Gnocchi z sosem pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gnocchi z sosem pomidorowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

174 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

400 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

40 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Gnocchi z sosem pomidorowym  - Krok 1

Krok 2

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach, (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką) na małą kulkę, którą następnie przyciśnij widelcem tak aby powstał charakterystyczny wzorek. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.

Gnocchi z sosem pomidorowym  - Krok 2

Krok 3

Na oliwie podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Następnie wlej rozdrobnione pomidory, pół szklanki wody i dodaj Fix Spaghetti Napoli Knorr.

Gnocchi z sosem pomidorowym  - Krok 3

Krok 4

Gotowe kluski gnocchi przełóż do sosu. Dodaj porwane liście bazylii i natychmiast podawaj posypane tartym serem.

Gnocchi z sosem pomidorowym  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Iwona Broda-Wilczok

    Iwona Broda-Wilczok , 21.02.2018

    Pyszne danie !:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gnocchi z sosem pomidorowym Gnocchi z sosem pomidorowym

Gnocchi to włoski odpowiednik polskich kopytek. Technika ich przygotowania niewiele różni się od rodzimego wariantu tej mącznej potrawy, ale ostateczny efekt jest zupełnie inny. Dlatego też, jeśli marzysz o kulinarnym urozmaiceniu najbliższego obiadu rodzinnego, pomyśl o gnocchi. Podpowiemy ci krok po kroku, jak je przygotować. Włosi najczęściej serwują gnocchi z sosem pomidorowym. Smak dojrzałych pomidorów doskonale podkreśla smak ziemniaczanego ciasta powodując, że potrawa ta na długo zapada w pamięci. Sos przygotujesz w kilka chwil ze świeżych pomidorów lub tych z puszki. Obowiązkowymi dodatkami, oddającymi śródziemnomorski charakter tej potrawy, są czosnek i bazylia. Jeśli odpowiada ci smak bardziej pikantny, koniecznie dodaj mieloną papryczkę chili. Zwieńczeniem będzie starty żółty ser. Jeśli chcesz nadać potrawie dodatkowy włoski akcent, użyj koniecznie parmezanu.