Twarde ziemniaki w zupie – co zrobić? Jak uratować niedogotowane?

Staracie się robić wszystko według przepisu, ale całą pracę niweczą twarde ziemniaki w zupie? Co zrobić, jeśli ziemniaki okazują się niedogotowane? Warto wiedzieć, jak zapobiegać takiej sytuacji i jak ją rozwiązać.

Twarde ziemniaki w zupie – co zrobić, żeby tak się nie działo?

W niektórych zupach ziemniaki nie gotują się tak dobrze jak w innych i dotyczy to przede wszystkim zup z kwaśnymi składnikami. Jeżeli gotujecie barszcz czerwony, żurek, ogórkową czy kapuśniak, to możecie doświadczyć problemu niedogotowanych twardych ziemniaków w zupie. Dzieje się tak zwykle wtedy, kiedy wrzucicie je do zupy razem z kwaśnymi składnikami, np. kapustą czy kiszonymi ogórkami.

Ziemniaki najlepiej ugotować osobno lub wcześniej (razem z bazą zupy), a kwaśny składnik dodać pod koniec, kiedy ziemniaki będą już miękkie. Kwaśne składniki zupy hamują proces gotowania ziemniaków i innych warzyw, np. marchewki, selera lub pietruszki. Czasami zdarza się, że warzywa nie chcą się w ogóle ugotować, innym razem pozostają w połowie twarde nawet po bardzo długim czasie gotowania, a wszystkiemu winien jest kwas, który miał z nimi kontakt zbyt wcześnie.

Niedogotowane ziemniaki w zupie – jak unikać tego efektu?

Jeżeli problemem nie jest kwaśny składnik, to zapewne gotujecie ziemniaki zbyt krótko i przez to są niedogotowane. Jak poradzić sobie z twardymi ziemniakami w zupie? Co zrobić? Najlepiej gotować zupę o 10-15 minut dłużej.

Jak uratować niedogotowane ziemniaki w zupie? Skutecznym sposobem może być dodanie do zupy odrobiny sody oczyszczonej. Wystarczy pół łyżeczki i warzywa szybciej zmiękną.