
Składniki
50 dekagramów
1.5 litra
20 dekagramów
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść i namocz kalafiora w wodzie z octem, podziel go na różyczki.

Krok 2
Zalej wrzącym mlekiem i ugotuj.

Krok 3
Miękkiego kalafiora przetrzyj.

Krok 4
Wymieszaj z serem, żółtkami i natką pietruszki. Wstaw do większego naczynia z wrząca wodą i podgrzewaj kilka minut, często mieszając. Dopraw do smaku pokruszoną kostką i gałką muszkatołową, całość dokładnie wymieszaj uważając przy tym aby kostka dokładnie się rozpuściła.

Krok 5
Zupę kalafiorową podawaj zaraz po ugotowaniu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kalafiorowa
Lato to dobry czas na skosztowanie młodych, sezonowych warzyw. Jednym z nich jest kalafior, który można przygotować w wielu kulinarnych odsłonach: zapiekany z serem, w sałatce czy jako kalafiorowe kotleciki. Nadaje się również jako baza do delikatnej zupy. Jej wykonanie nie przysporzy Ci wiele wysiłku. Schemat działań jest dość standardowy. Podzielony na różyczki świeży kalafior ugotuj, zalewając go wrzącym mlekiem, a następnie dokładnie wymieszaj z tartym serem (wart rekomendacji jest parmezan), żółtkami oraz posiekaną wcześniej natką pietruszki. Ostatnie kilka minut poświęć na podgrzanie wywaru z wrzącą wodą. Mieszaj dość często, tak aby zupa nie wyszła ani za rzadka, ani zbyt gęsta. Pod sam koniec, dla podkreślenia smaku, zupę możesz doprawić gałką muszkatołową. Gotową podawaj z ulubionym pieczywem. Warto przygotować z niego chrupiące grzanki. Zupę kalafiorową możesz przyrządzić nie tylko ze świeżego warzywa, dobrze sprawdzi się też jego mrożona wersja. Wypróbuj nasz przepis na tę smaczną zupę.