Spaghetti wegetariańskie bolognese: przepis na sos | Przepisy.pl pixel

Wegańskie spaghetti bolognese

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

150 gramów

2 łyżki

400 gramów

1 łyżka

2 szczypty

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Oczyść czerwoną paprykę. Usuń nasiona i drobno pokrój miąższ. Pomidory koktajlowe przekrój na pół.

Krok 2

Rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj czerwoną paprykę i smaż przez kolejne 3 minuty.

Krok 3

Dodaj pomidory z puszki, wlej 400 ml ciepłej wody, dopraw solą, pieprzem, oregano dodaj Magic Mince The Vegetarian Butcher i gotuj sos ok 10 minut aż składniki się połączą i sos zgęstnieje.

Krok 4

Na końcu wsyp do sosu pomidorki koktajlowe i wymieszaj. Zdejmij sos z ognia.

Krok 5

W międzyczasie ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją przygotowania na opakowaniu. Makaron polej sosem i od razu podawaj z listkami bazylii oraz posyp płatkami drożdżowymi.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu dodaj świeże chili. Zamiast płatków drożdżowych możesz dodać wegańską alternatywę sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie spaghetti bologneseWegańskie spaghetti bolognese

Gdyby zapytać Polaków, jaką wersję włoskiego makaronu znają, bez wątpienia najczęściej pojawiającą się odpowiedzią byłoby bolognese. To pasta nie tylko prosta w wykonaniu, ale przede wszystkim pyszna. Jeśli jednak spowszedniała wam wersja z mielonym mięsem, spróbujcie wegańskiego spaghetti bolognese. Jest pyszne, szybkie i proste w wykonaniu! Jesteśmy pewni, że na stałe zagości w waszym menu.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika aromatycznej kuchni włoskiej, który tęskni za smakami lata. Wege spaghetti bolognese przypadnie do gustu także osobom poszukującym roślinnej alternatywy dla klasycznych potraw mięsnych.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na obiad – codzienny i świąteczny! Spaghetti bolognese z wegańskim, roślinnym mięsem mielonym świetnie sprawdzi się także podczas domowych imprez – niezależnie od ich charakteru.

Czy wiesz, że?

Najlepszy makaron spaghetti uzyskacie, gotując go al dente, czyli tak, aby nitki były średnio twarde.

Dla urozmaicenia:

Świeże chili jest świetnym dodatkiem do wegetariańskiego sosu bolońskiego.