Składniki
300 gramów
150 mililitrów
4 łyżki
5 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
8 sztuk
200 gramów
100 gramów
1 pęczek
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 250°C. Natkę pietruszki i chili posiekaj. Pomidor pokrój w kostkę.
Krok 2
Podgrzej mleko do 30°C i rozpuść w nim drożdże. Dodaj trochę cukru, soli i kilka łyżek mąki. Powstały zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Krok 3
Po tym czasie zaczyn uzupełnij pozostałą ilością mąki, dokładnie wyrób i odstaw ponownie pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Następnie na blacie podsypanym mąką rozwałkuj ciasto na cienki placek.
Krok 4
Placek posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek i hummusem, oprósz przyprawą Za’atar Knorr, posyp cząstkami pomidorów, ciecierzycą, chili i pokruszonym w rękach serem typu feta. Pizzę wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 minut, po czym na wierzch ciasta wybij jajka. Całość piecz kolejne 5–8 minut, aż ciasto będzie upieczone, a jajka się zetną. Upieczoną pizzę oprósz posiekaną natką pietruszki.
Dobra rada:
Na wierzch ciasta możesz położyć kawałki kurczaka lub plastry dowolnej wędliny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu doby, dlatego powinniśmy zadbać o to, by dodało nam sił na resztę dnia. Czas na urozmaicenie! Zrób sobie przerwę od tradycyjnych kanapek i postaw na coś nowego! Jeśli szukasz czegoś, co pozytywnie Cię zaskoczy, wypróbuj przepis na izraelską „pizza” na śniadanie!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników pizzy! W każdej postaci!
Na jaką okazję?
Na śniadanie! Izraleska „pizza” to ciekawa propozycja na pierwszy posiłek w gronie rodziny, np. w czasie weekendu.
Czy wiesz, że?
Kuchnia izraelska jest mieszanką wielu kultur. Widoczne są w niej wpływy z kuchni śródziemnomorskiej, tureckiej, arabskiej, a nawet dostrzega się w niej elementy zaczerpnięte z Dalekiego Wschodu.
Dla urozmaicenia:
Na wierzch ciasta możesz położyć kawałki kurczaka lub plastry dowolnej wędliny.