Co zrobić z kefiru? Z czym go jeść na śniadanie i na kolację?
Jak pomysłowo wykorzystać kefir? Co zrobić z kefiru na śniadanie, podwieczorek lub kolację? Sprawdźcie nasze propozycje na kefirowe specjały.
Co można zrobić z kefiru?
Kefir może być wykorzystany na wiele ciekawych sposobów, zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Co zrobić z nadmiarem kefiru, żeby się nie zmarnował? Kefir możecie wykorzystać przede wszystkim do różnego rodzaju koktajli z dodatkiem owoców, czekolady, odżywki białkowej czy kakao, ale też do naleśników, muffinów, racuchów i różnego rodzaju placuszków. Z czym kefir na śniadanie? Doskonale sprawdzi się w przepisie na tradycyjne tosty lub naleśniki z masą twarogową. Kefir wykorzystacie też do przygotowania domowych babeczek lub ciasta oraz do chłodnika – w sam raz na upalne dni. Kefir można też zastosować do przygotowania owsianki, wystarczy połączyć go z płatkami owsianymi, miodem, nasionami chia i suszonymi owocami.
Kefir – z czym łączyć ten produkt?
Z czym kefir na kolację będzie smakował najlepiej? Ten napój wspaniale sprawdzi się jako uzupełnienie letniego obiadu składającego się z ziemniaków z wody posypanych świeżym koperkiem oraz sadzonego jajka. Kefir wykorzystacie też w przepisie na lekki sos czosnkowy oraz placki na kefirze. Fermentowany mleczny napój może stanowić bazę wielu zimnych sosów – stosowany zamiast majonezu obniży kaloryczność dipu.
Z czym jeść kefir? Możecie traktować go jako zamiennik jogurtu naturalnego lub greckiego, przygotować na jego bazie smoothie lub sorbet, ale też zabielać nim zupy. Kefir można również pić zamiast jogurtu lub soku owocowego.
Komentarze (0)