
Składniki
1 kilogram
null
null
100 gramów
2 sztuki
200 gramów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą, zimną wodą i gotuj w mundurkach ok. 30 minut. Odcedź ziemniaki, bierz i przeciśnij przez praskę.
Krok 2
Do puree ziemniaczanego dodaj mąkę, gałkę muszkatołową i rozkłócone jajka, wyrób gładkie ciasto
Krok 3
Z ciasta uformuj watki i każdy pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm. W każdej kluseczce zrób palcem wgłębienie. Kluski wkładaj porcjami do wrzącej osolonej wody, zamieszaj i gotuj tak długo, do czasy kiedy wypłyną.
Krok 4
Gnocchi wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej. Masło roztop, podduś na nim szałwię, polej ciepłe kluseczki i delikatnie wymieszaj. Tuż przed podaniem kluseczki posyp parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej


















