
Składniki
6 sztuk
4 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
20 sztuk
1 opakowanie
1 szklanka
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś myjemy pod ciepłą wodą. Suszymy w czystej ściereczce i usuwamy z niej błonę białawą oraz ewentualne resztki tłuszczyku. Następnie kroimy pierś w kostkę wielkości ok. 2x2x2cm lub w paski w poprzek piersi. Wrzucamy mięso do miski a następnie dodajemy sól, pieprz, oliwę z oliwek i całość mieszamy aż mięso będzie całe pokryte przyprawami.
Krok 2
Czosnek kroimy w plasterki (nie wygniatamy go w wyciskaczu) i dodajemy do mięsa, tuż za czosnkiem ląduje w mięsie bazylia (i tu dwa warianty: 1. całe liście, 2. liście pokrojone lub grubo posiekane). Następnie wyciskamy na mięso sok z cytryny (bez pestek) i energicznie mieszamy aż mięso zacznie robić się lekko białe. Odstawiamy mięso do lodówki na ok. 4-6h (choć najlepsze jest kiedy postoi w lodówce do następnego dnia).
Krok 3
Gotujemy makaron na półtwardo - koniecznie musi być posolony!
Krok 4
Na patelni najlepiej dość głębokiej i nie aluminiowej) rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Wrzucamy na patelnię przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka i smażymy bez przykrycia ok. 3 minuty. Następnie mięso przykrywamy na kolejne 2 minuty, po czym dolewamy do niego śmietanę i całość dusimy pod uchyloną przykrywką ok. 5 minut. Spokojnie - śmietana nie powinna się zważyć od soku z cytryny.
Krok 5
Doprawiamy do smaku jeśli potrzeba (powinno być lekko słono - kwaskowe z aromatem czosnku i bazylii). Do tak przygotowanego kurczaka wrzucamy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy wszystko razem delikatnie by tylko makaron pokrył się sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej