Spaghetti aglio olio przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti aglio olio

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

heart
675 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

244 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

150 gramów

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku o szerokim dnie zagotuj dwa litry wody, dodaj do niej dwie kostki Knorr. Dodaj makaron i gotuj go około 8 minut mieszając, co jakiś czas – makaron powinien być delikatnie twardawy, ale nie powinien się łamać.

Spaghetti aglio olio - Krok 1

Krok 2

W dużej patelni rozgrzej oliwę dodaj do niej czosnek i ostrą paprykę, smaż, aż czosnek zrobi się złoty. Dodaj wtedy posiekaną natkę oraz makaron, do pasty dodaj również kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu.

Spaghetti aglio olio - Krok 2

Krok 3

Całość pomieszaj dokładnie, rozłóż na talerze, obficie posyp parmezanem.

Spaghetti aglio olio - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Ka Ra

    Ka Ra , 18.07.2015

    Super pasuje sezam dodany w początkowej fazie podsmażania.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti aglio olio - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti aglio olioSpaghetti aglio olio

Chcesz przygotować smaczny makaron, który z powodzeniem podasz jako główne danie obiadowe? Dobrym rozwiązaniem będzie pikantne spaghetti aglio olio.  Za główne składniki tej potrawy uznaje się makaron (ugotuj go al dente, według wskazówek na opakowaniu) czosnek i oliwę. Według innych przepisów, do makaronu powinno dodawać się także bułkę tartą i kawałki pomidora. Składnikiem, który sprawia, że danie jest wyraziste jest papryczka peperoncino, którą w tym przepisie zastąpisz pokrojoną w drobną kostkę papryczką chili. Na początek rozgrzej tłuszcz, wsyp czosnek i ostrą paprykę, smaż przez kilka minut i dodaj natkę pietruszki oraz makaron. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i pozostaw na patelni, aż składniki będą ciepłe. Tak przygotowane spaghetti podawaj gorące, zaraz po przygotowaniu, oprószone parmezanem (możesz użyć również grana padano lub innego twardego sera). Udekoruj listkami bazylii lub świeżą pietruszką. Zainspiruj się i przyrządź pyszne spaghetti aglio olio na najbliższą okazję.