Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout
łatwe
1066 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Rybę pokrój w kostkę 1x1 cm, dodaj oliwę oraz skórkę z cytryny i wymieszaj – odstaw na bok.

Krok 2
Cukinię umyj, a następnie ukrój 4-6 cienkich plastrów wzdłuż warzywa. Rozdrobnij pozostałe warzywa – selera obierz z włókien, a następnie wszystkie warzywa pokrój w jednakowej wielkości kostkę, jak łosoś.

Krok 3
Spaghetti Bolognese Knorr wsyp go rondla, wlej 500 ml wody zagotuj mieszając. Dodaj warzywa i podgrzewaj chwilę. Zdejmij z ognia, następnie dodaj pokrojoną rybę i wymieszaj.

Krok 4
Przygotuj jednoporcjowe miseczki do zapiekania – ułóż je na blasze do pieczenia, każdą z nich natłuść oliwą a boki wyłóż plastrem cukinii. Przygotowane Ragout nałóż do naczynek.

Krok 5
Do każdej miseczki wbij 1 jajko. Blachę wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i zapiekaj przez 12-15 minut. Gotowe zapiekanki podawaj posypane np. szczypiorem, czy też listkami bazylii lub tymianku.


Dobra rada:
Zamiast łososia możesz użyć innej ryby, np. tuńczyka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout
Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym ragout podawaj na śniadanie lub jako przystawkę podczas eleganckiej kolacji. Tak zaserwowana przekąska z pewnością będzie trafionym i smacznym wyborem. Rybę, wcześniej nasmarowaną oliwą i sokiem z cytryny, oraz warzywa pokrój w kostkę. Zamiast papryki czerwonej użyj zielonej lub żółtej – sprawdzi się równie dobrze. Jeżeli chcesz, dodaj pomidory z puszki (świeże bez skórki będą tak samo dobre). W zależności od Twoich preferencji, użyj ewentualnie także kalafiora albo brokułów. Podgotuj warzywa, a kiedy zmiękną, dodaj do nich rybę. Przypraw potrawę papryczką chili, która nada jej wyrazistego smaku. Wyłóż brzegi kokilek plastrem cukinii, a ragout przełóż do ich wnętrza i połóż na całości jajko. Wszystko zapiecz, a kiedy będzie gotowe, posyp świeżo zmielonym pieprzem, szczypiorkiem i bazylią. Podawaj z ciemnym, pełnoziarnistym i chrupiącym pieczywem posmarowanym kremowym twarożkiem. Zainspiruj się tym przepisem na jajka zapiekane z łososiem i warzywnym ragout.