Młode ziemniaczki - ziemniaki: zapiekane z masłem | Przepisy.pl pixel

Młode ziemniaki zapiekane

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

heart
729 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

371 osób wydrukowało

Pobierz pdf

621 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

3 sztuki

4 łyżki

1 garść

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie wyszoruj szczoteczką, umyj i włóż do osolonego wrzątku. Gotuj około 10 minut. Wyjmij i odstaw do przestygnięcia.

Młode ziemniaki zapiekane - Krok 1

Krok 2

Ząbki czosnku obierz i pokrój w plastry.

Młode ziemniaki zapiekane - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy czosnkowy Knorr wymieszaj z 2 łyżkami gorącej wody i połącz z majonezem.

Młode ziemniaki zapiekane - Krok 3

Krok 4

Na kawałkach folii aluminiowej układaj ziemniaki. Na każdą porcję wyłóż kilka plasterków czosnku, pół łyżeczki masła i zioła. Oprósz szczyptą grubej soli morskiej. Folię dokładnie zawiń. Piecz na rozgrzanym grillu. Podawaj z sosem czosnkowym.

Młode ziemniaki zapiekane - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Barbara Byrska

    Barbara Byrska , 09.05.2017

    po prostu smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kruk

    Ewa Kruk , 18.04.2015

    super smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Młode ziemniaki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Młode ziemniaki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Młode ziemniaki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Młode ziemniaki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Młode ziemniaki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Młode ziemniaki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Młode ziemniaki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Młode ziemniaki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Młode ziemniaki zapiekaneMłode ziemniaki zapiekane

Pieczone młode ziemniaki to niezwykle proste w przygotowaniu danie dla całej rodziny, które możesz podawać na rozmaite sposoby. Gdy zaserwujesz je posypane koperkiem w towarzystwie sadzonego jajaka, zsiadłego mleka lub kefiru, z powodzeniem wystarczą za cały posiłek. Pieczone ziemniaki doskonale sprawdzą się także jako dodatek do dania głównego na bazie ulubionego pieczonego mięsa lub ryby a pokrojone – jako uzupełnienie sałatki z majonezem. Młode ziemniaczki świetnie smakują także pod postacią znanego w Wielkopolsce dania, jakim jest gzik, czyli ziemniak z twarogiem i śmietaną oraz rzodkiewką i szczypiorkiem. Gdy po obiedzie zostanie ci kilka młodych ziemniaków, możesz pokroić je w plastry i zapiec w naczyniu żaroodpornym z warzywami, np. cebulą, cukinią i papryką, posypane żółtym serem lub mozzarellą. W ten sposób otrzymasz pyszną ziemniaczaną zapiekankę.