Kanapka ze śledziem (bułka) - duńska: przepis | Przepisy.pl pixel

Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
118 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

252 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

4 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

4 listków

1 sztuka

1 łyżka

6 łyżek

0.5 pęczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułki przekrój na połówki, opiecz na grillu, a następnie posmaruj majonezem Hellmann's.

Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - Krok 1

Krok 2

Oliwę połącz w miseczce z sokiem z cytryny, pieprzem i posiekaną natką. Oliwę podziel na dwie części.

Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - Krok 2

Krok 3

Matiasy wymocz w zimnej wodzie przez kilka godzin, następnie osusz na papierowym ręczniku i pokrój pod skosem na mniejsze kawałki. Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w cienkie krążki.

Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - Krok 3

Krok 4

Śledzie oraz buraki zamarynuj z przygotowana oliwą w dwóch oddzielnych miseczkach, następnie odsącz z jej nadmiaru przed podaniem.

Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - Krok 4

Krok 5

Na spody bułeczek nałóż po liściu sałaty, następnie połóż plastry buraka, kawałki śledzia oraz krążki cebuli. Na koniec posyp drobnymi kaparami, przykryj pozostałymi połówkami bułeczek i podawaj.

Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast śledzia możesz użyć innej ryby, np. wędzonego lub marynowanego łososia.

1

Opinie o przepisie

  • Piotr B

    Piotr B , 31.10.2020

    jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiemDuńska kanapka ze śledziem marynowanym i pieczonym burakiem

Czy zrobienie z pozornie zwykłej kanapki efektownego dania jest możliwe? Duńczycy opanowali tę sztukę do perfekcji! Dobrze skomponowana duńska kanapka z pieczonym burakiem to zdecydowanie coś więcej niż kromka chleba z przypadkowymi dodatkami. Z powodzeniem zajmie miejsce szykownego posiłku. Kanapka ze śledziem i pieczonym burakiem to odejście od standardowego sandwicza oraz nadanie mu nowej odsłony.

Dla kogo?

Prostota wykonania i spektakularny efekt. Oto kanapka ze śledziem, która wygląda jak milion dolarów, a smakuje? Jeszcze lepiej! Idealna dla osób, które uwielbiają dobre jedzenie, ale nie przepadają za spędzaniem w kuchni długich godzin.

Na jaką okazję?

Udane śniadanie to udany cały dzień! Duńska kanapka ze śledziem i burakiem sprawdzi się w roli lunchu i kolacji. O każdej porze dnia smakuje wybornie! Dokucza ci głód i szukasz nowego przepisu, który na stałe zagości w twoim menu? Kanapka ze śledziem będzie dobrym wyborem.

Czy wiesz, że?

Śledziowy specjał funkcjonuje w Danii pod nazwą smørrebrød, tłumaczoną jako „posmarowany chleb”. Początkowymi składnikami były jedynie ser i kiełbasa, a sama kanapka była głównym posiłkiem zabieranym do pracy. Obecna wersja kanapki ze śledziem jest nieco bardziej urozmaicona i spopularyzowana w wielu krajach.

Dla urozmaicenia:

Wypróbuj tradycyjną recepturę, wykorzystując ciemne, żytnie pieczywo. Gdy dojdziesz do wprawy, zaszalej z dodatkami. Inne gatunki ryb i owoce morza również zdadzą egzamin. Jeśli jesteś fanem warzyw, wypróbuj swoje ulubione dodatki i sprawdź, jak łączą się z głównymi składnikami – śledziem i burakiem.