Zupa kalafiorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kalafiorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

676 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

309 osób wydrukowało

Pobierz pdf

680 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

1.5 litra

20 dekagramów

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i namocz kalafiora w wodzie z octem, podziel go na różyczki.

Zupa kalafiorowa - Krok 1

Krok 2

Zalej wrzącym mlekiem i ugotuj.

Zupa kalafiorowa - Krok 2

Krok 3

Miękkiego kalafiora przetrzyj.

Zupa kalafiorowa - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj z serem, żółtkami i natką pietruszki. Wstaw do większego naczynia z wrząca wodą i podgrzewaj kilka minut, często mieszając. Dopraw do smaku pokruszoną kostką i gałką muszkatołową, całość dokładnie wymieszaj uważając przy tym aby kostka dokładnie się rozpuściła.

Zupa kalafiorowa - Krok 4

Krok 5

Zupę kalafiorową podawaj zaraz po ugotowaniu.

Zupa kalafiorowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Jagoda Jagodzinska

    Jagoda Jagodzinska , 23.05.2019

    przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mańkowska

    Magda Mańkowska , 02.09.2016

    Pychaa !!!! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kalafiorowaZupa kalafiorowa

Lato to dobry czas na skosztowanie młodych, sezonowych warzyw. Jednym z nich jest kalafior, który można przygotować w wielu kulinarnych odsłonach: zapiekany z serem, w sałatce czy jako kalafiorowe kotleciki. Nadaje się również jako baza do delikatnej zupy. Jej wykonanie nie przysporzy Ci wiele wysiłku. Schemat działań jest dość standardowy. Podzielony na różyczki świeży kalafior ugotuj, zalewając go wrzącym mlekiem, a następnie dokładnie wymieszaj z tartym serem (wart rekomendacji jest parmezan), żółtkami oraz posiekaną wcześniej natką pietruszki. Ostatnie kilka minut poświęć na podgrzanie wywaru z wrzącą wodą. Mieszaj dość często, tak aby zupa nie wyszła ani za rzadka, ani zbyt gęsta. Pod sam koniec, dla podkreślenia smaku, zupę możesz doprawić gałką muszkatołową. Gotową podawaj z ulubionym pieczywem. Warto przygotować z niego chrupiące grzanki. Zupę kalafiorową możesz przyrządzić nie tylko ze świeżego warzywa, dobrze sprawdzi się też jego mrożona wersja. Wypróbuj nasz przepis na tę smaczną zupę.