Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem
łatwe
265 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
4 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
4 listków
1 sztuka
1 łyżka
6 łyżek
0.5 pęczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułki przekrój na połówki, opiecz na grillu, a następnie posmaruj majonezem Hellmann's.

Krok 2
Oliwę połącz w miseczce z sokiem z cytryny, pieprzem i posiekaną natką. Oliwę podziel na dwie części.

Krok 3
Matiasy wymocz w zimnej wodzie przez kilka godzin, następnie osusz na papierowym ręczniku i pokrój pod skosem na mniejsze kawałki. Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w cienkie krążki.

Krok 4
Śledzie oraz buraki zamarynuj z przygotowana oliwą w dwóch oddzielnych miseczkach, następnie odsącz z jej nadmiaru przed podaniem.

Krok 5
Na spody bułeczek nałóż po liściu sałaty, następnie połóż plastry buraka, kawałki śledzia oraz krążki cebuli. Na koniec posyp drobnymi kaparami, przykryj pozostałymi połówkami bułeczek i podawaj.


Dobra rada:
Zamiast śledzia możesz użyć innej ryby, np. wędzonego lub marynowanego łososia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem
Czy zrobienie z pozornie zwykłej kanapki efektownego dania jest możliwe? Duńczycy opanowali tę sztukę do perfekcji! Dobrze skomponowana duńska kanapka z pieczonym burakiem to zdecydowanie coś więcej niż kromka chleba z przypadkowymi dodatkami. Z powodzeniem zajmie miejsce szykownego posiłku. Kanapka ze śledziem i pieczonym burakiem to odejście od standardowego sandwicza oraz nadanie mu nowej odsłony.
Dla kogo?
Prostota wykonania i spektakularny efekt. Oto kanapka ze śledziem, która wygląda jak milion dolarów, a smakuje? Jeszcze lepiej! Idealna dla osób, które uwielbiają dobre jedzenie, ale nie przepadają za spędzaniem w kuchni długich godzin.
Na jaką okazję?
Udane śniadanie to udany cały dzień! Duńska kanapka ze śledziem i burakiem sprawdzi się w roli lunchu i kolacji. O każdej porze dnia smakuje wybornie! Dokucza ci głód i szukasz nowego przepisu, który na stałe zagości w twoim menu? Kanapka ze śledziem będzie dobrym wyborem.
Czy wiesz, że?
Śledziowy specjał funkcjonuje w Danii pod nazwą smørrebrød, tłumaczoną jako „posmarowany chleb”. Początkowymi składnikami były jedynie ser i kiełbasa, a sama kanapka była głównym posiłkiem zabieranym do pracy. Obecna wersja kanapki ze śledziem jest nieco bardziej urozmaicona i spopularyzowana w wielu krajach.
Dla urozmaicenia:
Wypróbuj tradycyjną recepturę, wykorzystując ciemne, żytnie pieczywo. Gdy dojdziesz do wprawy, zaszalej z dodatkami. Inne gatunki ryb i owoce morza również zdadzą egzamin. Jeśli jesteś fanem warzyw, wypróbuj swoje ulubione dodatki i sprawdź, jak łączą się z głównymi składnikami – śledziem i burakiem.