Spaghetti aglio olio przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti aglio olio

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

621 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

150 gramów

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku o szerokim dnie zagotuj dwa litry wody, dodaj do niej dwie kostki Knorr. Dodaj makaron i gotuj go około 8 minut mieszając, co jakiś czas – makaron powinien być delikatnie twardawy, ale nie powinien się łamać.

Spaghetti aglio olio - Krok 1

Krok 2

W dużej patelni rozgrzej oliwę dodaj do niej czosnek i ostrą paprykę, smaż, aż czosnek zrobi się złoty. Dodaj wtedy posiekaną natkę oraz makaron, do pasty dodaj również kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu.

Spaghetti aglio olio - Krok 2

Krok 3

Całość pomieszaj dokładnie, rozłóż na talerze, obficie posyp parmezanem.

Spaghetti aglio olio - Krok 3
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Ka Ra

    Ka Ra , 18.07.2015

    Super pasuje sezam dodany w początkowej fazie podsmażania.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti aglio olio - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti aglio olioSpaghetti aglio olio

Chcesz przygotować smaczny makaron, który z powodzeniem podasz jako główne danie obiadowe? Dobrym rozwiązaniem będzie pikantne spaghetti aglio olio.  Za główne składniki tej potrawy uznaje się makaron (ugotuj go al dente, według wskazówek na opakowaniu) czosnek i oliwę. Według innych przepisów, do makaronu powinno dodawać się także bułkę tartą i kawałki pomidora. Składnikiem, który sprawia, że danie jest wyraziste jest papryczka peperoncino, którą w tym przepisie zastąpisz pokrojoną w drobną kostkę papryczką chili. Na początek rozgrzej tłuszcz, wsyp czosnek i ostrą paprykę, smaż przez kilka minut i dodaj natkę pietruszki oraz makaron. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i pozostaw na patelni, aż składniki będą ciepłe. Tak przygotowane spaghetti podawaj gorące, zaraz po przygotowaniu, oprószone parmezanem (możesz użyć również grana padano lub innego twardego sera). Udekoruj listkami bazylii lub świeżą pietruszką. Zainspiruj się i przyrządź pyszne spaghetti aglio olio na najbliższą okazję.