Gnocchi z szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi z szałwią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

null

null

100 gramów

2 sztuki

200 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą, zimną wodą i gotuj w mundurkach ok. 30 minut. Odcedź ziemniaki, bierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Do puree ziemniaczanego dodaj mąkę, gałkę muszkatołową i rozkłócone jajka, wyrób gładkie ciasto

Krok 3

Z ciasta uformuj watki i każdy pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm. W każdej kluseczce zrób palcem wgłębienie. Kluski wkładaj porcjami do wrzącej osolonej wody, zamieszaj i gotuj tak długo, do czasy kiedy wypłyną.

Krok 4

Gnocchi wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej. Masło roztop, podduś na nim szałwię, polej ciepłe kluseczki i delikatnie wymieszaj. Tuż przed podaniem kluseczki posyp parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
13 osób ogląda przepis:
Tarta bananowa
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

średnie

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej