Makaron z kawałkami roślinnego kurczaka
NOWY PRZEPIS
łatwe
55 osób zapisało

Składniki
160 gramów
300 gramów
200 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
2 sztuki
200 gramów
150 gramów
1 sztuka
200 gramów
50 gramów
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w wodzie z solą zgodnie z metodą przygotowania na opakowaniu. W międzyczasie odcedź dynię z nadmiaru marynaty. Nasiona kopru lekko zmiażdż w moździerzu lub rozgnieć przez folię za pomocą tłuczka do mięsa. Czosnek obierz z łupin i posiekaj dość drobno. Orzechy pokrój na małe kawałeczki. Pomidorki podziel na pół. Szpinak umyj i osusz.
Krok 2
Na dużą patelnię wlej odrobinę oliwy. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, podsmaż dynię z koprem, oregano i czosnkiem często mieszając. Następnie dodaj kawałki roślinnego a'la kurczaka.
Krok 3
Kawałki roślinnego a'la kurczaka obsmażaj z każdej strony, często obracając. Gdy zrobi się rumiany, dodaj pomidorki koktajlowe i smaż kolejne 5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem według smaku.
Krok 4
Teraz dodaj roślinną alternatywę serka topionego, otrzyj do środka skórkę z cytryny i wsyp dobrze odcedzony makaron. Wszystkie składniki wymieszaj dość energicznie i ponownie zagotuj, aby ser w całości się roztopił.
Krok 5
Tuż przed zdjęciem z ognia wsyp dobrze osuszone listki szpinaku. Całe danie jeszcze raz wymieszaj, by połączyć wszystkie składniki. Makaron z kawałkami roślinnego a'la kurczaka podawaj zaraz po przyrządzeniu, posypany rozkruszonymi orzechami i pistacjami. Serwuj np. ze świeżą sałatką.

Dobra rada:
Makaron z kawałkami roślinnego kurczaka to potrawa, którą można również przyrządzić jako zapiekankę. Wystarczy podsmażone składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać tak długo aż ser się rozpuści.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z kawałkami roślinnego kurczaka
Menu roślinne, zyskujące ostatnio ogromną popularność, to prawdziwa skarbnica pomysłów na pyszne jedzenie. Ogromna różnorodność składników daje wręcz nieograniczone możliwości w komponowaniu dań takich, jakie trafiają w gust kulinarny nawet najbardziej wymagających smakoszy. Najlepszym przykładem jest ten wyjątkowy przepis na makaron wegański z kawałkami kurczaka, ale oczywiście roślinnego! Spróbujcie tej potrawy, niezależnie, czy preferujecie wegańskie jedzenie i sprawdźcie, czy makaron bezmięsny z roślinnym kurczakiem to dla was sposób na urozmaicenie mięsnego menu. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Dla wielbicieli dań makaronowych wyróżniających się pełnią aromatów i smaków świeżych warzyw oraz ziół. Makaron wegański z kawałkami roślinnego kurczaka posmakuje każdemu! To również idealna propozycja dla osób szukających inspiracji na proste i szybkie danie.
Na jaką okazję?
Przepis na wege makaron z roślinnym kurczakiem wykorzystajcie przede wszystkim jako urozmaicenie codziennego menu. Makaron bez mięsa sprawdzi się również podczas wizyty niespodziewanych gości, bo wystarczy zaledwie 15 minut, aby danie zagościło na waszym stole.
Czy wiesz, że?
Jedną z najważniejszych przypraw kuchni włoskiej jest oregano. Inaczej nazywane jest lebiodką pospolitą i – co ciekawe – rośnie niemal w całej Polsce. Suszone i pokruszone oregano jest doskonałym dodatkiem do sosów, mięs, sałatek, zapiekanek makaronowych, zup i oczywiście najbardziej popularnego włoskiego dania – pizzy.
Dla urozmaicenia:
Makaron wegański z roślinnym kurczakiem możesz również podać w formie zapiekanki. Idealnym dodatkiem do tego pysznego włoskiego dania będą suszone pomidory lub pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Smacznego!