Krupniki - przepisy na zupy krupnik | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Krupniki

26 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (26)

Krupnik
ratingratingratingratingrating

245

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Krupnik to znana w kuchni polskiej zupa, która w przeszłości sporą popularnością cieszyła się tak...
Krupnik staropolski z mięsem
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tradycyjne dania goszczą w kuchniach Polaków od pokoleń. Co jednak w przypadku, gdy rodzinna rece...
Krupnik z kaszy jaglanej
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Krupnik jest jedną z najbardziej znanych zup polskich, z tradycją sięgającą setek lat wstecz. Był...
Krupnik po polsku
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Krupnik po polsku to zupa o delikatnym smaku i intensywnym aromacie. Proste, a zarazem pełne wdzi...
Krupnik po Gdańsku
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przygotuj wywar z wody, kostki Rosołu z kury Knorr i Bulionetki domowej wołowej Knorr...
Barszcz biały a la krupnik
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Barszcz biały można przygotować na wiele sposobów, urozmaicając jego podstawową wersję. Wypróbuj...
Krupnik a`la leczo
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Najciekawsze smaki są często efektem najbardziej zaskakujących połączeń. Dzięki temu przepisowi d...
Krupnik z szynką
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Przygotuj wywar z mięsa i warzyw. Kaszę opłucz i sparz gorącą wodą. Zalej kaszę wrzącym wywarem...
Żurek z pomidorami i bazylią
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gęsta zupa przygotowana na bazie wywaru mięsnego z dodatkiem aromatycznej bazylii oraz dojrzałych...
Krupnik jarzynowy
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Grzybowy krupnik
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin.
Krupnik tradycyjny
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sądecki krupnik
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Krupnik z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Krupnik z podrobów
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Krupnik na kurczaku
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Krupnik grzybowy
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Krupnik delikatny
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Krupnik
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Krupnik
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Krupnik
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Krupnik
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Camembert z krupnikiem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Krupnik
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Krupnik
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - KrupnikiKrupniki

Krupnik to jedna z najstarszych polskich zup, która z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Jej nazwa pochodzi od dawnego określenia kaszy jęczmiennej: krupy. To właśnie kasza jest jej niezbędnym składnikiem. Klasycznie dodaje się jęczmienną. Dobra będzie zarówno drobna wiejska, jak i grubsza, zwana perłową. Świetnie sprawdzi się też pełnoziarnisty pęczak, który doda zupie gęstości. Innymi ważnymi składnikami krupniku są ziemniaki oraz mięso, a także kawałki warzyw, zwłaszcza marchewki, pora i selera. Pod pewnymi względami krupnik przypomina rosół. Jego podstawę stanowi bowiem bulion mięsno-warzywny. Krupnik gotuje się na żeberkach, kościach lub mięsie drobiowym. Bywa przejrzysty albo zabielany. Smacznym i dość często spotykanym składnikiem krupniku są też suszone grzyby, które nadają zupie przyjemnego posmaku oraz aromatu. Krupnik to zupa prosta, ale decydując się na jej ugotowanie, masz wiele różnych opcji. Smaczną wariację stanowi krupnik bez dodatku kawałków mięsa, za to z większą ilością warzyw. Wersję mięsną z kolei podawaj z żeberkami, kawałkami cielęciny albo kurczaka. Ciekawą opcją jest też krupnik po gdańsku, gęsty dzięki dodatkowi kaszy manny zamiast jęczmiennej. Inne rodzaje kaszy także dają szerokie pole do kuchennych eksperymentów. Dobra będzie kasza jaglana, lekko kleista, która świetnie zagęści potrawę, nadawać się będzie również gryczana, zwłaszcza biała niepalona. Palona ma bowiem dość charakterystyczny smak. Jeśli jednak lubisz tę kaszę, dodaj ją do krupniku. Spróbuj także połączyć go z innymi daniami i zrób np. barszcz biały z kiełbasą i kaszą, a także krupnik a`la leczo, z dodatkiem kiełbasy i papryki. Krupnik doprawiaj majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem. Oprócz ziemniaków i kaszy, dodaj również na przykład makaron typu muszelki albo szynkę. By zagęścić wywar, dołącz do niego żółtka z jaj. Przed podaniem zupę posyp obficie koperkiem i udekoruj natką pietruszki. Serwuj na gorąco, z kawałkami chrupkiego pieczywa. Sprawdź nasze sposoby i ugotuj smaczny krupnik.