Gnocchi z szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi z szałwią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

null

null

100 gramów

2 sztuki

200 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą, zimną wodą i gotuj w mundurkach ok. 30 minut. Odcedź ziemniaki, bierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Do puree ziemniaczanego dodaj mąkę, gałkę muszkatołową i rozkłócone jajka, wyrób gładkie ciasto

Krok 3

Z ciasta uformuj watki i każdy pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm. W każdej kluseczce zrób palcem wgłębienie. Kluski wkładaj porcjami do wrzącej osolonej wody, zamieszaj i gotuj tak długo, do czasy kiedy wypłyną.

Krok 4

Gnocchi wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej. Masło roztop, podduś na nim szałwię, polej ciepłe kluseczki i delikatnie wymieszaj. Tuż przed podaniem kluseczki posyp parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi z szałwią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Jaja zapiekane w pomidorach
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej