Jak zrobić maślankę z mleka w domu?

Jak zrobić maślankę w domowych warunkach, żeby wykorzystywać ją w potrawach i napojach? Zastanawiacie się, jak zrobić maślankę z mleka? Przygotowanie domowej maślanki wymaga trochę pracy, ale warto spróbować. Poznajcie sprawdzony sposób!

Z czego robi się maślankę?

Maślanka powstaje w procesie zmaślania śmietany, a do jej przygotowania potrzeba śmietany lub tłustego mleka, z którego zbierzemy śmietankę. Śmietanę należy umieścić w wysokim naczyniu i miksować ją na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji, a następnie dodać sól i ubijać dalej, aż powstanie masło, z którego zacznie wydzielać się maślanka. W warunkach przemysłowych maślankę produkuje się z zakwaszonego odtłuszczonego mleka, ale w domu z powodzeniem możecie wykorzystać śmietanę 12, 18 lub 30%.

Jak zrobić maślankę w domu?

Jak samemu zrobić maślankę? Najlepiej wykorzystać wiejską śmietanę, którą można ubić w robocie planetarnym lub przy użyciu miksera. Procesu miksowania nie należy przerywać do czasu, aż z masła nie zacznie wypływać maślanka.

Jak się robi maślankę z mleka? Wystarczy podgrzać pełne mleko do temperatury ok. 40°C, dodać dwie łyżki gotowej maślanki, niewielką ilość octu lub soku z cytryny i całość przelać do termosu, szczelnie zakręcić, a następnie odstawić na 12 godzin lub na całą noc. Nad ranem maślanka będzie gotowa do wykorzystania w smoothie, zupie krem, żurku czy mizerii. Domową maślankę możecie podać też jako dodatek do letniego obiadu składającego się z młodych ziemniaków zapiekanych i sadzonych jajek z bekonem.