Kapuśniak na nóżkach wieprzowych i golonce | Przepisy.pl pixel

Kapuśniak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

808 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

268 osób wydrukowało

Pobierz pdf

535 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

500 gramów

250 gramów

1.5 litra

1 szczypta

1 łyżka

3 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zagotuj w dużym rondlu nóżki, golonki i kość od szynki. Dodaj bulionetkę drobiową Knorr. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.

Kapuśniak - Krok 1

Krok 2

Poszatkuj grubo kapustę. Zagotuj w oddzielnym rondlu wodę. Dodaj ocet, kapustę i gotuj przez 2 minuty. Odcedź i odstaw.

Kapuśniak - Krok 2

Krok 3

Wyjmij nóżki, golonki i kość z rosołu. Ostudź i obierz z tłuszczu. Oddziel mięso od kości, posiekaj i odstaw.

Kapuśniak - Krok 3

Krok 4

Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Dodaj do rosołu kapustę, ziemniaki i gotuj przez 30 minut.

Kapuśniak - Krok 4

Krok 5

Dodaj kminek, pieprz i posiekane mięso, następnie wlej śmietanę. Podawaj zupę posypaną zieloną pietruszką.

Kapuśniak - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Monika Kulikowska

    Monika Kulikowska , 21.06.2015

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa kapuśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KapuśniakKapuśniak

Kapuśniak to zupa kojarzona w Polsce głównie z górskimi terenami, gdzie nazywana jest kwaśnicą. W tych rejonach gotuje się ją z kiszonej kapusty, na mięsnym wywarze. Do jej przyrządzenia nie używa się innych warzyw, a jako dodatek wykorzystuje się ziemniaki wyłożone na osobnym talerzu. Słowacy i Ukraińcy, przyrządzają własną odmianę tego dania, nazywając ją kapustnicą. Tak naprawdę wariantów kapuśniaku jest wiele, pojawiają się nawet opcje wegetariańskie, w których wywar przyrządza się np. z grzybów. Najpopularniejsze jest jednak wykorzystanie białej kapusty, gotowanej w połączeniu z dwoma rodzajami mięs, np. wieprzowym i wołowym. Do takiej mieszanki dodaje się kminek – popularną do przyprawiania dań z kapusty przyprawę – oraz pietruszkę. Gotową potrawę możesz zaserwować z ulubionym pieczywem: w wersji świeżej lub zgrillowanej na grzanki. Dla jeszcze lepszego efektu – smakowego i wizualnego – warto dodać do niej kiełbasę. Mamy nadzieję, że nasz przepis stanie się dla Ciebie inspiracją do przyrządzenia kapuśniaku. Smacznego!