Zupa z soczewicy z kurkumą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z soczewicy z kurkumą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
294 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

301 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

500 mililitrów

500 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 sztuka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule, czosnek oraz imbir posiekaj. Wszystko podsmaż w szerokim garnku.

Krok 2

Marchew i selera pokrój na mniejsze kawałki i wraz z soczewicą dodaj na patelnię z cebulą. Smaż kolejne 2-3 minuty.

Krok 3

Dodaj kurkumę i kmin Knorr. Smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Wlej wodę i mleko kokosowe. Dodaj kostkę Knorr. Gotuj ok. 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Krok 5

Lekko zmiksuj mikserem ręcznym.

Krok 6

Dodaj garść szpinaku i dopraw zupę sokiem z cytryny. Podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupa doskonale smakuje z łyżką sera ricotta lub jogurtem.

1

Opinie o przepisie

  • Ewelina E

    Ewelina E , 17.08.2019

    Pyszna inna zupa niż standardowe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z soczewicy z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z soczewicy z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z soczewicy z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z soczewicy z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z soczewicy z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z soczewicy z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z soczewicy z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z soczewicy z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z soczewicy z kurkumąZupa z soczewicy z kurkumą

Zupa z soczewicy z kurkumą to nie tylko słoneczna barwa, ale i wspaniały smak. Lekko zmiksowana, wychodzi naprzeciw oczekiwaniom miłośników zup kremów. Orientalne dodatki świetnie komponują się z tradycyjnymi warzywami. Przekonaj się, jak smakuje!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować z zupami. Spróbuj tego przepisu, a już nikt Ci nie wmówi, że zupa to nudne danie.

Na jaką okazję? 

Zupa z soczewicy z kurkumą to propozycja obiadowa na każdy dzień. Świetnie smakuje i nigdy się nie znudzi!

Czy wiesz, że?

Kurkuma wywodzi się z rodziny imbirowatych. Zwykle używamy jej w formie sproszkowanej, ale w niektórych sklepach dostaniemy też korzeń kurkumy. To obok imbiru świetny dodatek do herbaty, ale trzeba uważać podczas obierania, bo ma właściwości silnie barwiące.

Dla urozmaicenia: 

Dodaj do zupy łyżkę sera ricotta lub jogurt, a smak będzie jeszcze lepszy.