
Składniki
4 sztuki
5 sztuk
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz ugotowane ziemniaki, przepuść przez maszynkę.

Krok 2
Obierz 5 dużych ziemniaków, zetrzyj na tarce. Odciśnij z wody przez czystą szmatkę.

Krok 3
Połącz ziemniaki gotowane z tartymi. Dodaj 3 łyżki mąki pszennej i łyżkę mąki ziemniaczanej, dopraw do smaku.

Krok 4
Wyrób na jednolitą masę, a następnie uformuj okrągłe kluski i gotuj w osolonej wodzie 7 minut. Gdy wypłyną na wierzch, potrzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu.

Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żelazne Kluski
Znudziły ci się ziemniaki, kopytka i kluski śląskie? Zrób kluski żelazne! Te małe elastyczne kuleczki, które przyjemnie uginają się pod zębami podczas jedzenia, zrobisz z ugotowanych i tartych surowych ziemniaków. Dodatek mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej, sprawi że będą zwarte i jędrne, ugotują się szybko i nie rozpadną. Polubi je każdy miłośnik wszelkich klusek, będą też miłą odmianą dla zwykłych gotowanych ziemniaków. Formują kluseczki pamiętaj o zawyżeniu rąk – ciasto nie będzie kleiło się do dłoni. Ugotowane kluski żelazne możesz jeść solo, polane tylko roztopionym tłuszczem i posypane ziołami, albo ze skwarkami z boczku. Pasuje też do nich praktycznie każdy sos gulaszowy na bazie dowolnego mięsa, wieprzowe bitki w sosie pieczeniowym lub rolady wołowe z ogórkiem i boczkiem w środku – dokładnie takie, które Ślązacy jadają z kluskami śląskimi i modrą czyli czerwoną kapustą. Smacznego.