Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

264 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

kopytka ciasto:

600 gramów

16 sztuk

1 sztuka

150 gramów

0.5 opakowania

1 łyżka

1 łyżeczka

sos z krewetkami:

100 mililitrów

0.5 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Ostudź je i obierz, a następnie przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.

Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry  - Krok 1

Krok 2

Do purée z batatów dodaj jajko oraz pół torebki przyprawy Czerwone Curry Knorr, szczyptę soli, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Energicznym ruchem zamieszaj ciasto i podziel je na kilka części. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj ciasto, tworząc długiego węża o grubości ok. 2 cm. Rozwałkowane ciasto potnij na mniejsze kluseczki o grubości 1 cm.

Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry  - Krok 2

Krok 3

Kopytka wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Całość zamieszaj i wyjmij po minucie. Powstałe kluski przełóż na blaszkę lub zahartuj w zimnej wodzie.

Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry  - Krok 3

Krok 4

Sos z krewetkami: Wyciśnij sok z jednej limonki, a drugą pokrój w cząstki. Rozgnieć orzeszki ziemne. Pokrój drobno szalotkę, posiekaj czosnek i natkę kolendry. Zetrzyj na tarce pomidora oraz przekrój trawę cytrynową wzdłuż na pół.

Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry  - Krok 4

Krok 5

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż krewetki z lewej i prawej strony, przełóż je na bok, dodaj czosnek oraz szalotkę i smaż chwilę. Następnie dodaj pomidory i smaż je, aż zaczną delikatnie przywierać do dna patelni. Wlej napój kokosowy, dodaj trawę cytrynową, pozostałą część przyprawy Czerwone Curry Knorr, liście limonki, sos rybny. Zalej wszystko 50 ml wody. Całość gotuj przez ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry  - Krok 5

Krok 6

Usuń z sosu liście oraz trawę cytrynową. Włóż z powrotem krewetki i dodaj kopytka. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę. Danie podawaj z kawałkami limonki, posypane natką kolendry.

Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry  - Krok 6
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli bataty wydają ci się zbyt wyszukane możesz je zastąpić zwykłymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry

W polskiej kulturze kopytka są jednym z tych dań, którym się nie odmawia. Ich tradycyjna forma może jednak po pewnym czasie znudzić, dlatego warto spróbować wprowadzić do tej potrawy trochę egzotyki. Oto nasza propozycja: słodkie bataty, pożywne krewetki i tajskie curry, dzięki którym kopytka odkryją przed tobą więcej smakowych sekretów!

Dla kogo?

Dla eksperymentatorów i fanów niezwykłych połączeń. Miłośnicy nietypowych miksów z pewnością docenią kopytka z batatów z krewetkami i curry!

Na jakie okazje?

Na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet na imprezę! Kopytka będą cieszyć się powodzeniem przy każdej okazji.

Czy wiesz, że?

Kupując krewetki, sprawdź ich suchość i jędrność — są to dwie cechy świadczące o ich świeżości.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania kopytek można wykorzystać puree z dyni oraz kurkumę i imbir.