Haluszki z bryndzą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Haluszki z bryndzą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
92 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki zetrzyj drobno na tarce, dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Wymieszaj, ciasto powinno być dość zwięzłe.

Haluszki z bryndzą - Krok 1

Krok 2

Przełóż ciasto na deskę i nożem odcinaj drobne paseczki bezpośrednio do gotującej się osolonej wody. Gotuj aż wszystkie kluseczki wypłyną.

Haluszki z bryndzą - Krok 2

Krok 3

Gotowe odcedź i przełóż na talerz.

Haluszki z bryndzą - Krok 3

Krok 4

Słoninę oraz cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj na skwarek majeranek Knorr.

Haluszki z bryndzą - Krok 4

Krok 5

Kluseczki polej skwarkami i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem oraz pokruszonym serem bryndza.

Haluszki z bryndzą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Haluszki możesz również przygotować z innym serem. Np. wędzonym, serem cheddar lub fetą. Danie może stanowić doskonały dodatek do np. gulaszu. 

1

Opinie o przepisie

  • Barbara  Wojcik

    Barbara Wojcik , 26.01.2019

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Haluszki z bryndząHaluszki z bryndzą

Pora na podróż kulinarną smakami naszych sąsiadów. Kierunek? Południe! Co powiesz na najpopularniejsze danie Słowacji? Nie trzeba jechać daleko, aby poznać zupełnie nowe receptury. Jedną z nich jest przepis na haluszki z bryndzą! Co to takiego? Przekonaj się sam!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników potraw mącznych. Kluski, kluseczki…jak tu ich nie kochać?

Na jaką okazję?

Haluszki z bryndzą sprawdzą się dobrze w roli obiadu. Grunt to różnorodność!

Czy wiesz, że?

Haluszki to drobne kluseczki przygotowywane z ciasta ziemniaczano-mącznego, które następnie przeciera się przez sito. Zazwyczaj podaje się je w towarzystwie bryndzy, skwarek i słoniny.

Dla urozmaicenia:

Haluszki możesz również przygotować z innym serem np. wędzonym serem cheddar lub fetą. Haluszki z bryndzą mogą stanowić doskonały dodatek, np. do gulaszu.