Zupa z soczewicy z kurkumą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z soczewicy z kurkumą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

213 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

500 mililitrów

500 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 sztuka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule, czosnek oraz imbir posiekaj. Wszystko podsmaż w szerokim garnku.

Krok 2

Marchew i selera pokrój na mniejsze kawałki i wraz z soczewicą dodaj na patelnię z cebulą. Smaż kolejne 2-3 minuty.

Krok 3

Dodaj kurkumę i kmin Knorr. Smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Wlej wodę i mleko kokosowe. Dodaj kostkę Knorr. Gotuj ok. 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Krok 5

Lekko zmiksuj mikserem ręcznym.

Krok 6

Dodaj garść szpinaku i dopraw zupę sokiem z cytryny. Podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupa doskonale smakuje z łyżką sera ricotta lub jogurtem.

1

Opinie o przepisie

  • Ewelina E

    Ewelina E , 17.08.2019

    Pyszna inna zupa niż standardowe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z soczewicy z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z soczewicy z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z soczewicy z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z soczewicy z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z soczewicy z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z soczewicy z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z soczewicy z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z soczewicy z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z soczewicy z kurkumąZupa z soczewicy z kurkumą

Zupa z soczewicy z kurkumą to nie tylko słoneczna barwa, ale i wspaniały smak. Lekko zmiksowana, wychodzi naprzeciw oczekiwaniom miłośników zup kremów. Orientalne dodatki świetnie komponują się z tradycyjnymi warzywami. Przekonaj się, jak smakuje!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować z zupami. Spróbuj tego przepisu, a już nikt Ci nie wmówi, że zupa to nudne danie.

Na jaką okazję? 

Zupa z soczewicy z kurkumą to propozycja obiadowa na każdy dzień. Świetnie smakuje i nigdy się nie znudzi!

Czy wiesz, że?

Kurkuma wywodzi się z rodziny imbirowatych. Zwykle używamy jej w formie sproszkowanej, ale w niektórych sklepach dostaniemy też korzeń kurkumy. To obok imbiru świetny dodatek do herbaty, ale trzeba uważać podczas obierania, bo ma właściwości silnie barwiące.

Dla urozmaicenia: 

Dodaj do zupy łyżkę sera ricotta lub jogurt, a smak będzie jeszcze lepszy.