Jak zrobić ziemniaki z ogniska?
Chcecie przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa i ciekawi was, jak zrobić ziemniaki z ogniska? Do ich przygotowania wystarczy folia aluminiowa i trochę wolnego czasu.
Jak zrobić ziemniaki z ogniska?
Pamiętacie smak gorących ziemniaków pieczonych w ognisku? Tego aromatu po prostu się nie zapomina, a ktoś, kto spędzał wakacje na wsi lub należał do harcerstwa, na pewno wie, jak wspaniały był czas spędzony przy ognisku na pieczeniu ziemniaków i kiełbasek. Jak samodzielnie przygotować takie pieczone ziemniaki? Jak zrobić je w najprostszej wersji?
Jak zrobić ziemniaki w ognisku? Przygotujcie kilka lub kilkanaście ziemniaków o podobnej wielkości, dokładnie je umyjcie i osuszcie, a jeśli trzeba, wyszorujcie przy użyciu małej szczoteczki. Każdego ziemniaka należy zawinąć w kawałek folii aluminiowej, pamiętając, by matowa strona znajdowała się na zewnątrz. Tak przygotowane ziemniaki umieszcza się w żarze z ogniska, ale nie w żywym ogniu, bo wtedy po prostu się spalą. Ziemniaki zawsze muszą być pieczone w dogasającym ognisku, dokładnie zakopuje się je w popiele i zostawia na ok. 30-60 minut, w zależności od wielkości. Po tym czasie popiół trzeba rozgarnąć i ostrożnie wyjąć ziemniaki przy użyciu narzędzia odpornego na działanie wysokich temperatur.
Ziemniaki z ogniska – jak zrobić, żeby zachwycały smakiem?
Ziemniaki przyprawia się dopiero po upieczeniu. Można je podawać samodzielnie lub z masłem albo ulubionym zimnym dipem. Do pieczonych ziemniaków podajcie też masełko czosnkowe, sos czosnkowy z chilli, a także koperek, natkę pietruszki lub mieszankę ziół prowansalskich.
Komentarze (0)