Gnocchi z sosem pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi z sosem pomidorowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

heart
217 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

276 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

400 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

40 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Gnocchi z sosem pomidorowym  - Krok 1

Krok 2

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach, (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką) na małą kulkę, którą następnie przyciśnij widelcem tak aby powstał charakterystyczny wzorek. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.

Gnocchi z sosem pomidorowym  - Krok 2

Krok 3

Na oliwie podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Następnie wlej rozdrobnione pomidory, pół szklanki wody i dodaj Fix Spaghetti Napoli Knorr.

Gnocchi z sosem pomidorowym  - Krok 3

Krok 4

Gotowe kluski gnocchi przełóż do sosu. Dodaj porwane liście bazylii i natychmiast podawaj posypane tartym serem.

Gnocchi z sosem pomidorowym  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Iwona Broda-Wilczok

    Iwona Broda-Wilczok , 21.02.2018

    Pyszne danie !:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gnocchi z sosem pomidorowym Gnocchi z sosem pomidorowym

Gnocchi to włoski odpowiednik polskich kopytek. Technika ich przygotowania niewiele różni się od rodzimego wariantu tej mącznej potrawy, ale ostateczny efekt jest zupełnie inny. Dlatego też, jeśli marzysz o kulinarnym urozmaiceniu najbliższego obiadu rodzinnego, pomyśl o gnocchi. Podpowiemy ci krok po kroku, jak je przygotować. Włosi najczęściej serwują gnocchi z sosem pomidorowym. Smak dojrzałych pomidorów doskonale podkreśla smak ziemniaczanego ciasta powodując, że potrawa ta na długo zapada w pamięci. Sos przygotujesz w kilka chwil ze świeżych pomidorów lub tych z puszki. Obowiązkowymi dodatkami, oddającymi śródziemnomorski charakter tej potrawy, są czosnek i bazylia. Jeśli odpowiada ci smak bardziej pikantny, koniecznie dodaj mieloną papryczkę chili. Zwieńczeniem będzie starty żółty ser. Jeśli chcesz nadać potrawie dodatkowy włoski akcent, użyj koniecznie parmezanu.