Składniki
1 kilogram
null
null
100 gramów
2 sztuki
200 gramów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą, zimną wodą i gotuj w mundurkach ok. 30 minut. Odcedź ziemniaki, bierz i przeciśnij przez praskę.
Krok 2
Do puree ziemniaczanego dodaj mąkę, gałkę muszkatołową i rozkłócone jajka, wyrób gładkie ciasto
Krok 3
Z ciasta uformuj watki i każdy pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm. W każdej kluseczce zrób palcem wgłębienie. Kluski wkładaj porcjami do wrzącej osolonej wody, zamieszaj i gotuj tak długo, do czasy kiedy wypłyną.
Krok 4
Gnocchi wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej. Masło roztop, podduś na nim szałwię, polej ciepłe kluseczki i delikatnie wymieszaj. Tuż przed podaniem kluseczki posyp parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej