Co to są poznańskie szagówki? Jak zrobić te kluski?
Kuchnia wielkopolska ciągle zadziwia nas pysznymi przepisami i ciekawymi nazewnictwami potraw. Dowodem na nasze słowa jest znane, poznańskie danie – szagówki. Co kryje się pod tą nazwą? Jak zrobić słynne szagówki, których smak urzeka mieszkańców całej Polski? Koniecznie zostańcie z nami, poznajcie odpowiedzi na te pytania i poszerzcie swoje kulinarne horyzonty. Zapraszamy!
Co to są poznańskie szagówki?
Szagówki to lokalne danie z Poznania, które znane jest na terenie całej Wielkopolski. Dla mieszkańców innych regionów nazwa ta zdradza jednak zbyt mało szczegółów. Co to są szagówki? Jesteśmy ciekawi Waszych zdziwionych min, gdy dowiedzie się, że bardzo dobrze znacie ten specjał. Pod niepozorną nazwą szagówki kryją się najzwyklejsze kopytka, popularne w całej Polsce! Określenie szagówki pochodzi od wyrażenia „na szagę”, które oznacza czynności wykonywane „na ukos”. W tym przypadku chodzi o nierówny sposób krojenia kopytek. Skoro wiecie już, co to są szagówki poznańskie – zobaczcie, jak zrobić ten przysmak.
Jak zrobić szagówki? Lista składników
Każdy fan kopytek zapewne spodziewa się, co może widnieć na liście składników. Przygotowaliśmy dla Was dokładne proporcje, dzięki którym szagówki wyjdą idealnie sprężyste i apetyczne. Musicie zaopatrzyć się w:
- 500 gramów ziemniaków,
- 50 gramów mąki pszennej,
- 1 jajko,
- Szczypta soli.
Po przygotowaniu wszystkich składników wyznaczcie swoje miejsce pracy, najlepiej duży blat lub stolnicę. Jak się robi szagówki? Nadeszła pora na poznanie naszej sprawdzonej receptury.
Przepis na szagówki
Przychodzimy z recepturą i poradami, jak zrobić kluski szagówki. Gotujcie ziemniaki ze skórką w osolonej wodzie przez około 30 minut. Wyciągnijcie je, gdy będą miękkie, obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do ziemniaków resztę składników, czyli jajko, mąkę oraz szczyptę soli. Energicznie wymieszajcie całość i delikatnie formułujcie wałki o grubości około 10 centymetrów. Pokrójcie je na ukos, aby wyszły idealne kluski. Zróbcie to za pomocą tępej strony noża. Na koniec gotujcie szagówki w osolonej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia. Podawajcie danie z ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się mięsne skwarki z boczku lub świeżej słoniny. Jeżeli wolicie jarskie dania, to dobrą opcją będzie również podsmażona cebulka lub sos grzybowy.
Nasze przepisy na mączne dania
Czym są poznańskie szagówki? Wiecie już, że pod tą ciekawą nazwą kryją się popularne kopytka, które znane są w całej Polsce. Poznajcie kilka ciekawych sposobów podania tego mącznego specjału. Zapraszamy!
Kopytka z sosem pieczarkowym z niebieskim serem to danie oryginalne i wyjątkowo apetyczne. Wszystko za sprawą charakterystycznego smaku blue cheese! Spróbujcie tej opcji na podanie szagówek i cieszcie się najlepszymi rezultatami!
Dla fanów aromatycznych potraw polecamy kopytka ziołowe. Nie musicie podawać ich ze specjalnymi dodatkami, wystarczy masło i gotowe! Jeżeli jednak chcecie stworzyć pełniejsze danie, co powiecie na domowy gulasz z kopytkami? Prosty i apetyczny – skusicie się?
Czas na nasze popisowe danie, czyli kopytka owcze. Na liście składników znajdziecie bryndzę – góralski ser pełen smaku i aromatu. Wykorzystajcie go do zrobienia szagówek, a efekty będą wyśmienite. Smacznego.
Komentarze (0)