• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›

Gęsty, kremowy, po prostu pyszny. Taki jest majonez Hellmann’s. I pomyśleć, że nie mielibyśmy szansy cieszyć się jego smakiem, gdyby Richard Hellmann w 1912 roku wsiadł - tak jak planował - na pokład Titanica! Na szczęście dla wszystkich wielbicieli jajek w majonezie i sałatek, w ostatniej chwili zmienił swoje plany, uniknąwszy tym samym udziału w feralnym rejsie. Jak więc narodziła się i rozwijała marka z legendarną niebieską wstążką na etykiecie?

WięcejMniej

1905 – Narodziny majonezu Hellmann’s

Wszystko zaczęło się w 1905 roku w Nowym Jorku, gdzie niemiecki emigrant Richard Hellmann zaczął sprzedawać sałatki z majonezem przygotowywanym według przepisu żony, który został opracowany w domowym zaciszu. Okoliczni mieszkańcy zachwyceni byli smakiem sosu, nic więc dziwnego, że z dnia na dzień jego popularność rosła. Stopniowo Hellmann musiał zwiększać produkcję, aby nadążyć z zaopatrywaniem swojego sklepu. Jednocześnie drewniane rynienki, w których dotychczas sprzedawano majonez, zastąpiono słoikami. Jako że produkowano dwie wersje majonezu, dla odróżnienia część słoików miała przewiązane niebieskie wstążeczki. To ta praktyczna czynność dała początek charakterystycznemu logo Hellmann’s, które do dzisiaj jest synonimem najwyższej jakości i doskonałego smaku produktów.

1913 – Rozwój firmy

Hellmann miał głowę do interesów, bo świetnie zadbał o rozwój firmy. Po sukcesie w swoim przydomowym sklepie, zaczął sprzedawać towar do innych punktów detalicznych. W 1913 roku po kraju zaczęła podróżować pierwsza ciężarówka Hellmann’s, która mieszkańcom wsi i miasteczek dawała możliwość zakupienia słoika pysznego majonezu. Znakiem rozpoznawczym były: elegancki sprzedawca ubrany w biały płaszcz, błyszczące, zawsze wypolerowane buty oraz nieskazitelnie czysta ciężarówka. Umacniało to wizerunek marki dbającej o najwyższą jakość produktów.

1916-1926 – Hellmann’s podbija kraj

W 1916 roku majonez produkowany przez Hellmanna podbił serca mieszkańców Chicago, a do 1925 znany był już w południowych stanach Ameryki. Momentem przełomowym był rok 1926 - to wtedy po raz pierwszy użyto znaku towarowego Hellmann’s, a wartość sprzedaż wynosiła ok. 8 milionów dolarów. Sieć dystrybucyjna liczyła sobie wtedy 400 ciężarówek podróżujących po amerykańskich bezdrożach.

1961 – Kariera międzynarodowa

Kariera majonezu poza granicami USA rozpoczęła się w 1961 roku, gdy firmie udało się wejść przebojem na rynek angielski. Następnie Hellmann’s podbił podniebienia Argentyńczyków, Chilijczyków, Brazylijczyków i mieszkańców Meksyku.

1995 – Hellmann’s w Polsce

W połowie lat 90-tych Hellmann’s debiutuje na polskim rynku. Jako pierwszy pojawił się majonez Hellmann's Oryginalny, który do dzisiaj jest jednym z najczęściej wybieranych produktów z portfolio marki.

2014 – Hellmann’s – numer 1 na świecie!

Od małego osiedlowego sklepiku do światowego lidera na rynku majonezów!* Dzisiaj w portfolio Hellmann’s znajdują się nie tylko doskonałe majonezy i majonezy do kanapek, ale także produkowane z najwyższej jakości składników oraz wyjątkowe zimne sosy. Przejdź do zakładki produkty, by lepiej poznać ofertę Hellmann’s i razem z nami celebrować każdy dzień!

Kalkulacja Unilever na bazie danych Nielsen zebranych przez Scantrack oraz Indeks Usług Detalicznych, dla kategorii Majonezów. Dane obejmują ostatnie 12 miesięcy, dostępne na dzień 7 listopada 2014, dla wszystkich kanałów sprzedaży (ze względu na zasięg badań Nielsen oraz zasięg subskrypcji Unilever, kalkulacja obejmuje następujące kraje: Brazylia, Kanada, Chile, Kolumbia, Czechy, Grecja, Węgry, Irlandia, Włochy, Meksyk, Holandia, Polska, Portugalia, Rosja, Słowacja, Hiszpania, Wielka Brytania oraz USA). (Copyright 2014, Nielsen)
Produkty
Kucharz radzi
Wyjątkowe przepisy
Majonez Hellmann's Lekki
Powrót

Majonez Hellmann's Lekki

HELLMANN'S Lekki to majonez o obniżonej zawartości tłuszczu. Posiada 60% mniej tłuszczu niż standardowy majonez. Jest szczególnie polecany do sałatek. Dzięki niemu Twoje potrawy nabiorą lekkości. Idealny w smaku majonez HELLMANN'S Lekki zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie.Do produkcji majonezów HELLMANN'S używamy jedynie jajek pochodzących z dobrego chowu. Dostępny w opakowaniu 420 ml.
avatar
“

HELLMANN’S MAJONEZ LEKKI nabiera jeszcze lepszego smaku w połączeniu z taką sama ilością gęstego naturalnego jogurtu . Jeśli lubisz ostre smaki możesz zaostrzyć smak majonezu dodaj do niego kilka kropel sosu tabasco.

”
Piotr Murawski

Najlepsze przepisy z produktem Majonez Hellmann's Lekki

Błyskawiczne śledzie po szlachecku w majonezie

Błyskawiczne śledzie po szlachecku w majonezie

ULUBIONY!
1001
osoba dodała do listy ulubionych
15''
3
Malinowy sernik w pucharku

Malinowy sernik w pucharku

ULUBIONY!
89
osoba dodała do listy ulubionych
30''
4
Pyszna sałatka hawajska

Pyszna sałatka hawajska

ULUBIONY!
143
osoba dodała do listy ulubionych
30''
4
Zobacz wszystkie przepisy

Inne produkty

KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby