Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO
łatwe
595 osób zapisało
Składniki
300 gramów
150 mililitrów
4 łyżki
5 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
8 sztuk
200 gramów
100 gramów
1 pęczek
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 250°C. Natkę pietruszki i chili posiekaj. Pomidor pokrój w kostkę.

Krok 2
Podgrzej mleko do 30°C i rozpuść w nim drożdże. Dodaj trochę cukru, soli i kilka łyżek mąki. Powstały zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Krok 3
Po tym czasie zaczyn uzupełnij pozostałą ilością mąki, dokładnie wyrób i odstaw ponownie pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Następnie na blacie podsypanym mąką rozwałkuj ciasto na cienki placek.

Krok 4
Placek posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek i hummusem, oprósz przyprawą Za’atar Knorr, posyp cząstkami pomidorów, ciecierzycą, chili i pokruszonym w rękach serem typu feta. Pizzę wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 minut, po czym na wierzch ciasta wybij jajka. Całość piecz kolejne 5–8 minut, aż ciasto będzie upieczone, a jajka się zetną. Upieczoną pizzę oprósz posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Na wierzch ciasta możesz położyć kawałki kurczaka lub plastry dowolnej wędliny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu doby, dlatego powinniśmy zadbać o to, by dodało nam sił na resztę dnia. Czas na urozmaicenie! Zrób sobie przerwę od tradycyjnych kanapek i postaw na coś nowego! Jeśli szukasz czegoś, co pozytywnie Cię zaskoczy, wypróbuj przepis na izraelską „pizza” na śniadanie!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników pizzy! W każdej postaci!
Na jaką okazję?
Na śniadanie! Izraleska „pizza” to ciekawa propozycja na pierwszy posiłek w gronie rodziny, np. w czasie weekendu.
Czy wiesz, że?
Kuchnia izraelska jest mieszanką wielu kultur. Widoczne są w niej wpływy z kuchni śródziemnomorskiej, tureckiej, arabskiej, a nawet dostrzega się w niej elementy zaczerpnięte z Dalekiego Wschodu.
Dla urozmaicenia:
Na wierzch ciasta możesz położyć kawałki kurczaka lub plastry dowolnej wędliny.