Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO
łatwe
632 osoby zapisały
Składniki
300 gramów
150 mililitrów
4 łyżki
5 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
8 sztuk
200 gramów
100 gramów
1 pęczek
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 250°C. Natkę pietruszki i chili posiekaj. Pomidor pokrój w kostkę.

Krok 2
Podgrzej mleko do 30°C i rozpuść w nim drożdże. Dodaj trochę cukru, soli i kilka łyżek mąki. Powstały zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Krok 3
Po tym czasie zaczyn uzupełnij pozostałą ilością mąki, dokładnie wyrób i odstaw ponownie pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Następnie na blacie podsypanym mąką rozwałkuj ciasto na cienki placek.

Krok 4
Placek posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek i hummusem, oprósz przyprawą Za'atar Knorr, posyp cząstkami pomidorów, ciecierzycą, chili i pokruszonym w rękach serem typu feta. Pizzę wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 minut, po czym na wierzch ciasta wybij jajka. Całość piecz kolejne 5–8 minut, aż ciasto będzie upieczone, a jajka się zetną. Upieczoną pizzę oprósz posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Na wierzch ciasta możesz położyć kawałki kurczaka lub plastry dowolnej wędliny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu doby, dlatego powinniśmy zadbać o to, by dodało nam sił na resztę dnia. Czas na urozmaicenie! Zrób sobie przerwę od tradycyjnych kanapek i postaw na coś nowego! Jeśli szukasz czegoś, co pozytywnie Cię zaskoczy, wypróbuj przepis na izraelską „pizza” na śniadanie!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników pizzy! W każdej postaci!
Na jaką okazję?
Na śniadanie! Izraleska „pizza” to ciekawa propozycja na pierwszy posiłek w gronie rodziny, np. w czasie weekendu.
Czy wiesz, że?
Kuchnia izraelska jest mieszanką wielu kultur. Widoczne są w niej wpływy z kuchni śródziemnomorskiej, tureckiej, arabskiej, a nawet dostrzega się w niej elementy zaczerpnięte z Dalekiego Wschodu.
Dla urozmaicenia:
Na wierzch ciasta możesz położyć kawałki kurczaka lub plastry dowolnej wędliny.