Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem
łatwe
44 osoby zapisały
Składniki
3 sztuki
4 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
4 listków
1 sztuka
1 łyżka
6 łyżek
0.5 pęczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułki przekrój na połówki, opiecz na grillu, a następnie posmaruj sosem Hellmann’s.
Krok 2
Oliwę połącz w miseczce z sokiem z cytryny, pieprzem i posiekaną natką. Oliwę podziel na dwie części.
Krok 3
Matjasy przepłucz pod zimną, bieżącą wodą, następnie osusz na papierowym ręczniku i pokrój pod skosem na mniejsze kawałki. Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w cienkie krążki.
Krok 4
Śledzie oraz buraki zamarynuj z przygotowana oliwą w dwóch oddzielnych miseczkach, następnie odsącz z jej nadmiaru przed podaniem.
Krok 5
Na spody bułeczek nałóż po liściu sałaty, następnie połóż plastry buraka, kawałki śledzia oraz krążki cebuli. Na koniec posyp drobnymi kaparami, przykryj pozostałymi połówkami bułeczek i podawaj.
Dobra rada:
Zamiast śledzia możesz użyć innej ryby, np. wędzonego lub marynowanego łososia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem
Czy zrobienie z pozornie zwykłej kanapki efektownego dania jest możliwe? Duńczycy opanowali tę sztukę do perfekcji! Dobrze skomponowana duńska kanapka z pieczonym burakiem to zdecydowanie coś więcej niż kromka chleba z przypadkowymi dodatkami. Z powodzeniem zajmie miejsce szykownego posiłku.
Dla kogo?
Prostota wykonania i spektakularny efekt. Oto kanapka, która wygląda jak milion dolarów, a smakuje? Jeszcze lepiej! Idealna dla osób, które uwielbiają dobre jedzenie, ale nie przepadają za spędzaniem w kuchni długich godzin.
Na jaką okazję?
Udane śniadanie to udany cały dzień! Duńska kanapka ze śledziem i burakiem sprawdzi się w roli lunchu i kolacji. O każdej porze dnia smakuje wybornie!
Czy wiesz, że?
Śledziowy specjał funkcjonuje w Danii pod nazwą smørrebrød, tłumaczoną jako „posmarowany chleb”.
Dla urozmaicenia:
Wypróbuj tradycyjną recepturę, wykorzystując ciemne, żytnie pieczywo. Gdy dojdziesz do wprawy, zaszalej z dodatkami. Inne gatunki ryb i owoce morza również zdadzą egzamin.