Krupnik staropolski - przepis na mięsie (wędzonce) | Przepisy.pl pixel

Krupnik staropolski z mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

73

1100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1370 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1992 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.6 szklanki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

200 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę dokładnie wypłucz, następnie zalej wodą, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli, aż lekko zmięknie.

Krupnik staropolski z mięsem  - Krok 1

Krok 2

W drugim garnku gotuj pocięte żeberka z liściem laurowym, kminkiem i zielem angielskim.

Krupnik staropolski z mięsem  - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki pokrój w kostkę, a włoszczyznę zetrzyj na tarce. Warzywa dodaj do mięsa pod koniec jego gotowania.

Krupnik staropolski z mięsem  - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj do zupy kaszę wraz z płynem, w którym się gotowała.

Krupnik staropolski z mięsem  - Krok 4

Krok 5

Do całości dodaj drugą kostkę oraz wodę, jeśli uznasz to za konieczne. Gotuj zupę jeszcze około 20 minut. Ziemniaki i kasza powinna być zupełnie miękkie. Gotową zupę podawaj z mięsem.

Krupnik staropolski z mięsem  - Krok 5
90

Opinie o przepisie

  • Andrzej Masłowski

    Andrzej Masłowski , 20.11.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak , 04.10.2017

    Bardzo dobry krupniczek tylko ja zrobiłam na wędzonych żeberkach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Golińska

    Małgorzata Golińska , 11.11.2016

    właśnie gotuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Krawców

    Tomasz Krawców , 01.06.2016

    Bardzo smaczna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Malicki

    Sebastian Malicki , 24.01.2016

    wszystko byloby fajne gdyby nie ta chemia...kostke rosolowa wyrzucilem z mojej kuchni, po prostu wiecej miesa i wloszczyzny do wywaru, jak ktos chce zrobic rosol z 1 kg kury to jak on ma smakowac?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Król

    Robert Król , 24.01.2016

    A co się dziwicie? przecież ta Alka jest sponsorowana przez knora (a może i przez nich tworzona). co nie zmienia faktu że kilka smacznych potrafi tu znalazłem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Chęć

    Katarzyna Chęć , 16.11.2015

    chce przepis na staropolski krupnik...a tu mi piszą,żeby zastosować kostkę rosołowa....tym bardziej nie sądze,że w tradycyjnym staropolskim przepisie gotowano osobno kaszę...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Viola Duda

    Viola Duda , 29.07.2015

    bardzo smaczna warte polecenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Garden Bar

    Garden Bar , 07.05.2015

    Świetna kompozycja :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Marcin Kamińscy

    Olga Marcin Kamińscy , 06.05.2015

    Krupniczek mniam ale ja mam dzisiaj zupkę szczawiową-pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslawa Gubanska

    Miroslawa Gubanska , 06.05.2015

    SMACZNE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Patola

    Piotr Patola , 06.05.2015

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Tłuchowski

    Aleksander Tłuchowski , 06.05.2015

    nie lubię krupniku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Stacherski

    Henryk Stacherski , 06.05.2015

    fuj.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kosmala

    Halina Kosmala , 06.05.2015

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Chmielowski

    Grzegorz Chmielowski , 06.05.2015

    pyszna taka zupka mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ludmiła Cynin

    Ludmiła Cynin , 06.05.2015

    nie lubie krupniku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Rosinska

    Jadwiga Rosinska , 06.05.2015

    Uwielbiak krupnik witaj Gosienko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Musiał

    Jerzy Musiał , 06.05.2015

    taki sprzedawali w sklepie i miał 40 %

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Przekupska

    Maria Przekupska , 06.05.2015

    ależ Kochanie...krupnik jest bardzo zdrowy....tyle, że ja dodaję do wywaru więcej jarzyn...tez dla zdrowia...i zapachu...smacznego...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Byba

    Krystyna Byba , 06.05.2015

    nie lubię krupniku!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Warta

    Halina Warta , 05.05.2015

    Bez wkładki też MOSZNA .....ale to już nie będzie tak smakować......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Talaga

    Piotr Talaga , 05.05.2015

    wkladka do zdjecia!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sosnowska

    Anna Sosnowska , 05.05.2015

    Nie brakuje,jest w przepisie.Ja jeszcze dodaję małego suszonego grzybka...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Wójcik

    Janusz Wójcik , 05.05.2015

    A bez 'w kładki' nie moszna ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liliana Duda

    Liliana Duda , 05.05.2015

    Miam wyglada pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • KaWu Wu

    KaWu Wu , 05.05.2015

    W tym przepisie brakuje jarzyn tj. startej na drobnym oczku marchewki, pietruszki, selera plus por drobno pokrojony. Taki przepis ja znam od babci ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • KaWu Wu

    KaWu Wu , 05.05.2015

    Przeźroczysty krupnik??? Pierwsze słyszę!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Wiosna

    Ilona Wiosna , 05.05.2015

    Uwielbiam krupnik ale mięso musi byc mieszane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Michalik

    Andrzej Michalik , 05.05.2015

    Babci krupniczek ... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krupnik staropolski z mięsem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krupnik staropolski z mięsem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krupnik staropolski z mięsem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krupnik staropolski z mięsem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krupnik staropolski z mięsem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krupnik staropolski z mięsem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krupnik staropolski z mięsem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krupnik staropolski z mięsem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krupnik staropolski z mięsem Krupnik staropolski z mięsem

Tradycyjne dania goszczą w kuchniach Polaków od pokoleń. Co jednak w przypadku, gdy rodzinna receptura uległa zagubieniu, a przepisu nie znasz na pamięć? Spieszymy z pomocą! Zobacz nasz przepis na krupnik staropolski z mięsem. Danie nie wymaga dużo pracy, przepis nie jest skomplikowany, a składniki na pewno masz w swoim domu. Wystarczy je wykorzystać i przygotować krupnik staropolski.

Dla kogo?

Przepis na krupnik na wędzonce po staropolsku sprawdzi się dla każdej osoby, która lubi od czasu do czasu powrócić do smaków znanych z dzieciństwa, do kuchni naszych mam i babć! Wykorzystaj go również wtedy, gdy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie, ponieważ krupnik po staropolsku nie wymaga dużo pracy!

Na jaką okazję?

Gorący krupnik z mięsem świetnie rozgrzeje zmarzluchów po późnojesiennym lub zimowym spacerze. Sprawdzi się również latem, gdy podczas upałów apetyt jest nieco mniejszy. Przygotuj krupnik staropolski na obiad i ciesz się pysznym połączeniem smakowym!

Czy wiesz, że?

Krupnik gościł na polskich stołach już od wielu wieków! Nazwa tej zupy pochodzi od słowa „krupa”, które oznacza kaszę jęczmienną. Obecnie przepis jest modyfikowany na różne sposoby. Możesz dodać do niego ulubione warzywa lub zamienić kaszę jęczmienną na gryczaną. A nóż takie połączenie posmakuje Ci bardziej.

Dla urozmaicenia:

Choć tradycyjny krupnik po staropolsku to zupa z kaszą jęczmienną, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją także z kaszą gryczaną lub jaglaną. Po podaniu posyp zupę posiekaną natką pietruszki. Uzupełni ona smak dania oraz nada kolorowego akcentu.