Składniki
3 sztuki
4 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
4 listków
1 sztuka
1 łyżka
6 łyżek
0.5 pęczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułki przekrój na połówki, opiecz na grillu, a następnie posmaruj majonezem Hellmann’s.
Krok 2
Oliwę połącz w miseczce z sokiem z cytryny, pieprzem i posiekaną natką. Oliwę podziel na dwie części.
Krok 3
Matiasy wymocz w zimnej wodzie przez kilka godzin, następnie osusz na papierowym ręczniku i pokrój pod skosem na mniejsze kawałki. Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w cienkie krążki.
Krok 4
Śledzie oraz buraki zamarynuj z przygotowana oliwą w dwóch oddzielnych miseczkach, następnie odsącz z jej nadmiaru przed podaniem.
Krok 5
Na spody bułeczek nałóż po liściu sałaty, następnie połóż plastry buraka, kawałki śledzia oraz krążki cebuli. Na koniec posyp drobnymi kaparami, przykryj pozostałymi połówkami bułeczek i podawaj.
Dobra rada:
Zamiast śledzia możesz użyć innej ryby, np. wędzonego lub marynowanego łososia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem
Czy zrobienie z pozornie zwykłej kanapki efektownego dania jest możliwe? Duńczycy opanowali tę sztukę do perfekcji! Dobrze skomponowana duńska kanapka z pieczonym burakiem to zdecydowanie coś więcej niż kromka chleba z przypadkowymi dodatkami. Z powodzeniem zajmie miejsce szykownego posiłku. Kanapka ze śledziem i pieczonym burakiem to odejście od standardowego sandwicza oraz nadanie mu nowej odsłony.
Dla kogo?
Prostota wykonania i spektakularny efekt. Oto kanapka ze śledziem, która wygląda jak milion dolarów, a smakuje? Jeszcze lepiej! Idealna dla osób, które uwielbiają dobre jedzenie, ale nie przepadają za spędzaniem w kuchni długich godzin.
Na jaką okazję?
Udane śniadanie to udany cały dzień! Duńska kanapka ze śledziem i burakiem sprawdzi się w roli lunchu i kolacji. O każdej porze dnia smakuje wybornie! Dokucza ci głód i szukasz nowego przepisu, który na stałe zagości w twoim menu? Kanapka ze śledziem będzie dobrym wyborem.
Czy wiesz, że?
Śledziowy specjał funkcjonuje w Danii pod nazwą smørrebrød, tłumaczoną jako „posmarowany chleb”. Początkowymi składnikami były jedynie ser i kiełbasa, a sama kanapka była głównym posiłkiem zabieranym do pracy. Obecna wersja kanapki ze śledziem jest nieco bardziej urozmaicona i spopularyzowana w wielu krajach.
Dla urozmaicenia:
Wypróbuj tradycyjną recepturę, wykorzystując ciemne, żytnie pieczywo. Gdy dojdziesz do wprawy, zaszalej z dodatkami. Inne gatunki ryb i owoce morza również zdadzą egzamin. Jeśli jesteś fanem warzyw, wypróbuj swoje ulubione dodatki i sprawdź, jak łączą się z głównymi składnikami – śledziem i burakiem.