Kremowa zupa szparagowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa szparagowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

150 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

0.5 łyżeczki

50 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

4 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi obierz i odłam zdrewniałe końcówki. Szparagi pokrój na drobne kawałki. Rukiew wodną umyj i osusz. Wyciśnij sok z cytryny.

Krok 2

Ziemniaki obierz i również pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 3

Zagotuj litr wody, dodaj kostkę Knorr, szparagi oraz ziemniaki. Całość gotuj pod przykryciem ok 15-20 minut aż składniki zmiękną.

Krok 4

Dopraw zupę śmietaną, szczyptą cukru, sokiem z cytryny i następnie zmiksuj blenderem na gładki krem.

Krok 5

Kromki chleba pokrój na 3-4 paski. Skrop oliwą i upiecz ok 15 minut w 170 stopniach na grzanki. Zupę podawaj w miseczkach lub filiżankach. Na wierzchu połóż listki rukwi i dodaj grzanki. Posyp pieprzem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Rukiew wodną możesz zastąpić rukolą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa szparagowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa szparagowaKremowa zupa szparagowa

Sezon na szparagi zaczyna się pod koniec kwietnia i trwa do połowy czerwca. Niewiele jest więc produktów, które lepiej nadają się do uczczenia nadejścia wiosny. Mróz i śnieg pożegnaliśmy już dawno, więc nadszedł czas, by odświeżyć nie tylko lekkie ubrania, ale przede wszystkim jadłospisy. Żegnamy zawiesiste grochówki i kartoflanki. Wiosną to kremowa zupa szparagowa jest na topie!

Dla kogo?

Nie obawiaj się, jeśli do tej pory nie przyrządzałeś zupy szparagowej i nie miałeś do czynienia z rukwią wodną. Przejrzystą instrukcję postępowania z tymi produktami znajdziesz w naszym przepisie na krem szparagowy.

Na jaką okazję?

Wiosną wszystko budzi się do życia. Dotyczy to również kulinarnej ciekawości i apetytu na nowe doświadczenia smakowe. Zamiast kolejny raz przygotowywać w weekend rosół, wybierz krem szparagowy.

Czy wiesz, że?

Białe i zielone szparagi to dwie najpopularniejsze odmiany warzywa. Spotkać można również wariant fioletowy, choć w Polsce nie jest zbyt popularny.

Dla urozmaicenia:

Do kremowej zupy szparagowej bardzo dobrze pasują groszek ptysiowy, płatki migdałowe, prażone pestki słonecznika.