Kluski żelazne – przepis: ziemniaczane, kładzione | Przepisy.pl pixel

Żelazne Kluski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
361 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

235 osób wydrukowało

Pobierz pdf

265 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

5 sztuk

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ugotowane ziemniaki, przepuść przez maszynkę.

Żelazne Kluski - Krok 1

Krok 2

Obierz 5 dużych ziemniaków, zetrzyj na tarce. Odciśnij z wody przez czystą szmatkę.

Żelazne Kluski - Krok 2

Krok 3

Połącz ziemniaki gotowane z tartymi. Dodaj 3 łyżki mąki pszennej i łyżkę mąki ziemniaczanej, dopraw do smaku.

Żelazne Kluski - Krok 3

Krok 4

Wyrób na jednolitą masę, a następnie uformuj okrągłe kluski i gotuj w osolonej wodzie 7 minut. Gdy wypłyną na wierzch, potrzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu.

Żelazne Kluski - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żelazne KluskiŻelazne Kluski

Znudziły ci się ziemniaki, kopytka i kluski śląskie? Zrób kluski żelazne! Te małe elastyczne kuleczki, które przyjemnie uginają się pod zębami podczas jedzenia, zrobisz z ugotowanych i tartych surowych ziemniaków. Dodatek mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej, sprawi że będą zwarte i jędrne, ugotują się szybko i nie rozpadną. Polubi je każdy miłośnik wszelkich klusek, będą też miłą odmianą dla zwykłych gotowanych ziemniaków. Formują kluseczki pamiętaj o zawyżeniu rąk – ciasto nie będzie kleiło się do dłoni. Ugotowane kluski żelazne możesz jeść solo, polane tylko roztopionym tłuszczem i posypane ziołami, albo ze skwarkami z boczku. Pasuje też do nich praktycznie każdy sos gulaszowy na bazie dowolnego mięsa, wieprzowe bitki w sosie pieczeniowym lub rolady wołowe z ogórkiem i boczkiem w środku – dokładnie takie, które Ślązacy jadają z kluskami śląskimi i modrą czyli czerwoną kapustą. Smacznego.