Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

54 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

4 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

4 listków

1 sztuka

1 łyżka

6 łyżek

0.5 pęczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułki przekrój na połówki, opiecz na grillu, a następnie posmaruj sosem Hellmann’s.

Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - Krok 1

Krok 2

Oliwę połącz w miseczce z sokiem z cytryny, pieprzem i posiekaną natką. Oliwę podziel na dwie części.

Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - Krok 2

Krok 3

Matjasy przepłucz pod zimną, bieżącą wodą, następnie osusz na papierowym ręczniku i pokrój pod skosem na mniejsze kawałki. Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w cienkie krążki.

Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - Krok 3

Krok 4

Śledzie oraz buraki zamarynuj z przygotowana oliwą w dwóch oddzielnych miseczkach, następnie odsącz z jej nadmiaru przed podaniem.

Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - Krok 4

Krok 5

Na spody bułeczek nałóż po liściu sałaty, następnie połóż plastry buraka, kawałki śledzia oraz krążki cebuli. Na koniec posyp drobnymi kaparami, przykryj pozostałymi połówkami bułeczek i podawaj.

Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast śledzia możesz użyć innej ryby, np. wędzonego lub marynowanego łososia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Koreański burger
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiemDuńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem

Czy zrobienie z pozornie zwykłej kanapki efektownego dania jest możliwe? Duńczycy opanowali tę sztukę do perfekcji! Dobrze skomponowana duńska kanapka z pieczonym burakiem to zdecydowanie coś więcej niż kromka chleba z przypadkowymi dodatkami. Z powodzeniem zajmie miejsce szykownego posiłku.

Dla kogo?

Prostota wykonania i spektakularny efekt. Oto kanapka, która wygląda jak milion dolarów, a smakuje? Jeszcze lepiej! Idealna dla osób, które uwielbiają dobre jedzenie, ale nie przepadają za spędzaniem w kuchni długich godzin.

Na jaką okazję?

Udane śniadanie to udany cały dzień! Duńska kanapka ze śledziem i burakiem sprawdzi się w roli lunchu i kolacji. O każdej porze dnia smakuje wybornie!

Czy wiesz, że?

Śledziowy specjał funkcjonuje w Danii pod nazwą smørrebrød, tłumaczoną jako „posmarowany chleb”.

Dla urozmaicenia:

Wypróbuj tradycyjną recepturę, wykorzystując ciemne, żytnie pieczywo. Gdy dojdziesz do wprawy, zaszalej z dodatkami. Inne gatunki ryb i owoce morza również zdadzą egzamin.