Zupa z soczewicy z kurkumą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

118 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

500 mililitrów

500 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżeczki

1 sztuka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule, czosnek oraz imbir posiekaj. Wszystko podsmaż w szerokim garnku.

Krok 2

Marchew i selera pokrój na mniejsze kawałki i wraz z soczewicą dodaj na patelnię z cebulą. Smaż kolejne 2-3 minuty.

Krok 3

Dodaj kurkumę i kmin Knorr. Smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Wlej wodę i mleko kokosowe. Dodaj kostkę Knorr. Gotuj ok. 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Krok 5

Lekko zmiksuj mikserem ręcznym.

Krok 6

Dodaj garść szpinaku i dopraw zupę sokiem z cytryny. Podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupa doskonale smakuje z łyżką sera ricotta lub jogurtem.

1

Opinie o przepisie

  • Ewelina E

    Ewelina E

    Pyszna inna zupa niż standardowe

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z soczewicy z kurkumąZupa z soczewicy z kurkumą

Zupa z soczewicy z kurkumą to nie tylko słoneczna barwa, ale i wspaniały smak. Lekko zmiksowana, wychodzi naprzeciw oczekiwaniom miłośników zup kremów. Orientalne dodatki świetnie komponują się z tradycyjnymi warzywami. Przekonaj się, jak smakuje!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować z zupami. Spróbuj tego przepisu, a już nikt Ci nie wmówi, że zupa to nudne danie.

Na jaką okazję? 

Zupa z soczewicy z kurkumą to propozycja obiadowa na każdy dzień. Świetnie smakuje i nigdy się nie znudzi!

Czy wiesz, że?

Kurkuma wywodzi się z rodziny imbirowatych. Zwykle używamy jej w formie sproszkowanej, ale w niektórych sklepach dostaniemy też korzeń kurkumy. To obok imbiru świetny dodatek do herbaty, ale trzeba uważać podczas obierania, bo ma właściwości silnie barwiące.

Dla urozmaicenia: 

Dodaj do zupy łyżkę sera ricotta lub jogurt, a smak będzie jeszcze lepszy.