Piersi po parmeńsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi po parmeńsku

Autor: Czart Czarodziej

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

4 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

20 sztuk

1 opakowanie

1 szklanka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś myjemy pod ciepłą wodą. Suszymy w czystej ściereczce i usuwamy z niej błonę białawą oraz ewentualne resztki tłuszczyku. Następnie kroimy pierś w kostkę wielkości ok. 2x2x2cm lub w paski w poprzek piersi. Wrzucamy mięso do miski a następnie dodajemy sól, pieprz, oliwę z oliwek i całość mieszamy aż mięso będzie całe pokryte przyprawami.

Krok 2

Czosnek kroimy w plasterki (nie wygniatamy go w wyciskaczu) i dodajemy do mięsa, tuż za czosnkiem ląduje w mięsie bazylia (i tu dwa warianty: 1. całe liście, 2. liście pokrojone lub grubo posiekane). Następnie wyciskamy na mięso sok z cytryny (bez pestek) i energicznie mieszamy aż mięso zacznie robić się lekko białe. Odstawiamy mięso do lodówki na ok. 4-6h (choć najlepsze jest kiedy postoi w lodówce do następnego dnia).

Krok 3

Gotujemy makaron na półtwardo - koniecznie musi być posolony!

Krok 4

Na patelni najlepiej dość głębokiej i nie aluminiowej) rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Wrzucamy na patelnię przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka i smażymy bez przykrycia ok. 3 minuty. Następnie mięso przykrywamy na kolejne 2 minuty, po czym dolewamy do niego śmietanę i całość dusimy pod uchyloną przykrywką ok. 5 minut. Spokojnie - śmietana nie powinna się zważyć od soku z cytryny.

Krok 5

Doprawiamy do smaku jeśli potrzeba (powinno być lekko słono - kwaskowe z aromatem czosnku i bazylii). Do tak przygotowanego kurczaka wrzucamy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy wszystko razem delikatnie by tylko makaron pokrył się sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi po parmeńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi po parmeńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi po parmeńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi po parmeńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi po parmeńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi po parmeńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi po parmeńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi po parmeńsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej