
Składniki
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
500 mililitrów
500 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 sztuka
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule, czosnek oraz imbir posiekaj. Wszystko podsmaż w szerokim garnku.
Krok 2
Marchew i selera pokrój na mniejsze kawałki i wraz z soczewicą dodaj na patelnię z cebulą. Smaż kolejne 2-3 minuty.
Krok 3
Dodaj kurkumę i kmin Knorr. Smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Wlej wodę i mleko kokosowe. Dodaj kostkę Knorr. Gotuj ok. 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Krok 5
Lekko zmiksuj mikserem ręcznym.
Krok 6
Dodaj garść szpinaku i dopraw zupę sokiem z cytryny. Podawaj.

Dobra rada:
Zupa doskonale smakuje z łyżką sera ricotta lub jogurtem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z soczewicy z kurkumą
Zupa z soczewicy z kurkumą to nie tylko słoneczna barwa, ale i wspaniały smak. Lekko zmiksowana, wychodzi naprzeciw oczekiwaniom miłośników zup kremów. Orientalne dodatki świetnie komponują się z tradycyjnymi warzywami. Przekonaj się, jak smakuje!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować z zupami. Spróbuj tego przepisu, a już nikt Ci nie wmówi, że zupa to nudne danie.
Na jaką okazję?
Zupa z soczewicy z kurkumą to propozycja obiadowa na każdy dzień. Świetnie smakuje i nigdy się nie znudzi!
Czy wiesz, że?
Kurkuma wywodzi się z rodziny imbirowatych. Zwykle używamy jej w formie sproszkowanej, ale w niektórych sklepach dostaniemy też korzeń kurkumy. To obok imbiru świetny dodatek do herbaty, ale trzeba uważać podczas obierania, bo ma właściwości silnie barwiące.
Dla urozmaicenia:
Dodaj do zupy łyżkę sera ricotta lub jogurt, a smak będzie jeszcze lepszy.


































