Przepisy na Krupniki
25 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (25) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej
Krupniki
Krupnik to jedna z najstarszych polskich zup, która z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Jej nazwa pochodzi od dawnego określenia kaszy jęczmiennej: krupy. To właśnie kasza jest jej niezbędnym składnikiem. Klasycznie dodaje się jęczmienną. Dobra będzie zarówno drobna wiejska, jak i grubsza, zwana perłową. Świetnie sprawdzi się też pełnoziarnisty pęczak, który doda zupie gęstości. Innymi ważnymi składnikami krupniku są ziemniaki oraz mięso, a także kawałki warzyw, zwłaszcza marchewki, pora i selera. Pod pewnymi względami krupnik przypomina rosół. Jego podstawę stanowi bowiem bulion mięsno-warzywny. Krupnik gotuje się na żeberkach, kościach lub mięsie drobiowym. Bywa przejrzysty albo zabielany. Smacznym i dość często spotykanym składnikiem krupniku są też suszone grzyby, które nadają zupie przyjemnego posmaku oraz aromatu. Krupnik to zupa prosta, ale decydując się na jej ugotowanie, masz wiele różnych opcji. Smaczną wariację stanowi krupnik bez dodatku kawałków mięsa, za to z większą ilością warzyw. Wersję mięsną z kolei podawaj z żeberkami, kawałkami cielęciny albo kurczaka. Ciekawą opcją jest też krupnik po gdańsku, gęsty dzięki dodatkowi kaszy manny zamiast jęczmiennej. Inne rodzaje kaszy także dają szerokie pole do kuchennych eksperymentów. Dobra będzie kasza jaglana, lekko kleista, która świetnie zagęści potrawę, nadawać się będzie również gryczana, zwłaszcza biała niepalona. Palona ma bowiem dość charakterystyczny smak. Jeśli jednak lubisz tę kaszę, dodaj ją do krupniku. Spróbuj także połączyć go z innymi daniami i zrób np. barszcz biały z kiełbasą i kaszą, a także krupnik a`la leczo, z dodatkiem kiełbasy i papryki. Krupnik doprawiaj majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem. Oprócz ziemniaków i kaszy, dodaj również na przykład makaron typu muszelki albo szynkę. By zagęścić wywar, dołącz do niego żółtka z jaj. Przed podaniem zupę posyp obficie koperkiem i udekoruj natką pietruszki. Serwuj na gorąco, z kawałkami chrupkiego pieczywa. Sprawdź nasze sposoby i ugotuj smaczny krupnik.