Izraelska „pizza” na śniadanie video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

32

315 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

595 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 mililitrów

4 łyżki

5 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

8 sztuk

200 gramów

100 gramów

1 pęczek

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 250°C. Natkę pietruszki i chili posiekaj. Pomidor pokrój w kostkę.

Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Podgrzej mleko do 30°C i rozpuść w nim drożdże. Dodaj trochę cukru, soli i kilka łyżek mąki. Powstały zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie zaczyn uzupełnij pozostałą ilością mąki, dokładnie wyrób i odstaw ponownie pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Następnie na blacie podsypanym mąką rozwałkuj ciasto na cienki placek.

Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Placek posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek i hummusem, oprósz przyprawą Za’atar Knorr, posyp cząstkami pomidorów, ciecierzycą, chili i pokruszonym w rękach serem typu feta. Pizzę wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 minut, po czym na wierzch ciasta wybij jajka. Całość piecz kolejne 5–8 minut, aż ciasto będzie upieczone, a jajka się zetną. Upieczoną pizzę oprósz posiekaną natką pietruszki.

Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Na wierzch ciasta możesz położyć kawałki kurczaka lub plastry dowolnej wędliny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEOIzraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu doby, dlatego powinniśmy zadbać o to, by dodało nam sił na resztę dnia. Czas na urozmaicenie! Zrób sobie przerwę od tradycyjnych kanapek i postaw na coś nowego! Jeśli szukasz czegoś, co pozytywnie Cię zaskoczy, wypróbuj przepis na izraelską „pizza” na śniadanie!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników pizzy! W każdej postaci!

Na jaką okazję?

Na śniadanie! Izraleska „pizza” to ciekawa propozycja na pierwszy posiłek w gronie rodziny, np. w czasie weekendu.

Czy wiesz, że?

Kuchnia izraelska jest mieszanką wielu kultur. Widoczne są w niej wpływy z kuchni śródziemnomorskiej, tureckiej, arabskiej, a nawet dostrzega się w niej elementy zaczerpnięte z Dalekiego Wschodu. 

Dla urozmaicenia:

Na wierzch ciasta możesz położyć kawałki kurczaka lub plastry dowolnej wędliny.