Wegańskie spaghetti bolognese
NOWY PRZEPIS
łatwe
92 osoby zapisały

Składniki
150 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
150 gramów
400 gramów
1 łyżka
2 łyżki
2 szczypty
2 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz z łupin cebulę z czosnkiem. Umyj i wysusz paprykę oraz pomidorki koktajlowe.
Krok 2
Czerwoną paprykę podziel na części, dokładnie oczyść z nasion, a następnie pokrój w niewielką kostkę. Pomidory koktajlowe przekrój na pół. Cebulę i czosnek posiekaj.
Krok 3
Na dobrze rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Dorzuć czerwoną paprykę i smaż przez kolejne 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Krok 4
Wlej pomidory z puszki, wlej 400 ml ciepłej wody, całość dopraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Na koniec dodaj roślinne mięso mielone, kilkakrotnie zamieszaj i gotuj sos ok. 10 minut, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, a sos zgęstnieje. Na końcu wsyp do sosu pomidorki koktajlowe i jeszcze raz delikatnie zamieszaj. Gotowy sos zdejmij z ognia. W międzyczasie ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Krok 5
Odcedzony makaron polej wciąż gorącym sosem. Udekoruj grubo siekaną, świeżą bazylią oraz płatkami drożdżowymi. Spaghetti bolognese wegańskie podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Dobra rada:
Jeśli przepadasz za pikantnymi smakami, w trakcie gotowania sosu dodaj kawałek drobno siekanej papryczki chili. Zamiast płatków drożdżowych możesz dodać inną wegańską alternatywę sera.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie spaghetti bolognese
Gdyby zapytać Polaków, jaką wersję włoskiego makaronu znają najlepiej, bez wątpienia najczęściej pojawiającą się odpowiedzią byłoby właśnie bolognese. To pasta nie tylko prosta w wykonaniu, ale przede wszystkim wyjątkowo smaczna. Jeśli jednak spowszedniała wam klasyczna wersja z dodatkiem mielonego mięsa, spróbujcie wegańskiego spaghetti bolognese pełnego aromatycznych przypraw i świeżych ziół. Jest tak pyszne, szybkie i proste w wykonaniu, że może na stałe zagościć w waszym menu.
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika pełnej aromatów kuchni włoskiej, który przepada za smakiem dojrzałych w słońcu pomidorów i świeżych ziół. Wegańskie spaghetti bolognese przypadnie do gustu także osobom poszukującym roślinnej alternatywy dla klasycznych potraw mięsnych.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad – codzienny i świąteczny! Spaghetti bolognese wegańskie, z roślinnym mięsem mielonym świetnie sprawdzi się także podczas domowych imprez – niezależnie od ich charakteru.
Czy wiesz, że?
Najlepsze spaghetti uzyskacie, gotując go al dente, czyli tak, aby nitki były delikatnie twarde. Średni czas gotowania tego rodzaju makaronu wynosi 10-13 minut i jest zależny przede wszystkim od jego grubości.
Dla urozmaicenia:
Świeże chili jest świetnym dodatkiem do wegetariańskiego sosu bolońskiego, ponieważ całej potrawie dodaje odrobinę pikanterii. Wegańskie spaghetti bolognese można urozmaicić, dodając do sosu na początku smażenia pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, paski kolorowej papryki lub plasterki niewielkich pieczarek. Życzymy smacznego!