Wegańskie spaghetti bolognese
NOWY PRZEPIS
łatwe
52 osoby zapisały

Składniki
150 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
150 gramów
400 gramów
1 łyżka
2 łyżki
2 szczypty
2 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Oczyść czerwoną paprykę. Usuń nasiona i drobno pokrój miąższ. Pomidory koktajlowe przekrój na pół.
Krok 2
Rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj czerwoną paprykę i smaż przez kolejne 3 minuty.
Krok 3
Dodaj pomidory z puszki, wlej 400 ml ciepłej wody, dopraw solą, pieprzem, oregano dodaj Magic Mince The Vegetarian Butcher i gotuj sos ok 10 minut aż składniki się połączą i sos zgęstnieje.
Krok 4
Na końcu wsyp do sosu pomidorki koktajlowe i wymieszaj. Zdejmij sos z ognia.
Krok 5
W międzyczasie ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją przygotowania na opakowaniu. Makaron polej sosem i od razu podawaj z listkami bazylii oraz posyp płatkami drożdżowymi.

Dobra rada:
Do sosu dodaj świeże chili. Zamiast płatków drożdżowych możesz dodać wegańską alternatywę sera.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Magic Mince The Vegetarian Butcher
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie spaghetti bolognese
Gdyby zapytać Polaków, jaką wersję włoskiego makaronu znają, bez wątpienia najczęściej pojawiającą się odpowiedzią byłoby bolognese. To pasta nie tylko prosta w wykonaniu, ale przede wszystkim pyszna. Jeśli jednak spowszedniała wam wersja z mielonym mięsem, spróbujcie wegańskiego spaghetti bolognese. Jest pyszne, szybkie i proste w wykonaniu! Jesteśmy pewni, że na stałe zagości w waszym menu.
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika aromatycznej kuchni włoskiej, który tęskni za smakami lata. Wege spaghetti bolognese przypadnie do gustu także osobom poszukującym roślinnej alternatywy dla klasycznych potraw mięsnych.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad – codzienny i świąteczny! Spaghetti bolognese z wegańskim, roślinnym mięsem mielonym świetnie sprawdzi się także podczas domowych imprez – niezależnie od ich charakteru.
Czy wiesz, że?
Najlepszy makaron spaghetti uzyskacie, gotując go al dente, czyli tak, aby nitki były średnio twarde.
Dla urozmaicenia:
Świeże chili jest świetnym dodatkiem do wegetariańskiego sosu bolońskiego.