Krupniki

24 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (24)

Krupnik domowy

161

łatwe

60 min.
Krupnik to popularna w kuchni polskiej zupa, która w przeszłości sporą popularnością cieszyła się...
Krupnik staropolski z mięsem

58

łatwe

60 min.
Tradycyjne dania goszczą w kuchniach Polaków od pokoleń. Co jednak w przypadku, gdy rodzinna rece...
Krupnik z kaszy jaglanej

23

łatwe

45 min.
Krupnik jest jedną z najbardziej znanych zup polskich, z tradycją sięgającą setek lat wstecz. Był...
Krupnik po polsku

11

łatwe

60 min.
Krupnik po polsku to zupa o delikatnym smaku i intensywnym aromacie. Proste, a zarazem pełne wdzi...
Krupnik po Gdańsku

5

łatwe

30 min.
Barszcz biały a la krupnik

8

łatwe

30 min.
Barszcz biały można przygotować na wiele sposobów, urozmaicając jego podstawową wersję. Wypróbuj...
Krupnik a`la leczo

6

łatwe

45 min.
Najciekawsze smaki są często efektem najbardziej zaskakujących połączeń. Dzięki temu przepisowi d...
Krupnik z szynką

3

łatwe

45 min.
Żurek z pomidorami i bazylią

1

łatwe

30 min.
Gęsta zupa przygotowana na bazie wywaru mięsnego z dodatkiem aromatycznej bazylii oraz dojrzałych...
Krupnik tradycyjny

1

łatwe

60 min.
Sądecki krupnik

(-)

średnie

90 min.
Krupnik z pieczarkami

(-)

łatwe

90 min.
Krupnik z podrobów

(-)

łatwe

- min.
Krupnik grzybowy

(-)

łatwe

45 min.
Krupnik na kurczaku

1

łatwe

45 min.
Krupnik delikatny

1

łatwe

30 min.
Krupnik

(-)

łatwe

45 min.
Krupnik

(-)

łatwe

90 min.
Krupnik

(-)

łatwe

45 min.
Krupnik

(-)

łatwe

30 min.
Camembert z krupnikiem

(-)

średnie

30 min.
Krupnik

(-)

łatwe

15 min.
Krupnik

(-)

łatwe

15 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KrupnikiKrupniki

Krupnik to jedna z najstarszych polskich zup, która z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Jej nazwa pochodzi od dawnego określenia kaszy jęczmiennej: krupy. To właśnie kasza jest jej niezbędnym składnikiem. Klasycznie dodaje się jęczmienną. Dobra będzie zarówno drobna wiejska, jak i grubsza, zwana perłową. Świetnie sprawdzi się też pełnoziarnisty pęczak, który doda zupie gęstości. Innymi ważnymi składnikami krupniku są ziemniaki oraz mięso, a także kawałki warzyw, zwłaszcza marchewki, pora i selera. Pod pewnymi względami krupnik przypomina rosół. Jego podstawę stanowi bowiem bulion mięsno-warzywny. Krupnik gotuje się na żeberkach, kościach lub mięsie drobiowym. Bywa przejrzysty albo zabielany. Smacznym i dość często spotykanym składnikiem krupniku są też suszone grzyby, które nadają zupie przyjemnego posmaku oraz aromatu. Krupnik to zupa prosta, ale decydując się na jej ugotowanie, masz wiele różnych opcji. Smaczną wariację stanowi krupnik bez dodatku kawałków mięsa, za to z większą ilością warzyw. Wersję mięsną z kolei podawaj z żeberkami, kawałkami cielęciny albo kurczaka. Ciekawą opcją jest też krupnik po gdańsku, gęsty dzięki dodatkowi kaszy manny zamiast jęczmiennej. Inne rodzaje kaszy także dają szerokie pole do kuchennych eksperymentów. Dobra będzie kasza jaglana, lekko kleista, która świetnie zagęści potrawę, nadawać się będzie również gryczana, zwłaszcza biała niepalona. Palona ma bowiem dość charakterystyczny smak. Jeśli jednak lubisz tę kaszę, dodaj ją do krupniku. Spróbuj także połączyć go z innymi daniami i zrób np. barszcz biały z kiełbasą i kaszą, a także krupnik a`la leczo, z dodatkiem kiełbasy i papryki. Krupnik doprawiaj majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem. Oprócz ziemniaków i kaszy, dodaj również na przykład makaron typu muszelki albo szynkę. By zagęścić wywar, dołącz do niego żółtka z jaj. Przed podaniem zupę posyp obficie koperkiem i udekoruj natką pietruszki. Serwuj na gorąco, z kawałkami chrupkiego pieczywa. Sprawdź nasze sposoby i ugotuj smaczny krupnik.