Zupa kalafiorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kalafiorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
739 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

326 osób wydrukowało

Pobierz pdf

738 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1.5 litra

20 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i namocz kalafiora w wodzie z octem, podziel go na różyczki.

Zupa kalafiorowa - Krok 1

Krok 2

Zalej wrzącym mlekiem i ugotuj.

Zupa kalafiorowa - Krok 2

Krok 3

Miękkiego kalafiora przetrzyj.

Zupa kalafiorowa - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj z serem, żółtkami i natką pietruszki. Wstaw do większego naczynia z wrząca wodą i podgrzewaj kilka minut, często mieszając. Dopraw do smaku pokruszoną kostką i gałką muszkatołową, całość dokładnie wymieszaj uważając przy tym aby kostka dokładnie się rozpuściła.

Zupa kalafiorowa - Krok 4

Krok 5

Zupę kalafiorową podawaj zaraz po ugotowaniu.

Zupa kalafiorowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Opał

    Opał , 27.03.2025

    Taka kalafiorowa jest dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Jagodzinska

    Jagoda Jagodzinska , 23.05.2019

    przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mańkowska

    Magda Mańkowska , 02.09.2016

    Pychaa !!!! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kalafiorowaZupa kalafiorowa

Lato to dobry czas na skosztowanie młodych, sezonowych warzyw. Jednym z nich jest kalafior, który można przygotować w wielu kulinarnych odsłonach: zapiekany z serem, w sałatce czy jako kalafiorowe kotleciki. Nadaje się również jako baza do delikatnej zupy. Jej wykonanie nie przysporzy Ci wiele wysiłku. Schemat działań jest dość standardowy. Podzielony na różyczki świeży kalafior ugotuj, zalewając go wrzącym mlekiem, a następnie dokładnie wymieszaj z tartym serem (wart rekomendacji jest parmezan), żółtkami oraz posiekaną wcześniej natką pietruszki. Ostatnie kilka minut poświęć na podgrzanie wywaru z wrzącą wodą. Mieszaj dość często, tak aby zupa nie wyszła ani za rzadka, ani zbyt gęsta. Pod sam koniec, dla podkreślenia smaku, zupę możesz doprawić gałką muszkatołową. Gotową podawaj z ulubionym pieczywem. Warto przygotować z niego chrupiące grzanki. Zupę kalafiorową możesz przyrządzić nie tylko ze świeżego warzywa, dobrze sprawdzi się też jego mrożona wersja. Wypróbuj nasz przepis na tę smaczną zupę.