Gnocchi z sosem pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi z sosem pomidorowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

heart
217 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

272 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

400 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

40 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Gnocchi z sosem pomidorowym  - Krok 1

Krok 2

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach, (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką) na małą kulkę, którą następnie przyciśnij widelcem tak aby powstał charakterystyczny wzorek. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.

Gnocchi z sosem pomidorowym  - Krok 2

Krok 3

Na oliwie podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Następnie wlej rozdrobnione pomidory, pół szklanki wody i dodaj Fix Spaghetti Napoli Knorr.

Gnocchi z sosem pomidorowym  - Krok 3

Krok 4

Gotowe kluski gnocchi przełóż do sosu. Dodaj porwane liście bazylii i natychmiast podawaj posypane tartym serem.

Gnocchi z sosem pomidorowym  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Iwona Broda-Wilczok

    Iwona Broda-Wilczok , 21.02.2018

    Pyszne danie !:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi z sosem pomidorowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gnocchi z sosem pomidorowym Gnocchi z sosem pomidorowym

Gnocchi to włoski odpowiednik polskich kopytek. Technika ich przygotowania niewiele różni się od rodzimego wariantu tej mącznej potrawy, ale ostateczny efekt jest zupełnie inny. Dlatego też, jeśli marzysz o kulinarnym urozmaiceniu najbliższego obiadu rodzinnego, pomyśl o gnocchi. Podpowiemy ci krok po kroku, jak je przygotować. Włosi najczęściej serwują gnocchi z sosem pomidorowym. Smak dojrzałych pomidorów doskonale podkreśla smak ziemniaczanego ciasta powodując, że potrawa ta na długo zapada w pamięci. Sos przygotujesz w kilka chwil ze świeżych pomidorów lub tych z puszki. Obowiązkowymi dodatkami, oddającymi śródziemnomorski charakter tej potrawy, są czosnek i bazylia. Jeśli odpowiada ci smak bardziej pikantny, koniecznie dodaj mieloną papryczkę chili. Zwieńczeniem będzie starty żółty ser. Jeśli chcesz nadać potrawie dodatkowy włoski akcent, użyj koniecznie parmezanu.