
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 szklanka
2 łyżki
3 łyżki
2 szklanki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę zalej przegotowaną wodą, odstawić na noc.
Krok 2
Następnego dnia ugotuj, odcedź, ostudź i przepuść przez maszynkę.
Krok 3
Dodaj cząber, sól, pieprz, śmietankę i łyżkę wody, wyrób ciasto.
Krok 4
Uformuj wałek, pokrój go na ukośne kluseczki.
Krok 5
Gotuj około 5 minut w osolonym wrzątku. Podawaj polane stopionym masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej