Gnocchi we włoskich trattoriach i tawernach są punktem obowiązkowym w karcie dań, na widok którego wielu smakoszom zaczyna głośniej burczeć w brzuchu. Tymczasem naszym swojskim kopytkom również niczego nie brakuje i wcale nie trzeba szukać daleko, gdy przychodzi ochota na smaczny posiłek. Doskonale sprawdzają się jako samodzielne danie i dodatek do bardziej złożonych potraw. Niezależnie od przeznaczenia, szczególną uwagę trzeba zwrócić na gotowanie kopytek. Wszystko po to, by na talerzach pojawiły się apetyczne, elastyczne kluseczki. Jak gotować kopytka i ile czasu powinno to zająć? Koniecznie poznaj odpowiedzi na te pytania!

Kopytka – co to takiego?

Zanim przejdziemy do tego, ile czasu gotować kopytka, warto wyjaśnić, czym dokładnie jest to tradycyjne danie mączne. Do zrobienia podstawowej wersji kopytek potrzebne są:

- mąka,

- ugotowane ziemniaki,

- jajka,

- sól.

Z zagniecionego ciasta na kopytka wycina się niewielkie kluseczki, które od razu nadają się do gotowania. Szukający innowacji kucharze, dodają do nich różnorodne składniki: aromatyczne przyprawy i zioła, sery albo warzywne i kolorowe produkty, np. dynię lub szpinak. Kopytka można serwować solo, ale też z gęstymi sosami i gulaszami.

Jak gotować kopytka świeże?

Sam proces gotowania kopytek nie jest skomplikowany i nie zajmuje wiele czasu, jednak istnieje kilka zasad, których należy przestrzegać.

  • Kopytka wkładamy do wrzątku. Można dodać odrobinę soli i oleju roślinnego.
  • Bądźmy dla nich delikatni. Zamiast wrzucać je do garnka z impetem, świeże kopytka wkładajmy ostrożnie – możemy użyć do tego sita.
  • Nie gotujmy dużej ilości jednocześnie – dzięki temu nie posklejają się.
  • Co jakiś czas ostrożnie przemieszajmy zawartość garnka drewnianą łyżką. Zwróćmy uwagę, czy kopytka nie przywarły do dna naczynia.
  • Czas gotowania świeżych kopytek liczmy od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
  • Jak długo gotować kopytka? Wystarczą 2-3 minuty.
  • Kluski wyciągajmy przy pomocy łyżki cedzakowej.

Ile gotować mrożone kopytka?

Polecamy wygospodarować w zamrażarce trochę miejsca, by mieć, choć niewielki zapas mrożonych kopytek. Docenicie ten pomysł, gdy dopadnie was wilczy głód, a nie będziecie mieć czasu na przygotowanie obiadu od podstaw.

Gotowanie mrożonych kopytek nie różni się zbytnio od świeżej wersji. Obowiązują dokładnie te same reguły. Zmienia się jedynie czas gotowania. Jak długo gotować kopytka mrożone? Od momentu wypłynięcia, kluski powinny spędzić w wodzie jeszcze 4 minuty.

Ten sposób polecany jest, jeśli kopytka zostały zamrożone w wersji surowej. Jeśli natomiast były wcześniej podgotowywane, możesz odgrzać je na patelni – na małym ogniu.

Niezawodne sposoby na kopytka

Teraz do kuchni możesz ruszyć z kopyta! Wiesz już, ile gotować kopytka zarówno świeże, jak i mrożone. Niejeden szef kuchni jeszcze z czasów dzieciństwa pamięta kopytka na słodko, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by dziś wybrać się w kulinarną podróż sentymentalną. Postaw na ziołowe kopytka, jeśli wolisz posiłek w wersji wytrawnej.

Miłośnicy serów powinni teraz wytężyć swoją uwagę, ponieważ kopytka z sosem pieczarkowym z niebieskim serem to bardzo stylowy i wyjątkowo aromatyczny patent na podanie tego dania. Również kopytka owcze z dodatkiem bryndzy zaprezentują klasyczną potrawę w mniej oczywistej wersji. Koniecznie wypróbuj nasze wskazówki na gotowanie kopytek, wykorzystując ten pyszny przepis!

Wszystko wskazuje na to, że czas posunąć się jeszcze dalej w kopytkowych eksperymentach! Rozpocznij je od podania kopytek z pesto z suszonych pomidorów w śródziemnomorskim stylu. Smażone kopytka z sezamowym dipem to coś zupełnie innego niż tradycyjny przysmak serwowany z bułką tartą. Wyjątkowym rarytasem okażą się kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry – tego jeszcze nie było!