Haluszki z bryndzą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Haluszki z bryndzą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
92 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki zetrzyj drobno na tarce, dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Wymieszaj, ciasto powinno być dość zwięzłe.

Haluszki z bryndzą - Krok 1

Krok 2

Przełóż ciasto na deskę i nożem odcinaj drobne paseczki bezpośrednio do gotującej się osolonej wody. Gotuj aż wszystkie kluseczki wypłyną.

Haluszki z bryndzą - Krok 2

Krok 3

Gotowe odcedź i przełóż na talerz.

Haluszki z bryndzą - Krok 3

Krok 4

Słoninę oraz cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj na skwarek majeranek Knorr.

Haluszki z bryndzą - Krok 4

Krok 5

Kluseczki polej skwarkami i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem oraz pokruszonym serem bryndza.

Haluszki z bryndzą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Haluszki możesz również przygotować z innym serem. Np. wędzonym, serem cheddar lub fetą. Danie może stanowić doskonały dodatek do np. gulaszu. 

1

Opinie o przepisie

  • Barbara  Wojcik

    Barbara Wojcik , 26.01.2019

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gnocchi z gulaszem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Haluszki z bryndząHaluszki z bryndzą

Pora na podróż kulinarną smakami naszych sąsiadów. Kierunek? Południe! Co powiesz na najpopularniejsze danie Słowacji? Nie trzeba jechać daleko, aby poznać zupełnie nowe receptury. Jedną z nich jest przepis na haluszki z bryndzą! Co to takiego? Przekonaj się sam!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników potraw mącznych. Kluski, kluseczki…jak tu ich nie kochać?

Na jaką okazję?

Haluszki z bryndzą sprawdzą się dobrze w roli obiadu. Grunt to różnorodność!

Czy wiesz, że?

Haluszki to drobne kluseczki przygotowywane z ciasta ziemniaczano-mącznego, które następnie przeciera się przez sito. Zazwyczaj podaje się je w towarzystwie bryndzy, skwarek i słoniny.

Dla urozmaicenia:

Haluszki możesz również przygotować z innym serem np. wędzonym serem cheddar lub fetą. Haluszki z bryndzą mogą stanowić doskonały dodatek, np. do gulaszu.