Spaghetti Bolognese po sycylijsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti Bolognese po sycylijsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
601 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

1 opakowanie

400 gramów

80 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, czosnek i chili posiekaj. Kapary odcedź z zalewy.

Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone podsmaż z warzywami, aż będzie rumiane. Makaron ugotuj.

Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - Krok 2

Krok 3

Do mięsa dodaj posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem.

Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - Krok 3

Krok 4

Dodaj Fix Knorr, kapary oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i gotuj około 10 minut. Makaron polej sosem i podawaj. Gotowe danie skrop dodatkowo oliwą z oliwek.

Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - Krok 4
40

Opinie o przepisie

  • Grażyna Zwolak

    Grażyna Zwolak , 01.12.2015

    smakowalo)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mario  drek

    Mario drek , 30.11.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenon Sobieraj

    Zenon Sobieraj , 29.12.2014

    .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenon Sobieraj

    Zenon Sobieraj , 29.12.2014

    Dorotko Adamie rubćie swoje bo praktyka czyni-MISTRZA >

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tom To

    Tom To , 29.12.2014

    świetne danie i szybkie uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radosław Kotowski

    Radosław Kotowski , 29.12.2014

    Aha.... A placek po węgiersku i fasola po bretońsku oraz ruskie pierogi? Bolognese ma tyle z sycylią, co te powyższe :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Gutmański

    Tadeusz Gutmański , 29.12.2014

    Ale tuczące!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Mecka

    Dariusz Mecka , 28.12.2014

    Niema to jak uczyć się pod włoskim kucharzem tak jak ja a nie pierdołki z neta.choć niegardzę bo coś czasem ciekawego się ujrzy ale doprawiąc trzeba samemu bo proporcje śmieszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Majcher

    Wanda Majcher , 28.12.2014

    Mniam moje klimaty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Jesionkowska

    Elżbieta Jesionkowska , 28.12.2014

    propozycja jutro na obiad :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romek Madracki

    Romek Madracki , 28.12.2014

    Wystarczy tych wynalazków co przygotowałyscie na święta do Nowego Roku dajcie sobie spokój.ja tęsknię za ziemniaczkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Formela

    Henryk Formela , 28.12.2014

    te przepisy z internetu to 1- den na 100 jest dobry reszta to dania ,których nikt nigdy zrobił i nie jadł, tylko je napisał i zapomniał o nich

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Bres

    Tomasz Bres , 28.12.2014

    Z Sycylii , to znam tylko "krawat Sycylijski".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Ladzińska

    Zofia Ladzińska , 28.12.2014

    uwielbiam kuchnię włoską,pomidory,oliwę z oliwek,nigdy nie byłam we Włoszech.......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Jałowiec

    Piotr Jałowiec , 28.12.2014

    sos boloński w 30 minut? dziękuję, nie spróbuję...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Evita Effie Maliszewska

    Evita Effie Maliszewska , 28.12.2014

    :-) uwielbiam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Wesołowska Gątarska

    Teresa Wesołowska Gątarska , 28.12.2014

    Dajcie spokój z tymi makaronami, mieszkałam w Italii 11 lat i powiem wam, że oni żrą tę makarony 3 razy dziennie i prawie zawsze z pomidorami, do dziś nie cierpię pomidorów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Zarębska

    Jolanta Zarębska , 28.12.2014

    "Taro, gotuj makaron". - Pamiętasz? <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Ch

    Leszek Ch , 28.12.2014

    to tosty można zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Gronczewski

    Michał Gronczewski , 28.12.2014

    Kto tam był czyli ja hehe i jadł... zresztą kto był gdzie kolwiek gdzie robi się coś od lat oleje każdy przepis na tej stronie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Ch

    Leszek Ch , 28.12.2014

    w 30 min

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Amedeo Piovesan

    Amedeo Piovesan , 28.12.2014

    co to jest? !!! Bolognese jest przepisem z Bologni i niema nic wspolnego z Sycylia !!! Nie jestescie wiarygodni Amex Chef.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Walicka

    Irena Walicka , 28.12.2014

    Ale wzięło Cię na wielkie żarcie @

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Piotr Trojanowski

    Andrzej Piotr Trojanowski , 28.12.2014

    Myślcie sobie co chcecie ele ja jestem zdeklarowanym zwolennikjem kuchni staropolskiej,w niej też znejdziemy pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenon Sobieraj

    Zenon Sobieraj , 28.12.2014

    Sobieraje a kiedy degustacja WPRASZAMY SIĘ.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dzidka Elżbieta Marszalek

    Dzidka Elżbieta Marszalek , 28.12.2014

    Zcala odpowiedzialoscia POLECAM --pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Dąbkowska-Kędzierska

    Katarzyna Dąbkowska-Kędzierska , 28.12.2014

    BRRRR !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Till

    Bogusław Till , 28.12.2014

    Znam bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Ch

    Leszek Ch , 28.12.2014

    po świętach makaron ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Romanowski

    Jarosław Romanowski , 28.12.2014

    jadłem podobne - wyśmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti Bolognese po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti Bolognese po sycylijsku Spaghetti Bolognese po sycylijsku

Południowe Włochy słyną z najlepszego makaronu na świcie. Ich pełna oliwek, ostrych papryczek peperoncino i pomidorów prosta kuchnia, zachwyca świeżością składników i eksplozją smaków. Zainspiruj się nią, gotując w swoim domu. Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej to na pewno zasmakuje ci przepis na spaghetti Bolognese po sycylijsku. Zacznij od podsmażenia cebuli, czosnku i czerwonych papryczek chili (usuń z nich pestki, a będą mniej pikantne), a później dodaj do nich mięso mielone i pomidory z puszki. Dolej wodę i dosyp przyprawę Knorr, a następnie wrzuć kapary, które nadadzą daniu wytrawnego smaku, sprawdzą się tu też rozmaite oliwki. Ten sos będzie doskonale smakował ze sprężystym makaronem. Wybierz swój ulubiony, ugotuj go al dente i polej pysznym sosem. Na koniec skrop danie oliwą z oliwek. Możesz również posypać je startym serem i udekorować świeżymi, pachnącymi ziołami.