
Składniki
300 gramów
2 sztuki
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
150 gramów
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku o szerokim dnie zagotuj dwa litry wody, dodaj do niej dwie kostki Knorr. Dodaj makaron i gotuj go około 8 minut mieszając, co jakiś czas – makaron powinien być delikatnie twardawy, ale nie powinien się łamać.

Krok 2
W dużej patelni rozgrzej oliwę dodaj do niej czosnek i ostrą paprykę, smaż, aż czosnek zrobi się złoty. Dodaj wtedy posiekaną natkę oraz makaron, do pasty dodaj również kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu.

Krok 3
Całość pomieszaj dokładnie, rozłóż na talerze, obficie posyp parmezanem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti aglio olio
Chcesz przygotować smaczny makaron, który z powodzeniem podasz jako główne danie obiadowe? Dobrym rozwiązaniem będzie pikantne spaghetti aglio olio. Za główne składniki tej potrawy uznaje się makaron (ugotuj go al dente, według wskazówek na opakowaniu) czosnek i oliwę. Według innych przepisów, do makaronu powinno dodawać się także bułkę tartą i kawałki pomidora. Składnikiem, który sprawia, że danie jest wyraziste jest papryczka peperoncino, którą w tym przepisie zastąpisz pokrojoną w drobną kostkę papryczką chili. Na początek rozgrzej tłuszcz, wsyp czosnek i ostrą paprykę, smaż przez kilka minut i dodaj natkę pietruszki oraz makaron. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i pozostaw na patelni, aż składniki będą ciepłe. Tak przygotowane spaghetti podawaj gorące, zaraz po przygotowaniu, oprószone parmezanem (możesz użyć również grana padano lub innego twardego sera). Udekoruj listkami bazylii lub świeżą pietruszką. Zainspiruj się i przyrządź pyszne spaghetti aglio olio na najbliższą okazję.
























