Przepisy na Krupniki

25 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (25)

Krupnik domowy
ratingratingratingratingrating

167

difficulty

łatwe

60 min.
Krupnik to popularna w kuchni polskiej zupa, która w przeszłości sporą popularnością cieszyła się...
Krupnik staropolski z mięsem
ratingratingratingratingrating

61

difficulty

łatwe

60 min.
Tradycyjne dania goszczą w kuchniach Polaków od pokoleń. Co jednak w przypadku, gdy rodzinna rece...
Krupnik z kaszy jaglanej
ratingratingratingratingrating

23

difficulty

łatwe

45 min.
Krupnik jest jedną z najbardziej znanych zup polskich, z tradycją sięgającą setek lat wstecz. Był...
Krupnik po polsku
ratingratingratingratingrating

12

difficulty

łatwe

60 min.
Krupnik po polsku to zupa o delikatnym smaku i intensywnym aromacie. Proste, a zarazem pełne wdzi...
Krupnik po Gdańsku
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

30 min.
Barszcz biały a la krupnik
ratingratingratingratingrating

8

difficulty

łatwe

30 min.
Barszcz biały można przygotować na wiele sposobów, urozmaicając jego podstawową wersję. Wypróbuj...
Krupnik a`la leczo
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

45 min.
Najciekawsze smaki są często efektem najbardziej zaskakujących połączeń. Dzięki temu przepisowi d...
Krupnik z szynką
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

45 min.
Żurek z pomidorami i bazylią
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

30 min.
Gęsta zupa przygotowana na bazie wywaru mięsnego z dodatkiem aromatycznej bazylii oraz dojrzałych...
Krupnik grzybowy z pieczonymi klopsikami
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

35 min.
Z połączenia dwóch klasycznych zup, czyli krupniku i grzybowej, może powstać coś zupełnie nieoczy...
Krupnik tradycyjny
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

60 min.
Sądecki krupnik
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

średnie

90 min.
Krupnik z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

90 min.
Krupnik z podrobów
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

- min.
Krupnik grzybowy
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

45 min.
Krupnik na kurczaku
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

45 min.
Krupnik delikatny
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

30 min.
Krupnik
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

45 min.
Krupnik
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

90 min.
Krupnik
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

45 min.
Krupnik
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

30 min.
Camembert z krupnikiem
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

średnie

30 min.
Krupnik
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

15 min.
Krupnik
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

15 min.

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - KrupnikiKrupniki

Krupnik to jedna z najstarszych polskich zup, która z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Jej nazwa pochodzi od dawnego określenia kaszy jęczmiennej: krupy. To właśnie kasza jest jej niezbędnym składnikiem. Klasycznie dodaje się jęczmienną. Dobra będzie zarówno drobna wiejska, jak i grubsza, zwana perłową. Świetnie sprawdzi się też pełnoziarnisty pęczak, który doda zupie gęstości. Innymi ważnymi składnikami krupniku są ziemniaki oraz mięso, a także kawałki warzyw, zwłaszcza marchewki, pora i selera. Pod pewnymi względami krupnik przypomina rosół. Jego podstawę stanowi bowiem bulion mięsno-warzywny. Krupnik gotuje się na żeberkach, kościach lub mięsie drobiowym. Bywa przejrzysty albo zabielany. Smacznym i dość często spotykanym składnikiem krupniku są też suszone grzyby, które nadają zupie przyjemnego posmaku oraz aromatu. Krupnik to zupa prosta, ale decydując się na jej ugotowanie, masz wiele różnych opcji. Smaczną wariację stanowi krupnik bez dodatku kawałków mięsa, za to z większą ilością warzyw. Wersję mięsną z kolei podawaj z żeberkami, kawałkami cielęciny albo kurczaka. Ciekawą opcją jest też krupnik po gdańsku, gęsty dzięki dodatkowi kaszy manny zamiast jęczmiennej. Inne rodzaje kaszy także dają szerokie pole do kuchennych eksperymentów. Dobra będzie kasza jaglana, lekko kleista, która świetnie zagęści potrawę, nadawać się będzie również gryczana, zwłaszcza biała niepalona. Palona ma bowiem dość charakterystyczny smak. Jeśli jednak lubisz tę kaszę, dodaj ją do krupniku. Spróbuj także połączyć go z innymi daniami i zrób np. barszcz biały z kiełbasą i kaszą, a także krupnik a`la leczo, z dodatkiem kiełbasy i papryki. Krupnik doprawiaj majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem. Oprócz ziemniaków i kaszy, dodaj również na przykład makaron typu muszelki albo szynkę. By zagęścić wywar, dołącz do niego żółtka z jaj. Przed podaniem zupę posyp obficie koperkiem i udekoruj natką pietruszki. Serwuj na gorąco, z kawałkami chrupkiego pieczywa. Sprawdź nasze sposoby i ugotuj smaczny krupnik.