
Składniki
500 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
400 mililitrów
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
0.5 pęczka
40 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Krok 2
Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach, (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką) na małą kulkę, którą następnie przyciśnij widelcem tak aby powstał charakterystyczny wzorek. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.

Krok 3
Na oliwie podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Następnie wlej rozdrobnione pomidory, pół szklanki wody i dodaj Fix Spaghetti Napoli Knorr.

Krok 4
Gotowe kluski gnocchi przełóż do sosu. Dodaj porwane liście bazylii i natychmiast podawaj posypane tartym serem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gnocchi z sosem pomidorowym
Gnocchi to włoski odpowiednik polskich kopytek. Technika ich przygotowania niewiele różni się od rodzimego wariantu tej mącznej potrawy, ale ostateczny efekt jest zupełnie inny. Dlatego też, jeśli marzysz o kulinarnym urozmaiceniu najbliższego obiadu rodzinnego, pomyśl o gnocchi. Podpowiemy ci krok po kroku, jak je przygotować. Włosi najczęściej serwują gnocchi z sosem pomidorowym. Smak dojrzałych pomidorów doskonale podkreśla smak ziemniaczanego ciasta powodując, że potrawa ta na długo zapada w pamięci. Sos przygotujesz w kilka chwil ze świeżych pomidorów lub tych z puszki. Obowiązkowymi dodatkami, oddającymi śródziemnomorski charakter tej potrawy, są czosnek i bazylia. Jeśli odpowiada ci smak bardziej pikantny, koniecznie dodaj mieloną papryczkę chili. Zwieńczeniem będzie starty żółty ser. Jeśli chcesz nadać potrawie dodatkowy włoski akcent, użyj koniecznie parmezanu.


































