Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

504 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

490 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1031 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Rybę pokrój w kostkę 1x1 cm, dodaj oliwę oraz skórkę z cytryny i wymieszaj – odstaw na bok.

Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout - Krok 1

Krok 2

Cukinię umyj, a następnie ukrój 4-6 cienkich plastrów wzdłuż warzywa. Rozdrobnij pozostałe warzywa – selera obierz z włókien, a następnie wszystkie warzywa pokrój w jednakowej wielkości kostkę, jak łosoś.

Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout - Krok 2

Krok 3

Spaghetti Bolognese Knorr wsyp go rondla, wlej 500 ml wody zagotuj mieszając. Dodaj warzywa i podgrzewaj chwilę. Zdejmij z ognia, następnie dodaj pokrojoną rybę i wymieszaj.

Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout - Krok 3

Krok 4

Przygotuj jednoporcjowe miseczki do zapiekania – ułóż je na blasze do pieczenia, każdą z nich natłuść oliwą a boki wyłóż plastrem cukinii. Przygotowane Ragout nałóż do naczynek.

Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout - Krok 4

Krok 5

Do każdej miseczki wbij 1 jajko. Blachę wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i zapiekaj przez 12-15 minut. Gotowe zapiekanki podawaj posypane np. szczypiorem, czy też listkami bazylii lub tymianku.

Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast łososia możesz użyć innej ryby, np. tuńczyka.

1

Opinie o przepisie

  • Marzena Karoń

    Marzena Karoń , 12.07.2018

    fuj

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym RagoutJajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout

Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym ragout podawaj na śniadanie lub jako przystawkę podczas eleganckiej kolacji. Tak zaserwowana przekąska z pewnością będzie trafionym i smacznym wyborem. Rybę, wcześniej nasmarowaną oliwą i sokiem z cytryny, oraz warzywa pokrój w kostkę. Zamiast papryki czerwonej użyj zielonej lub żółtej – sprawdzi się równie dobrze. Jeżeli chcesz, dodaj pomidory z puszki (świeże bez skórki będą tak samo dobre). W zależności od Twoich preferencji, użyj ewentualnie także kalafiora albo brokułów. Podgotuj warzywa, a kiedy zmiękną, dodaj do nich rybę. Przypraw potrawę papryczką chili, która nada jej wyrazistego smaku. Wyłóż brzegi kokilek plastrem cukinii, a ragout przełóż do ich wnętrza i połóż na całości jajko. Wszystko zapiecz, a kiedy będzie gotowe, posyp świeżo zmielonym pieprzem, szczypiorkiem i bazylią. Podawaj z ciemnym, pełnoziarnistym i chrupiącym pieczywem posmarowanym kremowym twarożkiem. Zainspiruj się tym przepisem na jajka zapiekane z łososiem i warzywnym ragout.