
Składniki
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
500 mililitrów
500 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 sztuka
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule, czosnek oraz imbir posiekaj. Wszystko podsmaż w szerokim garnku.
Krok 2
Marchew i selera pokrój na mniejsze kawałki i wraz z soczewicą dodaj na patelnię z cebulą. Smaż kolejne 2-3 minuty.
Krok 3
Dodaj kurkumę i kmin Knorr. Smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Wlej wodę i mleko kokosowe. Dodaj kostkę Knorr. Gotuj ok. 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Krok 5
Lekko zmiksuj mikserem ręcznym.
Krok 6
Dodaj garść szpinaku i dopraw zupę sokiem z cytryny. Podawaj.

Dobra rada:
Zupa doskonale smakuje z łyżką sera ricotta lub jogurtem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z soczewicy z kurkumą
Zupa z soczewicy z kurkumą to nie tylko słoneczna barwa, ale i wspaniały smak. Lekko zmiksowana, wychodzi naprzeciw oczekiwaniom miłośników zup kremów. Orientalne dodatki świetnie komponują się z tradycyjnymi warzywami. Przekonaj się, jak smakuje!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować z zupami. Spróbuj tego przepisu, a już nikt Ci nie wmówi, że zupa to nudne danie.
Na jaką okazję?
Zupa z soczewicy z kurkumą to propozycja obiadowa na każdy dzień. Świetnie smakuje i nigdy się nie znudzi!
Czy wiesz, że?
Kurkuma wywodzi się z rodziny imbirowatych. Zwykle używamy jej w formie sproszkowanej, ale w niektórych sklepach dostaniemy też korzeń kurkumy. To obok imbiru świetny dodatek do herbaty, ale trzeba uważać podczas obierania, bo ma właściwości silnie barwiące.
Dla urozmaicenia:
Dodaj do zupy łyżkę sera ricotta lub jogurt, a smak będzie jeszcze lepszy.