Kapuśniak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

762 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

250 osób wydrukowało

Pobierz pdf

394 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

500 gramów

250 gramów

1.5 litra

1 szczypta

3 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj w dużym rondlu nóżki, golonki i kość od szynki. Dodaj bulionetkę drobiową Knorr. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.

Kapuśniak - Krok 1

Krok 2

Poszatkuj grubo kapustę. Zagotuj w oddzielnym rondlu wodę. Dodaj ocet, kapustę i gotuj przez 2 minuty. Odcedź i odstaw.

Kapuśniak - Krok 2

Krok 3

Wyjmij nóżki, golonki i kość z rosołu. Ostudź i obierz z tłuszczu. Oddziel mięso od kości, posiekaj i odstaw.

Kapuśniak - Krok 3

Krok 4

Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Dodaj do rosołu kapustę, ziemniaki i gotuj przez 30 minut.

Kapuśniak - Krok 4

Krok 5

Dodaj kminek, przyprawę Knorr i posiekane mięso, następnie wlej śmietanę. Podawaj zupę posypaną zieloną pietruszką.

Kapuśniak - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Monika Kulikowska

    Monika Kulikowska

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KapuśniakKapuśniak

Kapuśniak to zupa kojarzona w Polsce głównie z górskimi terenami, gdzie nazywana jest kwaśnicą. W tych rejonach gotuje się ją z kiszonej kapusty, na mięsnym wywarze. Do jej przyrządzenia nie używa się innych warzyw, a jako dodatek wykorzystuje się ziemniaki wyłożone na osobnym talerzu. Słowacy i Ukraińcy, przyrządzają własną odmianę tego dania, nazywając ją kapustnicą. Tak naprawdę wariantów kapuśniaku jest wiele, pojawiają się nawet opcje wegetariańskie, w których wywar przyrządza się np. z grzybów. Najpopularniejsze jest jednak wykorzystanie białej kapusty, gotowanej w połączeniu z dwoma rodzajami mięs, np. wieprzowym i wołowym. Do takiej mieszanki dodaje się kminek – popularną do przyprawiania dań z kapusty przyprawę – oraz pietruszkę. Gotową potrawę możesz zaserwować z ulubionym pieczywem: w wersji świeżej lub zgrillowanej na grzanki. Dla jeszcze lepszego efektu – smakowego i wizualnego – warto dodać do niej kiełbasę. Mamy nadzieję, że nasz przepis stanie się dla Ciebie inspiracją do przyrządzenia kapuśniaku. Smacznego!