Żelazne Kluski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żelazne Kluski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

338 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

180 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

5 sztuk

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ugotowane ziemniaki, przepuść przez maszynkę.

Żelazne Kluski - Krok 1

Krok 2

Obierz 5 dużych ziemniaków, zetrzyj na tarce. Odciśnij z wody przez czystą szmatkę.

Żelazne Kluski - Krok 2

Krok 3

Połącz ziemniaki gotowane z tartymi. Dodaj 3 łyżki mąki pszennej i łyżkę mąki ziemniaczanej, dopraw do smaku.

Żelazne Kluski - Krok 3

Krok 4

Wyrób na jednolitą masę, a następnie uformuj okrągłe kluski i gotuj w osolonej wodzie 7 minut. Gdy wypłyną na wierzch, potrzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu.

Żelazne Kluski - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kluski kładzione
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żelazne KluskiŻelazne Kluski

Znudziły ci się ziemniaki, kopytka i kluski śląskie? Zrób kluski żelazne! Te małe elastyczne kuleczki, które przyjemnie uginają się pod zębami podczas jedzenia, zrobisz z ugotowanych i tartych surowych ziemniaków. Dodatek mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej, sprawi że będą zwarte i jędrne, ugotują się szybko i nie rozpadną. Polubi je każdy miłośnik wszelkich klusek, będą też miłą odmianą dla zwykłych gotowanych ziemniaków. Formują kluseczki pamiętaj o zawyżeniu rąk – ciasto nie będzie kleiło się do dłoni. Ugotowane kluski żelazne możesz jeść solo, polane tylko roztopionym tłuszczem i posypane ziołami, albo ze skwarkami z boczku. Pasuje też do nich praktycznie każdy sos gulaszowy na bazie dowolnego mięsa, wieprzowe bitki w sosie pieczeniowym lub rolady wołowe z ogórkiem i boczkiem w środku – dokładnie takie, które Ślązacy jadają z kluskami śląskimi i modrą czyli czerwoną kapustą. Smacznego.