Makaron z grzybami mrożonymi - leśnymi: przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron z grzybami

All funghi di bosco

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
851 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

300 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

180 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

10 gramów

200 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Posiekaj czosnek, cebulę i grzyby pokrój w kostkę.

Makaron z grzybami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj grzyby, całość smaż chwilę

Makaron z grzybami - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml zimnej wody. Zalej nim produkty na patelni. Chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zgęstnieje.

Makaron z grzybami - Krok 3

Krok 4

Dodaj makaron i posiekany tymianek. Całość dokładnie wymieszaj. Makaron podawaj posypany serem. W tym przepisie suszone grzyby możesz dowolnie zastąpić mrożonymi. Trzeba je tylko wcześniej rozmrozić.

Makaron z grzybami - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Ewa Socha

    Ewa Socha , 16.10.2016

    Tylko szkoda że tego zapachu Nie można poczuć na internecie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rufin Orłowski

    Rufin Orłowski , 09.10.2016

    Ja lubię grzyby smażone na smalcu+ pieprz i ciut soli.Mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Jablonska

    Ewelina Jablonska , 08.10.2016

    tagliatelle z grzybkami i orzechami wloskimi w smietanie...polecam rowniez...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chłopska zapiekanka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z grzybamiMakaron z grzybami

Makaron z grzybami leśnymi, all funghi di bosco, to dobry sposób na proste, a jednocześnie wykwintne i przykuwające wzrok danie. Do jego przygotowania użyj tagliatelle, które dobrze połączy się z gęstymi sosami, lub popularne spaghetti. Wybrany makaron ugotuj al dente, czyli na półtwardo. Użyj co najmniej litra wody na każde 100 gramów suchego produktu. Grzyby do sosu powinny zostać wcześniej namoczone – nie wylewaj wody, bowiem znajduje się w niej mnóstwo smaku i aromatu. Wykorzystasz ją do przygotowania wyrazistej zupy grzybowej lub dodasz do sosu, jeśli okaże się zbyt gęsty. Dodatek do makaronu przygotuj na bazie śmietany o 18% zawartości tłuszczu wymieszanej z produktem marki Knorr. Wyrazistości doda mu podsmażony na oliwie czosnek. Gotowe danie udekoruj posiekanymi gałązkami świeżego tymianku lub natką pietruszki. Dobrze skomponuje się z nim także starty na drobnych oczkach tarki parmezan lub inny długodojrzewający ser, np. cheddar lub bursztyn. Wierzymy, że gotowanie z naszymi przepisami dostarczy Ci mnóstwa radosnych chwil.