Młode ziemniaczki - ziemniaki: zapiekane z masłem | Przepisy.pl pixel

Młode ziemniaki zapiekane

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

723 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

348 osób wydrukowało

Pobierz pdf

597 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

3 sztuki

4 łyżki

1 garść

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie wyszoruj szczoteczką, umyj i włóż do osolonego wrzątku. Gotuj około 10 minut. Wyjmij i odstaw do przestygnięcia.

Młode ziemniaki zapiekane - Krok 1

Krok 2

Ząbki czosnku obierz i pokrój w plastry.

Młode ziemniaki zapiekane - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy czosnkowy Knorr wymieszaj z 2 łyżkami gorącej wody i połącz z majonezem.

Młode ziemniaki zapiekane - Krok 3

Krok 4

Na kawałkach folii aluminiowej układaj ziemniaki. Na każdą porcję wyłóż kilka plasterków czosnku, pół łyżeczki masła i zioła. Oprósz szczyptą grubej soli morskiej. Folię dokładnie zawiń. Piecz na rozgrzanym grillu. Podawaj z sosem czosnkowym.

Młode ziemniaki zapiekane - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Barbara Byrska

    Barbara Byrska , 09.05.2017

    po prostu smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kruk

    Ewa Kruk , 18.04.2015

    super smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Młode ziemniaki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Młode ziemniaki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Młode ziemniaki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Młode ziemniaki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Młode ziemniaki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Młode ziemniaki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Młode ziemniaki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Młode ziemniaki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Młode ziemniaki zapiekaneMłode ziemniaki zapiekane

Pieczone młode ziemniaki to niezwykle proste w przygotowaniu danie dla całej rodziny, które możesz podawać na rozmaite sposoby. Gdy zaserwujesz je posypane koperkiem w towarzystwie sadzonego jajaka, zsiadłego mleka lub kefiru, z powodzeniem wystarczą za cały posiłek. Pieczone ziemniaki doskonale sprawdzą się także jako dodatek do dania głównego na bazie ulubionego pieczonego mięsa lub ryby a pokrojone – jako uzupełnienie sałatki z majonezem. Młode ziemniaczki świetnie smakują także pod postacią znanego w Wielkopolsce dania, jakim jest gzik, czyli ziemniak z twarogiem i śmietaną oraz rzodkiewką i szczypiorkiem. Gdy po obiedzie zostanie ci kilka młodych ziemniaków, możesz pokroić je w plastry i zapiec w naczyniu żaroodpornym z warzywami, np. cebulą, cukinią i papryką, posypane żółtym serem lub mozzarellą. W ten sposób otrzymasz pyszną ziemniaczaną zapiekankę.