Pasta curry – jak zrobić ją w domu? Do czego używać?

Pasta curry to obowiązkowy dodatek do wielu dań kuchni azjatyckiej. Jest bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku. Dobrze przyrządzona może świetnie wzbogacić smak warzyw i mięs, a także stać się podstawą znakomitego sosu. Jak zrobić pastę curry, aby była kremowa i pyszna? Podpowiadamy!

Pasta curry – co to jest?

Pasta curry to połączenie świeżych lub suszonych warzyw z wieloma przyprawami. Zazwyczaj są to kumin, ziarna kolendry, różne rodzaje papryki, świeże chili, a także czosnek i imbir. Składnikiem, który łączy wszystkie przyprawy i warzywa, jest tłuszcz. Możecie użyć oleju sezamowego, ryżowego, a nawet słonecznikowego. Doskonałym spoiwem będzie również masło klarowane lub olej kokosowy i pasta krewetkowa, które dodatkowo wzbogacą pastę curry o nowe nuty smakowe.

Jak zrobić pastę curry?

Przygotowanie pasty curry jest bardzo proste. Zebraliśmy dla Was garść informacji o tym, jak zrobić pastę curry czerwoną, zieloną oraz żółtą.

Czerwona pasta curry

Do przygotowania czerwonej pasty curry potrzebujecie:

  • 8 suchych czerwonych papryczek ostrogowych,
  • 3 łyżeczki ziaren białego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki proszku jeera (znanego również jako kminek w proszku),
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku,
  • 10 – 15 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka świeżych korzeni kolendry,
  • 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej,
  • szalotka,
  • 1 łyżka pokrojonego galangalu,
  • 1/2 skórki z 1 limonki kaffir,
  • 1/2 łyżeczki pasty krewetkowej,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Wszystkie składniki suche wystarczy utrzeć w moździerzu. Do nich dodajcie posiekane papryczki i szalotki i dalej ucierajcie. Następnie uzupełnijcie całość wybranym tłuszczem. Gotową pastę przełóżcie do pojemnika z pokrywką i włóżcie do lodówki.

Składniki możecie także połączyć za pomocą blendera. Pasta curry będzie wtedy idealnie gładka i aksamitna.

Zielona lub żółta pasta curry

Baza zielonej pasty curry jest niemal identyczna jak czerwonej. Zamiast czerwonych papryczek musicie użyć zielonych papryczki chilii. Dodatkowym składnikiem będzie także trawa cytrynowa, która uzupełni smak zielonego chili.

Jak zrobić żółtą pastę curry? Musicie tylko do składników na czerwoną pastę dodać przyprawę curry i mieloną kurkumę. To właśnie dzięki nim pasta curry zyska głęboki żółty kolor.

Pasta curry – jak i do czego jej używać?

Wiecie już jak zrobić pastę curry. A do czego można jej właściwie używać? Ogranicza Was tylko wyobraźnia. Pasta curry to doskonały dodatek zarówno do mięs, jak i do warzyw. Możecie przygotować aromatycznego kurczaka z ryżem w paście curry. Świetnym połączeniem będzie także pasta curry i mleko kokosowe. Dzięki niemu możecie stworzyć kremową i aromatyczną zupę, do której świetnie będą pasowały grzanki czosnkowe. Pasta curry pasuje także do owoców morza, przykładowo – krewetek. Wystarczy, że usmażycie je w paście curry i podacie z makaronem ryżowym. Jeśli lubicie tofu, doskonałym pomysłem na kolację będzie tofu marynowane w paście curry i podawane z pieczonymi lub smażonymi warzywami.

Curry to nie tylko pasta!

Przyprawa curry jest bardzo uniwersalna i doskonale podkreśla smak wielu dań. Świetnie smakuje z pomarańczowymi warzywami, dlatego wypróbujcie przepis na zupę z dyni z curry, która znakomicie rozgrzeje Was nie tylko w jesienne wieczory. Jeżeli przygotowujecie grilla, na pewno zaciekawi Was przepis na currywürst. Ciekawym dodatkiem do nachosów będzie z kolei dip curry.