Hummus to gęsta pasta z ciecierzycy, wywodząca się z terenów Bliskiego Wschodu. Ten produkt na dobre zagościł w Europie i można go znaleźć na półce każdego supermarketu. Wiele osób nie decyduje się jednak na spróbowanie tego specjału. To wielki błąd. Ta kremowa pasta to pyszna przekąska. Sprawdźcie, z czym najlepiej smakuje i jak ją podawać!

Hummus – historia przysmaku

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy, przebył dalekie kilometry, aby znaleźć się w Polsce. Ten przysmak pochodzi z Lewantu i Egiptu, jednak aktualnie jest popularny w całej Europie. W szczególności uwielbiają go weganie i wegetarianie, którzy szukają bezmięsnych alternatyw. To głównie Izrael jest odpowiedzialny za przewóz hummusu do różnych miejscowości, dzięki czemu możecie znaleźć go w każdym supermarkecie. My polecamy Wam jednak samodzielne przygotowanie tego przysmaku w domu.

Jak smakuje hummus?

Wiele osób obawia się smaku hummusu, dlatego omija go szerokim łukiem. Zacznijmy od konsystencji przysmaku. Jest to gęsta pasta, którą uzyskuje się z ciecierzycy i innych dodatków, np. pasty sezamowej i czosnku. Musimy przyznać, że hummus ma dość specyficzny smak, który nie każdemu musi odpowiadać. Warto jednak dać tej przekąsce szansę i chociaż jej spróbować. Możecie bardzo miło się zaskoczyć!

Hummus – z czym jeść?

Hummus to przysmak, do którego możecie dobrać rozmaite dodatki. Wybierzcie te, które lubicie najbardziej! Z czym jeść hummus? Oto nasze propozycje:

  • Hummus z pitą i warzywami – to dość popularna alternatywa, która jest uwielbiana przez wegetarian. Nic dziwnego, smakuje naprawdę pysznie!
  • Grzanka z hummusem – ta potrawa idealnie sprawdzi się na śniadanie. Polecamy ją dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu, ponieważ przygotowanie zajmie Wam niecałe 10 minut.
  • Co do hummusu? Spróbujcie połączyć pastę z ulubionymi warzywami, my polecamy Wam pora i marchewkę.
  • Sałatka z hummusem – potraktujcie nasz przysmak jako sos i dodajcie go do ulubionych warzyw i kurczaka, smakuje naprawdę obłędnie!

Rodzaje hummusu

Czy wiedzieliście, że nie musicie ograniczać się tylko do klasycznego hummusu? Możecie wybrać również smakowe alternatywy. Z czym podawać hummus? Dodajcie do niego avocado i stwórzcie przepyszną, zieloną pastę kanapkową. Do pieczywa doskonale sprawdzi się również hummus marchewkowy – koniecznie go spróbujcie. Coś, co świetnie smakuje i ciekawie wygląda? To hummus buraczany o intensywnej barwie i smaku, posmarujcie nim ulubione pieczywo! Najlepiej podawać tę przekąskę na zimno – tak smakuje najlepiej.

Jak jeść hummus – nasze propozycje

Nie zostawimy Was bez żadnych kulinarnych inspiracji! Oto kilka przepisów, które możecie wykorzystać w swoim domu, ponieważ są niezwykle smaczne i proste.
Warzywny zawrót głowy, czyli sałatka z bulgurem i hummusem. To prawdziwe bogactwo smaków, które idealnie sprawdzi się jako propozycja na obiad. Przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż pół godziny!
Teraz coś dla fanów orientalnych dań! Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem to gwarancja pysznego smaku. Jest to dość wyraziste połączenie, dlatego polecamy je osobom, które nie boją się eksperymentów w kuchni.
Szukacie propozycji na pyszne śniadanie? To nietypowa propozycja, ale gwarantujemy, że ją pokochacie! Koniecznie spróbujcie izraelskiej pizzy na śniadanie. Wykorzystacie do niej hummus, świeże warzywa i ulubione przyprawy.
Kolejna propozycja to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Przyrządźcie aromatyczne wrapy z hummusem i avocado, a na pewno będziecie zadowoleni. Smacznego!