki z szafranem

Autor: I love food

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 pęczek

1 szklanka

1 gram

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy dwa, rozgniecione ząbki czosnku i usuwamy je (nie przypal ich!). Siekamy szalotkę i wrzucamy na czosnkową oliwę, by ją zeszklić.

Krok 2

Umyte krewetki wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy ( 1 minuta wystarczy). W małej miseczce zalewamy szafran 3 łyżkami gorącej wody.

Krok 3

Do krewetek wlewamy wino, wszystko lekko dusimy przez 3 minuty i dodajemy szafran wraz z wodą. By zagęścić sos dodajemy serek, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy aż sos zredukuje się przynajmniej w 1/3. Dodaj na koniec posiekaną pietruszkę.

Krok 4

Podajemy z spaghetti, albo solo z grzankami.

I love food

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Kornelia Hirsz

    Kornelia Hirsz , 28.04.2016

    Też kiedyś robiłam to danie, bardzo mi smakowało :) Ogólnie potrawy z serem kozim chavroux są bardzo dobre bo sam ser pochodzenia francuskiego jest pyszny i bardzo zdrowy. Zrobiony na bazie koziego mleka:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Mering

    Waldemar Mering , 21.04.2016

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Mering

    Waldemar Mering , 21.04.2016

    Apetycznie wygląda:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pijane krewetki z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej