
Składniki
400 gramów
1 szklanka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki zetrzyj drobno na tarce, dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Wymieszaj, ciasto powinno być dość zwięzłe.

Krok 2
Przełóż ciasto na deskę i nożem odcinaj drobne paseczki bezpośrednio do gotującej się osolonej wody. Gotuj aż wszystkie kluseczki wypłyną.

Krok 3
Gotowe odcedź i przełóż na talerz.

Krok 4
Słoninę oraz cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj na skwarek majeranek Knorr.

Krok 5
Kluseczki polej skwarkami i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem oraz pokruszonym serem bryndza.


Dobra rada:
Haluszki możesz również przygotować z innym serem. Np. wędzonym, serem cheddar lub fetą. Danie może stanowić doskonały dodatek do np. gulaszu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Haluszki z bryndzą
Pora na podróż kulinarną smakami naszych sąsiadów. Kierunek? Południe! Co powiesz na najpopularniejsze danie Słowacji? Nie trzeba jechać daleko, aby poznać zupełnie nowe receptury. Jedną z nich jest przepis na haluszki z bryndzą! Co to takiego? Przekonaj się sam!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników potraw mącznych. Kluski, kluseczki…jak tu ich nie kochać?
Na jaką okazję?
Haluszki z bryndzą sprawdzą się dobrze w roli obiadu. Grunt to różnorodność!
Czy wiesz, że?
Haluszki to drobne kluseczki przygotowywane z ciasta ziemniaczano-mącznego, które następnie przeciera się przez sito. Zazwyczaj podaje się je w towarzystwie bryndzy, skwarek i słoniny.
Dla urozmaicenia:
Haluszki możesz również przygotować z innym serem np. wędzonym serem cheddar lub fetą. Haluszki z bryndzą mogą stanowić doskonały dodatek, np. do gulaszu.